Gyurkity Péter

Érkezőben az AMD Radeon HD 5900

Az első változatnál valamivel gyengébb, mainstream felhasználásra szánt példányok után most ismét egy izmosabb fejlesztés érkezik, bár annak pontos összetételéről még megoszlanak a vélemények.

Elsőként egy fórumbejegyzésből értesülhettünk arról, hogy az AMD által kibocsátott új OpenCL béta meghajtók új, eddig nem látott típusjelzéseket is tartalmaznak. Ezek között a Radeon HD 5900 sorozat érdemel említést, amelynek számozása arra utal, hogy a cég még feljebb tudja tornászni a felső korlátot, hiszen az elsőként bejelentett fejlesztés 5800-as sorozatszámmal bukkant fel.



Rögtön megindultak a találgatások, hogy az AMD az 5800, majd pedig az 5700 két-két példánya után pontosan mit is tartogat a készülő, ám várhatóan sokat csúszó Fermi, azaz a GeForce 300 ellen. Egyes vélemények szerint a meghajtóban szereplő eltérő sorozatszámok arra utalnak, hogy az 5900 egy egészen új fejlesztés lesz, vagyis nem a már megjelent zászlóshajó további bővítgetésével, avagy az órajelek egyszerű emelésével juthatunk el magasabb szintekre. Ezen írásokban lehetségesnek tartják az 1920, illetve 1600 stream processzort tartalmazó új változatok felbukkanását, lehetőleg 1 GHz körül magórajellel, míg mások egy sokkal egyszerűbb útvonalat képzelnek el.



Ez utóbbi szerint az 5900 egyszerűen a Hemlock lesz, vagyis a két grafikus vezérlőt tartalmazó változat, amely korábban 5870 X2 jelzéssel szerepelt a híradásokban. A meghajtóban szereplő lista arra utal, hogy két eltérő változatra számíthatunk, ezek körül az 5970 lesz a Hemlock, vagyis az X2, az 5950 pedig egy valamivel egyszerűbb, lassabb példány. Erre utal a GPU-Z legfrissebb verziójához mellékelt lista is, a népszerű program ugyanis már a fenti néven azonosítja be az 5970-es típust, így nagyon úgy tűnik, hogy a második történet válik majd valóra.

Bárhogy is lesz, az AMD most kellemes előnyre tehet szert riválisával szemben, a Hemlock megjelenése pedig azt jelzi, hogy van még tartalék az új családban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • readswift #26
    nem , majd red orkesztra2-vel , pt-boats al, meg mass effect 2 vel nem játszok mi hülye
  • DrRadon #25
    A múltkor még azt hazudtad, hogy nem játszol...
  • scarabeus86 #24
    Nekem is GTS250 van, igaz csak 1 darab, de elég ez nekem.
    Azelőtt a hd 4830 egy hónapig bírta, rossz volt a hűtése és ette a tápot, boltba megszerelték, de újra tönkrement. Ezután cseréltem le a mostanira, ezzel meg vagyok elégedve.
  • roliika #23
    Brummogós köszi! :))
  • hol9672 #22
    2500*1600, meg a nagyobbak, nemcsak SLI-hez, de jók lennének fényképek nézegetésére is, igy a 8 megapixeles telefonok korában - de hát mennyibe kerül már egy olyan.
  • readswift #21
    Tripla SLI-t is támogat a kártya , hehehe. Szerencse hogy tápra költöttem ebbne a gépben nem a szokásos túlhúzós ventilátoros cseszegetésre, aszem a phenom9950 is jó lesz még kiderülhe hogy megy 3.1 - 3.2 -n nem ?.

    Hát azért volt muszáj megvennem most mert az egyéves hd4850 átlag naponta 3x összeszarja magát a desktop futtatása közben, játékra 2hónapja má gondolni sem merek . Szerencsére visszakapom az árát .
  • nkmedve #20
    Ja tényleg kell az ahoz a két játékhoz amelyik használ GPU-t pisixhez (azért, hogy egy zászló kicsivel szebben lobogjon, vagy néhány ujságbapir csúszkáljon a földön).
    Szerezzél 42 ezerért még az ország felének ilyen kártyákat s akkor azt mondom ez a legjobb vétel. Az, hogy te kaptál a világ másik részéről olcsón, nem azt jelenti, hogy másnak is ez a kártya a legjobb. Én is kaphatok valahonnan ajándékba egy 5870et, de attól még nem lesz a kártya jó vátel másoknak.
  • tomcsa4 #19
    Hmm két GTS250 nem rossz, 42 ezerért meg pláne. És ha nem játszol, akkor pláne. Ha nem zavar, hogy a HDTV-re külön kábelezéssel kell kivinni az 5.1-et, legplánébb.

    De még DX9-ben való játékra is remek vétel. (Mondanám a HD 4890-et, de drágább.)
  • Sanyix #18
    Szarabb üzletet akartál írni ugye?
  • nkmedve #17
    Procinál az a 4 és 6 mag teljesen más, azok több száz féle utasitást végre tudnak hajtani, ezeket mind viszonylag nagy sebességgel (magas órajel, párhuzamosan több utasitás).
    GPUn shaderprocikból rengeteg van, de ezek alig néhány műveletet tudnak és nehéz az összeset kihasználni egyszerre (erre van egy ütemező). AMD shader-architektúrájában ötutas shaderek vannak. RV870ben 320 darab szuperskalár shader, mindenikben van 1 darab komplex, 4 egyszerű proci (amiből kijön 1600 proci) Ezeken kivül van még 1 branch egység. Az egyszerű egységek FP MAD, FP MUL, FP ADD és INT ADD műveleteket végeznek, a komplexek ezeket plusz néhány transzcendens utasitást (SIN, COS, LOG, stb.)