Kruza Richárd

Összefog és népszerűsít a Blu-ray szakma

Igaz ugyan, hogy a Blu-ray legyőzte a HD-DVD-t, mégsem váltotta be a reményeket. A gyártók és forgalmazók ezen akarnak változtatni, mivel ebben a formátumban alig terjednek a filmek.

Egy frissen alakult szövetség azt tűzte ki céljául, hogy a vásárlóközönséget megfelelően tájékoztassa a Blu-ray formátum jellemzőiről, előnyeiről, és népszerűsítse azt. Az összefogásban Blu-ray HD-lemez forgalmazók és Blu-ray lejátszók és televíziók gyártói egyaránt szerepelnek: a Budapest Film, a Fórum Home Entertainment, az InterCom és a Select Video, a gyártók közül pedig az LG, a Panasonic, a Philips, a Samsung, és a Sony valamint a Media Vision kft. (utóbbi egy házimozi-kivitelező cég).

"Maximálisan hiszünk ennek a formátumnak az elterjedésében, hiszen az általa nyújtott kép- és hangminőség valóban rabul ejtő. A Blu-ray esetében ugyanazt fogjuk tapasztalni, mint a VHS-ről DVD-re való átálláskor: jelenleg egy szűkebb réteg próbálja ki, de amint megtapasztalják a filmszeretők az általa nyújtott minőségi ugrást, hamarosan a mindennapok részévé válik" -mondta Gál Zsolt, a Samsung Blu-ray, DVD, és Házimozi termékcsoportok marketingmenedzsere.



Annak ellenére, hogy a nyilatkozatok pozitív hangvételűek, jelenleg még igencsak a "szűk rétegnél" tartunk - valószínűleg az a tény szülte ennek a szövetségnek a megalakulását, hogy a Blu-ray nem a gyártók és forgalmazók által kívánt mértékben terjed. Igaz ugyan, hogy a HD-DVD-vel szemben a Blu-ray győzött, azonban a hagyományos DVD-vel szemben egyelőre nem.

"…ahhoz azonban, hogy a filmválaszték bővülni tudjon, szükség van arra, hogy a nézők az új formátum mellett is letegyék voksukat. Bízom benne, hogy az összefogás által egyre szélesebb közönséghez érünk el, kiderül, hogy a Blu-ray nem luxuscikk, hanem valódi alternatíva a DVD mellett" - mondta Gyarmati Rita, az InterCom DVD forgalmazási igazgatója.

A kulcsszó tehát a minőség, ami a többi között talán a legfontosabb ok, ami miatt a DVD kiszorította a VHS-t. A Blu-ray valóban nagyobb felbontást, jobb minőséget produkál, azonban ennek érzékeléséhez megfelelő, HD televízióra is szükség van, ráadásul olyan méretben, ami a legtöbb otthonban túl nagynak (és drágának) számít. Átlagos otthoni környezetben tehát a DVD a VHS-hez képest olyan nagymértékű minőségjavulást jelentett, amit a Blu-ray-DVD esetében már már nem mondhatunk el. A Blu-ray technológia leginkább a privát moziszobákban érvényesül, ezekből azonban kevés van, eközben nem veszi fel a versenyt a celluloid filmmel, tehát normál méretű moziba már nem elég jó. Ehhez párosul még az a tény, hogy hagyományos DVD formátumban hatalmas a filmválaszték, ami ráadásul olcsó.

Érdekes módon a HD minőségű tévék sokkal jobban terjednek mint a Blu-ray lejátszók: a GfK felmérése alapján ugyanis Blu-ray lejátszására alkalmas készülékből (PS3 és Blu-ray lejátszók) 40 000 db, HD TV-ből 832 000 db fogyott el 2009 végéig. Ráadásul eddig összesen csupán 200 Blu-ray HD-lemez cím jelent meg. Ez is azt mutatja, hogy eddig nagyon mérsékelt a Blu-ray filmek iránti igény, és kicsi a választék.

Van tehát egy győztes, jóminőségű formátum, aminek kifejlesztésébe hatalmas összegeket fektettek a gyártók, és ami keresi, de egyelőre nem nagyon találja a helyét a világban. Emiatt további munkára és igyekezetre van szüksége a gyártók részéről annak érdekében, hogy beváltsa a reményeket - ha sikerül neki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nnnnnn3 #13
    Nincs rá igény, ennyi. Úgyhogy hiába pedáloznak :)
    Minimálisan lehetne többet elkérni egy Blu-ray vagy HD-DVD-ért mint egy DVD-ért.
  • Sanyix #12
    kakikálom lefele a bluréjt amíg egy írható lemez 300 ft fölött van :)
  • ssdb #11
    ha lenne 990,- ért film és emberi árért lejáccó esetleg vennék, de amíg HD-tv-m sincs addig meg hol nem mind1... DVD vagy BD.
  • kadar1 #10
    Magasról teszek a Blu-ray - re. Nem mostanába fogok venni.
  • JTBM #9
    Szerintem nem érdemes polcokat megtölteni CD, DVD, BD lemezekkel, amikor ma már olcsóbban lehet venni külső HDD tárolókat, amik gyorsabbak, újraírhatóak és sokkal kezelhetőbbek, mint a korongok.

    Nekem már alig maradt lemezem, mindent átmentettem pár 1-2 TB-os külső HDD-re...
  • ilf667 #8
    HD TV-ből 832 000 db fogyott el 2009 végéig

    2009 vége már múlt?
  • gosub #7
    Hát nem a magyar vásárló fogja megváltani a Blu-ray piacot. Mindig az árakon múlik, nem csak az, hogy kint mibe kerül, hanem egy filmért elkérni az átlagfizu 8-10%-át az sok! Ha az átlag filmvásárlók eddig a fizetésük 2%-át költötték filmre, eztán sem fog többet áldozni rá.
  • BaliBoy #6
    "aminek kifejlesztésébe hatalmas összegeket fektettek"

    Na ezt őszintén kétlem. Kisebbre vették a hullámhosszt és szevasz.

    A terjedésnek a kulcsa pedig a minimum 50%-os árcsökkentés a Blu-ray eszközök, adathordozók teljes piacán.
  • cloud.strife #5
    Bocsi, 15-25 dollár, a 40 az nemigaz... :D
  • cloud.strife #4
    Nem azzal van a baj.

    6990 ft egy BD film itthon, kint 15-40 dolcsi. Megmég jobban is keresnek.
    Egy lejátszó már alig drágább, mint egy jobbfajta DVD játszó.

    Itthon a filmek árával van a baj.