Gyurkity Péter

15 hüvelykes OLED TV-t mutat be az LG

Bár a technológia újdonsága és a magas gyártási költségek eddig megakadályozták a nagyobb méretű kijelzők megjelenését, az LG most szeptemberben áttörté a lélektani korlátot.

Az AM-OLED (active-matrix organic light-emitting diode) technológiával készülő kijelzők nagy előnye, hogy a most már hagyományosnak mondható LCD-panelekhez képest élénkebb színeket jelenítenek meg, jobb képminőséget produkálnak, mindezt pedig alacsonyabb fogyasztás mellett teszik. A gyártóknak azonban mindeddig gondot okozott a költségek magas szintje, amit most az LG hidalna át.

A vállalat ugyanis jelezte, hogy a szeptemberben esedékes IFA 2009 kiállításon a nyilvánosság előtt is lerántaná a leplet 15 hüvelykes modelljéről, amely elsőként kerülhetne kereskedelmi forgalomba ilyen méretű kijelzővel. Az OLED-fejlesztések ugyanis egyelőre csak a csúcskategóriás mobiltelefonokban és egyéb hordozható megoldásokban hódítanak, ahol emberi áron jelenhetnek meg a készülékek fontos komponenseként, a 11 hüvelyknél nagyobb méretű példányok már túlságosan drágán készülnek.

Az első ilyen kijelzőt még a Sony mutatta be 2007-ben, azóta piacra is dobták megoldásukat, ám ezt nem követték a további változatok, a költségekre hivatkozva meg sem kísérelték a nagyobb készülékek megjelentetését. Ugyanígy álltak a dologhoz a vetélytársak is, a televíziós piacon második helyezett LG azonban a jelek szerint közel áll az áttöréshez. A cég egyik vezetője elkottyantotta, hogy a nem túl távoli jövőben szeretnék bemutatni a 40 hüvelykes változatot, amely már valóban nagy előrelépést jelentene - feltéve, hogy nem horribilis áron érkezik majd.

A 15 hüvelykes OLED TV novemberben jelenne meg Japánban, a tengerentúlra pedig jövő év elején érkezne meg, egyelőre ismeretlen áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csacsis #36
    Samsung LED-es LCD-ről:
    Nem ajánlom senkinek a "foltozódás" miatt (kivéve, ha nem zavar, hogy a fekete nem homogén fekete, ha van akár 1 nem fekete pixel is a képen). Világos helyen nem látni, de sötétben, ha csak egy fehér pont van a képernyőn, megtudod miről beszélek.
  • KillerBee #35
    Na meg nemcsak mp3 létezik, vannak olyan veszteséges tömörítők is, amelyek nem pszichoakusztikai modellen alapulnak. Ezek tökéletesen átviszik a teljes spektrumot, sehol nem vágnak.
  • KillerBee #34
    Nagyon nem mindegy, pontosan hol vág és mennyit. Egy jó enkóder megfelelően beállított paraméterekkel még 18kHz-en sem vág, ha szükséges megőrizni azt a frekvenciát. Ehhez persze alap, hogy ne VBR kódolást alkalmazzunk.

    Amúgy a vágás tényét - 16kHz-en vagy afölött valahol - nem is vontam kétségbe. Azt sem állítottam, hogy narumon nem hallja meg az eltérést, csak épp lehetségesnek tartom - annak ellenére, amit ő írt. De hát ennek eldöntéséhez egy korrekt teszt szükséges, nem közhelyek hangoztatása.
  • FefeeX #33
    Akár hiszed, akár nem, vannak olyan audiofil emberek, akik meghallják, hogy az mp3 16khz felett vág, és zavarja őket. Tényleg. Aztán vannak akik meg nem. Ők vannak többen. Azért mert nem mindenki fekete, még léteznek feketék. Ugyanilyen, képzeld, nagyon sokan nem látják még a HD ready felbontást sem adott távolságból, mások meg megmondják, melyik HDReady és megily FullHD. Emberek vagyunk, nem robotok, és a mi alkatrészeinkben még sokkal nagyobb a minőségi szórás...
  • FefeeX #32
    Azért vicces, hogy újra meg újra jönnek a technikával vitatkozni...
    Szóval, csak hogy értsd, a tények.
    LCD megjeleníthető színei (fizikai képesség) messze a plazma mögött. Kontrasztarány szintén. A led háttérvilágítású már sokkal jobb, DE NEM TÖKÉLETES. Mert míg a plazma önmaga bocsát ki fényt, ezt még mindig hátulról kell világítani. ÉS ami a legfontosabb, EGYIK LCD SEM ADJA UGYAN AZT A KÉPET MINDEN OLDALRÓL. A milliós sem. Aki ezzel vitatkozni akar, az kb bizonyítja, hogy nem ért hozzá. Ellátogatsz komám egy komoly, NEM MARKETINGES oldalra, ahol a technológiák alapjai vannak feltűntetve, végigolvasod minden szubjektivitás nélkül, és rájössz, hogy a plazma mérföldekkel veri. Nem azt mondom, hog nem lehet nézni LCD-t, egyszerűen gyengébb. Koma, öreganyáméknak komoly (árat direkt nem írok) LCDjük van, nekem meg plazmám. Testközel, otthoni környezet. A plazma bizony aláz, ha nem a Saturnban vagy a MM-ban csücsül a kimaxolt fényerejű LCDvel szemben. (Kollégáim sem hittek nekem első körben, mondtam, ne a MMben hasonlítsa össze, áthozzuk a szomszéd LCDjét otthon, nézze meg nappaliban, sötétebb szobában, normál fényerő mellett - azóta mindegyiknek érdekesmód plazmája van...) --> aki nem veszi a fáradságot, csak a száját tépi, mert esetleg neki olyan van, és meg akarja védeni, annak legmélyebb sajnálatom, de a tények szerint akkoris Lézer>OLED>Plazma>LCD...
  • KillerBee #31
    Nagyon off és nem is akarok veled vitába keveredni, de ha gondolod, válassz ki egy vagy több bármilyen nehéz zeneszámot és tedd fel egy publikus helyre. Én betömörítem neked 320-as mp3-ba és nézzük meg, vajon a láncodon meghallgatva meg tudod-e különböztetni ill. hányat tudsz megkülönböztetni az eredetitől. Persze csak meghallgatás ér, spektrumanalízis vagy bináris összehasonlítás nem.
  • wildstorm #30
    Nem értem sokan miért várják már annyira a 3D TV-t.
    Én már voltam IMAX-ben és fantasztikus a 3D, 18 méter magas és 24 méter széles vásznon. Aztán voltam normál méretű moziban 3D előadáson és a nyomába sem ért.
    Akkor könyörgöm, mit a tökömet vártok egy 1 méteres TV-től????? Nem lesz túlságosan élvezhető. Egy 190 centis TV-n sem tudod magad beleélni, mert az emberek fele akkorák sem lesznek mint te. Egy csipet csapat fog előtted rohangálni. :D Nem beszélve arról, hogy mindent látsz a TV körül és az nagyon sokat ront az élményen. Vagy nézheted 30 centiről. :D
  • narumon #29
    kérdés, hogy eközött lesze egyáltalán akkora különbség. Engem a 320-as mp3 hangja is zavar, de nyilván van az a rendszer és ember akit már nem, és ha minimális különbséget hall is közötte az már nem ér kétszer annyit. Az én hifi rendszerem olyan egyébként, amire azt mondom, hogy már jól szól jól lehet rajta zenét hallgatni, és lehetne venni jobbat, de innentől minden egyes nüansznyi különbségért valószinű súlyos százezreket vagy milliót kéne kicsengetni. Ha lesznek OLED tévék akkor majd meglátjuk hogy az akkori mezőnyben milyen ár/teljesitmény mutatóval fog rendelkezni.
  • KillerBee #28
    OLED televíziót vagy monitort az e fórumra írók jelentős többsége vsz. nem látott, főleg nem volt alkalma tesztelni és összevetni a legjobb LCD vagy plazma televíziókkal. Ezért nem érdemes belemenni abba, mennyivel jobb (lesz) az OLED televízió vagy monitor. Én magam is kizárólag műszaki megfontolásokból állítom, hogy a minőségjavulás jelentős lesz - tudván azt, hogy ezt az emberek éppúgy igen eltérően fogják megítélni, mint teszik ezt pl. a hangtechnikai eszközökkel. Ugye tudjuk, hogy sokan a 192kbps-os mp3 és az eredeti WAV közötti különbséget is minimálisnak tartják.
  • narumon #27
    Szerintem itt ott a lényeg, hogy LCD, plazma szintén fejlődik, és senki nem állitotta, hogy nem jobb az OLED csak itt már egyre kisebbek a különbségek. Egy mai modern LCD vagy plazma már nagyon szép képet ad minden szempontból. Ha valakinek van egy ilyen, akkor az nem fog azért rögtön OLED-re ugrani mert minimális javulást fog tapasztalni.