Gyurkity Péter

EU: nincs szükség netsemlegességi törvényre

Az Európai Bizottság szerint nincs szükség a közösség egészére kiterjedő netsemlegességi törvényre, mivel az internetezők jogait minden tagállam (így Franciaország) saját jogszabályai is biztosítják.

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy a visszaeső kalózok internetelérésének megvonását, valamint egy új központ felállítását lehetővé tévő HADOPI-törvényt a francia alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta, ezt követően pedig megtudhattuk, hogy a francia kormány mégis végrehajtaná annak főbb pontjait. Az Európai Bizottság időközben üdvözölte az első döntést, erre hivatkozva pedig azt állítja, hogy nincs szükség a gazdasási és politikai közösség egészére kiterjedő netsemlegességi törvényre.

A bizottság úgy látja, hogy a francia alkotmánybíróság most egyértelművé tette, hogy az egyes tagállamok többnyire biztosítják a szerzői jogok, valamint az olyan alapvető állampolgári és emberi jogok közötti egyensúlyt, mint a szabad véleménynyilvánítás és információáramlás. Éppen ezért felesleges lenne ezen egyensúlyt ismételten garantálni egy, a tagállamokra kiterjedő törvényben, Ezen véleményük a telekommunikációs szabályozás régóta tervezett átdolgozása esetében befolyásolhatja a munkát az előttünk álló időszakban.

A Telecoms Package névre keresztelt csomag ugyanis 2002 óta az első nagyobb frissítést jelentené a telekommunikációban, többek között a rádiófrekvenciák újraelosztásával, valamint az új mobil szolgáltatások kiépítésének elősegítésével. A 138-as, majd pedig 46-os számmal illetett kiegészítés garantálná, hogy bírósági ítélet nélkül a felhasználókat nem foszthatnák meg elérésüktől, ezt azonban az Európai Bizottság ellenzi (szerintük ilyen garanciára nincs szükség a fenti okok miatt), annak ellenére, hogy az Európai Parlament (a francia tiltakozás után) kétszer is elfogadta a kiegészítés beiktatását.

A csomag egyebek mellett lehetővé tenné a szolgáltatók számára, hogy korlátozzák az elérhető weboldalak számát, ami a kritikusok szerint a szólásszabadság korlátozásával egyenlő. Azt azonban még nem tudni, hogy az Európai Bizottság a csomag mely részeit fogadja majd el, illetve dobja vissza - utóbbi esetben ezen részeknek újra kell kezdeniük a teljes folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Simaji #31
    Hát ez nem igaz!!

    Ezek nem értenek a szép szóból?!?!?!!?

    A nép már világosan megmondta, hogy NEM AKARJA a hülyeségüket, többször is bebizonyosodott... De azért ők mégis csinálják...

    Bááhhh.
  • KillerBee #30
    Nocsak, mára törölték az összes hozzászólását, remélem, nem a te javaslatodat fogadták meg (eddig ilyet nem láttam is).

    Ugyanis pl. a TOR vagy a Vidalia konfigurálásának leírásával biztos segített pár embernek, így meg azok a leírások is elvesztek. :(
  • torcipepe #29
    pl ez megteszi: http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1233399367
  • szlovákiai hun #28
    Ekkor ez se 100%-os, ha nagyon akarják, kijátszák, nem ismerem ezt a TORT, de már annyiszor szajkózza, hogy egyszer talán kipróbálom, de nekem nincs igen rá szükségem, ha netalán kibannolnak egyszer innen, akkor csak olvasó leszek, de egy demokráciában ha tetszik, ha nem a trolkodókat is elkell fogadni....

    Persze ez a veszélye, mivel a média is pl. sokszor trolkodik:

    A SOKSZOR ISMÉTELT HAZUGSÁG IDŐVEL IGAZSÁGGÁ VÁLIK!!!

    Ez csak az emberek józanságával lehet kivédeni észérvekkel.

    És el is jutottunk a cikk lényegéhez is: AZ EU egy olyan normán dolgozik ami idővel az emberek feletti totális kontrolla törekszik, hogy ez még simán nem valósult meg, ez az elégedetlenkedőknek köszönhető, kik nem nyugodnak bele birkán a dolgokba, tehát szükség van ilyen trolkodókra is, csak észérvekkel tegyék......
  • torcipepe #27
    úgy gondoltam ha lenne a TOR-nak saját topicja, akkor nem lenne mindenhová beírogatva
  • kvp #26
    Reszben vannak technikai szempontok, reszben vannak emberiek. Az, hogy letezik technikai megoldas egy a tobbseg altal el nem fogadott viselkedes keresztulvitelere meg nem jelenti azt, hogy az helyes is lenne. Azaz attol meg, hogy meg lehet csinalni nem jelenti azt, hogy erkolcsileg jo is. A forumok rongalasa mindenfele oda nem illo tevekenyseggel pl. ilyen. A legnagyobb gond az, hogy par megkergult ember miatt sikerul vegul keresztulvinni mindenfele megfigyelesi es egyeb rendszert. Ha nem harcolnanak paran a tisztesseges emberek ellen, akkor sokkal kisebb lenne az elektronikus megigyelorendszerek tarsadalmi tamogatottsaga. Ugyanis mig elo terroristat meg a legtobb forumozo eleteben nem latott, addig szelsoseges troll-t tobbnyire igen es ezek erhetoen jobban zavarjak az embereket.

    A mostani peldara tobb megoldas letezik: Az egyik a letiltasok mellett torolni az adott felhasznalo osszes hozzaszolasat, igy kitakaritva a forumot. (ez a wikipedia rollback rendszerenek a lenyege). A masik megoldas a felhasznalok szamara a feljelentes gomb biztositasa, ami lehetove teszi, hogy ha tul sok hosszu ideje aktiv es buntetesmentes ember jelent fel valakit, akkor kizarjak. Ez volt anno az atheni cserepszavazas lenyege es meg a google is hasznalja bizonyos helyeken (mivel egyszeru es tobbe-kevesbe automatikus). A harmadik megoldas az allam segitseget kerni, ugyanis a tor forgalomkorrelacioval torheto, tehat csak az orszagban talalhato tor-ral vedett kapcsolatokat kell korrelalni a forumra erkezo, jol azonosithato es mar titkositas nelkuli bejegyzesekkel. Ebbol meg lehet allapitani az adott felhasznalo kapcsolatanak a helyet, ami alapjan mar oda lehet kuldeni egy csapatot az elfogasara. Ezt itthon meg nem hasznalta senki, de az allam reszerol a kepesseg megvan. (ezt anno poltikai celbol hoztak letre, a kurucinfosok ellen, de vegul nem volt ra szukseg)

    ps: Tudom hogy a harmadik megoldas overkill, de csak azert irtam le, hogy az adott troll is megertse, hogy nem vedett, csak tul erdektelen ahhoz, hogy lecsapjak. (egeszen addig amig veletlenul valami olyan nem mond ami valahol kiveri a biztositekot)
  • szlovákiai hun #25
    Még annyit, ha tényleg ilyen jó ez a TOR, csodálkozok, hogy még az sg-én sem nem jelent meg olyan cikk, hogy beakarnák tiltani, mint a skypot például.....
  • szlovákiai hun #24
    Kösz, és ez passzívaknak is jó, tudod kikre gondolok.
  • [HUN]FaTaL #22
    Ne invitáld már a topicok közé, épp elég, hogy a hírek topicjait összebassza.
  • torcipepe #21
    van eSGén ennek külön téma?? folytassuk ott.