Berta Sándor

Feljelentést tett a Schalke a Kurányi-akció miatt

Hiába rúgták ki a hackerek csupán 15 percre a német futballklubtól Kevin Kuranyit, a Schalke 04 mégis azonnal feljelentést tett.

"Ez jóval több volt egy kis diákcsínynél. Ami történt az egyaránt érintette az egyesületünket és a játékosunkat, de ugyanakkor bármikor bármely másik Bundesliga-klubbal vagy vállalattal is megtörténhet" - jelentette ki Josef Schnusenberg, a Schalke 04 elnöke.

"Este egy étteremben vacsoráztam a feleségemmel és két barátommal, ezért elnémítottam a mobilomat. Emiatt sokáig meg sem kaptam a hívásokat és SMS-eket. Csak később, amikor a kijelzőre pillantottam, szereztem tudomást az esetről, de a hívó azonnal megnyugtatott, hogy csak egy téves bejegyzésről van szó. Ezért utána már nem is foglalkoztam az egésszel, hiszen megbízom az illetékesekben. Félig humorosan fogtam fel a dolgot, hiszen korábban is felhasználták már néhány akcióhoz a nevemet. Ez a közjáték nem zavarta meg a hétvégi bajnoki mérkőzésre való felkészülésemet" - tette hozzá a játékos.

A Schalke 04 a német büntető-törvénykönyv 303 paragrafusának b pontjának megsértése miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Amennyiben az illetőt megtalálják és bebizonyosodik a bűnössége, akár 5 év börtönt is kaphat. Azt már most tudni lehet, hogy a támadók orosz, dán és bolgár IP-címeket használtak fel nyomaik elrejtésére. Peter Peters, a Schalke 04 ügyvezető igazgatója és Andreas Müller, a klub menedzsere a Németország-Norvégia barátságos labdarúgó-mérkőzés közben kapták a hírt. A két szakember először teljesen meglepődött és megrémült. "Andreas Müller mellettem ült, és láthatóan teljesen sokkolta az SMS" nyilatkozta - később Horst Heldt, a Stuttgart menedzsere.

Annak ellenére, hogy az ügy alig 15 perc alatt megoldódott, az egyesület imázsának nem tett jó a negatív szereplés, hiszen hónapok óta komoly problémákkal küzd. Egyrészt a bajnokságban sem áll túl előkelő helyen, másrészt a szurkolók is bírálták a vezetőket és a játékosokat. Szakértők szerint egyébként a mostani akció megakadályozható lett volna. Napokkal korábban váltak ismertté ugyanis, hogy a Schalke 04 által is használt Typo3 rendszer biztonsági hibái. Mivel a frissítés már kedd óta elérhető volt, a hibajavítás telepítésével ki lehetett volna védeni az egész támadást. A Schalke rendszerét egyébként körülbelül 20 támadás érte, ebből ez az egy volt sikeres.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung összeállításában ugyanakkor rámutatott, hogy az eset nem egyedülálló a Bundesliga történetében, hiszen 2007. június 11-én a most másodosztályú Alemannia Aachen vált online támadás célpontjává. Az egyesület éppen Guido Buchwaldot akarta szerződtetni, amikor ismeretlenek a hivatalos bejelentés előtt egy nappal feltörték a rendszert és meglátva hírt, e-mailben világgá kürtölték azt. Az ügyészség üzemi és üzleti titok megszerzése miatt indított nyomozást, de a tettes(eke)t soha sem találták meg.

Múlt héten hétfőn az FC Zürich honlapját érte támadás. A Grasshopper Zürich elleni derbi után egy nappal ugyanis az FC Basel szurkolói helyeztek el becsmérlő szövegeket az FC Zürich hivatalos oldalán. A pekingi nyári olimpiai játékok ideje alatt pedig a Brazil Olimpiai Bizottság honlapját törték fel ismeretlenek, akik a brazil válogatott rossz szereplése miatti elkeseredettségüknek és dühüknek adtak hangot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #6
    Ezt most nem ertem... mit jelent hogy kirugtak a csavot a hackerek?
    Lehet hogy csak faradt vagyok, de nem esik le.
  • greg971 #5
    ÁÁÁ ez nem úgy van nálunk például .. 5 év ilyenért , 1 év felfüggesztve két évre gyilkosságért .. jó a magyar jogrendszer is :D
  • cain #4
    ez németország, ahol nemcsak a jogokat, hanem a felelősséget és a kötelességeket is komolyan veszik. az 5 év egyébként a maximális tétel.
  • Balintos #3
    5 év egy ilyen szarért, egy gyilkosságért meg 10 év, tök normális...
  • Yv@n #2
    Inkább ez a lol:
    '"Ez jóval több volt egy kis diákcsínynél. Ami történt az egyaránt érintette az egyesületünket és a játékosunkat, de ugyanakkor bármikor bármely másik Bundesliga-klubbal vagy vállalattal is megtörténhet" - jelentette ki Josef Schnusenberg, a Schalke 04 elnöke.'

    ... bandikám, ez kizárólag a technikai személyzeteteket minősíti. Korántsem történhet meg "bármikor" csak úgy.
  • Tetsuo #1
    Haha LOL
    Nincs humorerzekuk. :P