Gyurkity Péter

Megkerülné a szolgáltatók korlátozásait az uTorrent

A legnépszerűbb torrentkliensek között szereplő uTorrent fejlesztői új megoldással kísérleteznek, amely lehetővé teszi az internetszolgáltatók TCP-alapú korlátozásainak megkerülését - ennek azonban nem mindenki örül.

A kliens 1.9-es verziójának első előzetesét a napokban tették elérhetővé a fejlesztők, azzal a figyelmeztetéssel, hogy az alfa változat még sok hibát tartalmaz, ennek következtében pedig nem túl megbízható. Ennél azonban jóval érdekesebb, hogy a hagyományos, TCP-alapú kommunikációt UDP-alapokra helyezik át, amely akár alapértelmezett funkcióként is megjelenhet a programban. Ez jelenleg lehetővé teszi a szolgáltatók által életbe léptetett forgalomkorlátozások megkerülését.

Aki érdeklődik a hálózatok, az adattovábbítási és -fogadási megoldások iránt, az jól tudja, hogy az internetes kommunikáció esetében a tulajdonképpeni adat kétféleképpen, TCP, illetve UDP szegmensek formájában hagyja el saját számítógépünket (IP csomagokba ágyazva, hogy a világhálóra kilépve eltaláljanak a célállomáshoz). Előbbi a megbízhatóságra, utóbbi pedig a sebességre helyezi a hangsúlyt, a visszaigazolások alkalmazásával, illetve azok elhagyásával. A hagyományos megoldások esetében a fájltovábbítás TCP-alapú (hiszen többnyire fontos adatokról van szó), a játékok és a VoIP-hívások azonban UDP-t használnak, hiszen itt kevésbé számít, ha egy-egy csomag célt téveszt, vagy hibásan érkezik meg.

A torrentezés, vagyis a fájlcserélés esetében alapvető szempont, hogy a felhasználók egy viszonylag kis része foglalja le a sávszélesség túlnyomó többségét, ezt pedig a szolgáltatók egyre inkább igyekeznek visszafogni (főként TCP-alapú korlátokkal, az adatforgalom manipulálásával, a hálózat aktuális állapotát figyelve, mivel a torrentkliensek is ezt a protokollt használják). Kitűnő példa erre az amerikai Comcast, amely a bíróságon igyekszik megvédeni praktikáit, miután évekig manipulálta az előfizetők eléréseit. Az uTorrent fejlesztői azonban saját protokollt dolgoztak ki, amely az UDP sebességére (és az ezen alapuló korlátozások hiányára) építve mentességet kínálna a korlátozások alól.

A most elérhető előzetes a jelentések szerint kijátssza több amerikai és kanadai szolgáltató korlátozásait, ennek azonban nem mindenki örül. Különösen a játékosok és a fontos VoIP-hívásokat bonyolító internetezők, akik egyrészt attól tartanak, hogy a torrent mindent elsöprő áradata az ő sávszélességüket fogja felzabálni, ellenkező esetben pedig a szolgáltatók fogják majd vissza azt, amikor elkezdik bevezetni az UDP-alapú korlátokat. A lényeg, hogy a fájlcserélőkön kívül mindenki rosszul járhat, ez persze attól függ, hogy a nagy internetszolgáltatók mikor és hogyan reagálnak majd az új kihívásra.

A fejlesztők szerint megoldásuk egyben arra is garanciát jelenthet, hogy a kliens a megfelelő, az internetelérés sebességégtől függő le- és feltöltési limit beállítása nélkül sem lassítja be kapcsolatunkat, ez persze szintén további tesztelést igényel. Ennek jelentősége azonban eltörpül a korlátozok kijátszásának lehetősége mellett, amely sokak számára riasztó fejlemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laky #154
    Hát ezen majdnem besírtam.
  • Epikurosz #153
    Igen, most rájöttem én is, hogy 600 kapcsolat az kicsit sok lehet. :-)
  • dez #152
    Neked is sok: úgy többe kerül a leves (overhead), mint a hús (hasznos adat)... Korlátozd a kapcsolatok számát.
  • Epikurosz #151
    kipróbáltam, olyan, mint amit a neve mutat: cFos
    Semmire sem jó. Adott számú kapcsolat után bedobja a törülközőt, hogy neki ez sok.
  • rumkola #150
    használj cfos ill. cfosspeed-et
  • stemplar #149

    "A wikipedia úgy készül hogy beregisztrálom magam és írok, holnap pedig rám hivatkozol. Ettől függetlenül nem vitatom hogy átviteli sebességnél az valójában mondjuk 10,000,000 bit/s viszont ha én leszámolom, akkor normálisan számolom le, mert végeredményben digitálisan fogom felhasználni, annak alapja pedig a 2-es számrendszer, ahhoz pedig a váltószám az 1024. Tehát, ha az a feladat, mennyi időtartamig béreljünk egy bérelt vonalat hogy egy x TB fájl lejöjjön, akkor téged páros lábbal fognak kirúgni mert a vonal azelőtt megszakad hogy a fájl teljesen letöltődött volna."

    miért is rúgnák ki páros lábbal? nem azt állította, hogy a file méretek esetében 10-es alapon kell számolni, csak azt, hogy az adatátvitel esetében.
    na mindegy, azért látom utánanéztél, és ezért írtad, hogy nem vitatod, hogy adatátvitel esetében 10-es alapú a váltószám
  • dez #148
    Oszd el legalább 10-zel...
  • Epikurosz #147
    Szívesen!
    Oszt' jó legyél!
  • gybfefe #146
    Köszönjük Pipike!
  • Epikurosz #145
    De igen, állampolgári jogon!
    Személyi igazolványt is ad mindenkinek az állam, adjon netelérést is, mondjuk egyszeri kötelező illetékért. Utána az ügyintézés on-line menne csak.
    Gondoljatok bele: csak a szavazások, választások netre költöztetésével több tíz milliárd forintot spórolna meg a költségvetés. Több lenne a haszon, mint a kiadás! folytassam?