Berta Sándor

E-kormányzás az osztrák kormány programjának alapja

Az új osztrák kormány programjából számos "régi ismerős" köszön vissza. Ezek közé tartozik az elektronikus kormányzati rendszer és az online házkutatások.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) ezenkívül nagy hangsúlyt akar fektetni az e-Card mielőbbi bevezetésére, valamint a rendőrségi adatok megosztására. "A terrorhálózatok a legkorszerűbb kommunikációs technológiákkal dolgoznak. A megoldás az online házkutatások engedélyezése" - olvasható többek között a nyilvánosságra hozott kormányprogramban. Kérdéses, hogy az új igazságügyi miniszter, Claudia Bandion-Ortner mennyiben osztja majd elődje, Maria Berger korábbi aggodalmait, aki akkori kollégájával, Günther Platter belügyminiszterrel közösen mutatta be áprilisban az Online Házkutatási Munkacsoport által készített 98 oldalas hivatalos jelentést.

Az Adatvédelem pont alatt érdekes bejegyzés található. Az elképzelések alapján a bűnügyi rendőrség nyomozásainak idején "kikapcsolnák a munkából" az Osztrák Adatvédelmi Bizottságot. Emellett módosítanák a helyi adatvédelmi törvényt is, ezáltal könnyebbé válhatna az adatregisztrálási folyamat. Ezenkívül létrehoznák a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó kiberbűncselekmény-bejelentő központot.

A dokumentum készítői úgy vélték, hogy szintén növelheti a közbiztonságot, hogy a jövőben egyszerűbbé teszik a hatóságok, a sportegyesületek és a szakmai szövetségek között a huligánokkal kapcsolatos adat- és információcserét. Létrehoznának egy elektronikus személyi adatbázist, kibővítenék a schengeni partnerekkel való együttműködést, új vízum és biometrikus központokat alakítanának ki, a jelenleginél hatékonyabban elemeznék a DNS-mintákat, felgyorsítanák az elektronikus betegkártya-rendszer kiépítését, amely így 2009-re elkészülhetne.

Az új osztrák kormány azt szeretné, hogy ha 2013-ig minden háztartásban lenne egy legalább 25 Mbit/s adatátviteli sebességű internethozzáférés. Ezért módosítanák a távközlési törvényt, hogy minden településen optimális lehetőségeket biztosítsanak a hálózatok kiépítésére és fejlesztésére. A kormány 2009 és 2013 között évente 50 millió euróval támogatná a kutatás-fejlesztési programokat. Nem lesz viszont internetminisztérium, nagyobb hangsúlyt fektetnek majd ugyanakkor a digitális fogyasztóvédelemre és a szerzői jogra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!