MTI

A szabályozóknak tetszik az EP álláspontja a távközlésről

Üdvözli az európai távközlési hatóságok szövetsége (ERG) azt az álláspontot, amelyre közelmúltbeli plenáris szavazásán az Európai Parlament helyezkedett az átfogó uniós távközlési jogszabálycsomaggal kapcsolatban - erről számolt be az ERG-t elnöklő Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság vezetője pénteken Brüsszelben.

Mint mondta, legutóbbi, dublini plenáris ülésén az ERG megállapította, hogy a parlament jelentése jó irányban hat. Két megjegyzést külön kiemeltek ezzel kapcsolatban: egyfelől azt, hogy fontos a nemzeti hatóságok függetlenségének tovább erősítése, másfelől azt, hogy ha létrejön egy új európai szabályozó intézmény, az a parlament módosítása alapján, egy alulról építkező, a nemzeti hatóságok együttműködésén alapuló szervezet legyen.

Az EP szeptember végén fogadta el álláspontját a jogszabálycsomag-javaslatról, amelynek célja, hogy növelje a versenyt a távközlési piacon, valamint nagyobb választékhoz és olcsóbb szolgáltatásokhoz juttassa a fogyasztókat. Az uniós képviselők több ponton módosították az Európai Bizottság terveit, köztük azt is, amely egy uniós szuperhatóságot hozna létre a szabályozóhatóságok jelenlegi lazább csoportosulása helyett.

A parlament a jelenleginél nagyobb, de a szuperhatóságnál kisebb hatáskörű testület létrehozását javasolja - ez az, amit a szabályozók csoportja "jó irány"-nak nevezett. Elvetette az EP a brüsszeli bizottságnak azt a javaslatát is, amely kiterjesztette volna a testület vétójogát a nemzeti hatóságok döntéseire, ha azt Brüsszelben elégtelennek ítélik.

Pataki Dániel elmondta: az ERG reményét fejezte ki, hogy a javaslat elfogadása még a jelenlegi összetételű EP idején, legkésőbb jövő tavasszal megtörténik. Ellenkező esetben meg kell várni az EP-választást és a képviselőtestület munkájának normális mederbe terelődését, és emiatt akár kétéves késéssel is kellene számolni. A csomagról most az EU-tagországok szakminisztereit tömörítő tanácsnak kell döntenie, erre remélhetőleg még idén sor kerül.

Pataki Dániel - aki novembertől a spektrumszabályozókat tömörítő uniós szervezet elnöke is lesz - beszámolt arról: a dublini plenáris ülésen szintén tárgyaltak két szabályozócsomagról, köztük az új generációs hálózatok kérdéséről. Mint mondta, az ERG elfogadja a brüsszeli bizottság nemrégiben meghirdetett célját, vagyis azt, hogy az új generációs hálózatok elérhetővé tételében megtalálják az egyensúlyt a piacélénkítés, a verseny támogatása és a beruházások ösztönzése között. A bizottság által előírni kívánt módszer (az úgynevezett alépítmény-megosztás) ugyanakkor szerintük nem megfelelő. Itt szerintük a nemzeti hatóságoknak kell eldönteniük, hogy milyen módszert alkalmaznak, nem lehet minden tagállamra általános módszert előírni.

A magyar szakember elmondta azt is, hogy az ERG a következő plenáris találkozóját Budapesten tartja decemberben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!