Berta Sándor

Új zenész érdekvédelmi szövetség alakult

A Manchesterben megalakult érdekvédelmi szövetség célja, hogy az alkotók és az előadók a jövőben a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben szólhassanak bele a dalaik online értékesítésébe és terjesztésébe.

Számos brit zenész, énekes és együttes közösen létrehozta a Featured Artists' Coalition nevű szervezetet. A művészek így akarnak nyomást gyakorolni a kiadókra és a zeneiparra, hogy azok lépjenek be a digitális korba, és mind a rajongók, mind pedig az ő számukra kedvezőbb megoldásokat dolgozzanak ki. Ezenkívül így akarják biztosítani, hogy a beszedett jogdíjakat valóban ők kaphassák meg. Továbbá a zenészek szeretnék megtudni, hogy hol és milyen módszerekkel értékesítik a kiadók a számaikat és az albumaikat.

A több mint 60 alapító között van Robbie Williams, a Radiohead, a Kaiser Chiefs, a The Verve, az Iron Maiden, Craig David, David Gilmour, Jools Holland, Kate Nash, Billy Bragg, a The Futureheads és a Sia. "Eljött az ideje, hogy a művészek egy nagy, erős és közös hanggal jelentkezzenek, és megvédjék az érdekeiket" - hangsúlyozta Brian Message, a Radiohead és Kate Nash menedzsere.

A szövetség alapítóinak többsége úgy véli, hogy sokukat egyszerűen kihasználják a kiadók és más, előttük ismeretlen módon is terjesztik a dalaikat, illetve a lemezeiket. "A digitális technológia lehetővé teszi az előadók számára, hogy ellenőrizhessék a jövőjüket és ideje, hogy mi éljünk ezzel a lehetőséggel" - közölte Jazz Summers, a The Verve menedzsere. A Featured Artists’ Coalition azt szeretné, hogy az utolsó szó a művek értékesítésekor mindig a zenészeké legyen; a terjesztés és a szerződések átláthatók és egyszerűek legyenek; kártérítést kaphassanak, amennyiben kizsákmányolták őket; minden dalra vonatkozzon a szerzői jogvédelem és ennek időtartamát egységesen 35 évben határozzák meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kagemusha #14
    ..miért, eddig volt?
  • Lame #13
    A vegen meg lassan rajonnek a zeneszek, hogy ma mar nincs is szukseguk kiadora.
  • Razgon #12
    Nagy szükség volt még egy érdekvédő szervezetre. Komolyan.
  • floatr #11
    Van mit slankítani/korszerűsíteni a jelenlegi kiadói szerkezeten. Talán ezek elérik
  • strogg #10
    majd egyszer csak rádöbbennek, hogy a "semmi", és "kevesebb" között még mindig nagyon sok nulla van egy egés szám végén, és online kezdenek el terjeszteni mindent. Persze addig sok víz lefolyhat a dunán.
    Mondjuk: nem az én pénzemmel játszanak, ahne ma sajátjukkal :) minnél többet okoskodnak, annl többet buknak rajta. Majd rájönnek, hisz eléggé keményen zsebre megy a dolog.
  • Polllen #9
    Az eddigi haszonkulcsokhoz képest nekik lényegesen rosszabb lenne, ezért sem erőltetik. Inkább csak meg a sírás a csökkenő bevételek miatt...
  • Chocho #8
    Pontosan. A fájlcserélés már a PC szerves része, ez ellen mit tenni nem lehet. Viszont pl. egyes kiadók nagyon komoly bevételekre tehetnének szert, ha pár dollárért fizetős trackereket indítanának. Beregelsz egy jelképes összegért, majd töltesz, ahogy akarsz. Ne mondja már nekem senki, hogy ez nem érné meg...
  • nohea #7
    ...szegény csóró előadóknak még mindig nincs elég pénzük, hogy megéljenek? Minimálbért nekik fél évig, aztán oldják meg abból a dolgot - ezt mellesleg nemcsak velük kéne eljátszani. Bocs ha túl pesszimista vagyok, ami az anyagi háttereket illeti...
  • ihateworkdays #6
    Sztem az előadók első körben a kiadóktól szeretnék látni a bevételeiket. És lehet, hogy több-kevesebb embernek ez is elég lenne, hogy hátralevő életét felhőtlenül élje.
    Most az van, hogy a fagyi visszanyal: akiket eddig kizsákmányoltak a kiadók, és állítólag, a jogaikért pereskedtek, most azt mondják, hogy ha már pereskedtek, és még nyertek is, akkor igenis adjátok ide a részünket. Illetve a digitális terjesztéssel meg tudják akadályozni a kiadók "fusizását" azaz, amikor a kiadók "elfelejtenek" jogdíjat fizetni a számok után a szerzőknek.
  • FoodLFG #5
    Igen, elsősorban nekem sem ez jött le a hírből, de fontosnak tartottam megemlíteni, hogy nehogy kapjon valami fájlcserélő ellenes színezetet ez az új tömörülés (is), mert annak nem lenne értelme, meg nem is lenne szimpatikus..