Berta Sándor

Digitálisan megosztott társadalomban fogunk élni?

Az IBM egyik kutatója szerint az 1970 előtt született felhasználókat jól meg lehet különböztetni a későbbi generációk tagjaitól. A számítástechnika gyerekkor óta való használata másban is kiütközik.

A szakember a gondolatairól a Future Network nevű konferencián beszélt. Elmondta, hogy a technológia megváltozott, természetes megközelítése és használata nagy hatással lehet a vállalatok életére, fejlődésére, valamint a gazdaság folyamataira. "Az 1970 előtt és az 1980 után született személyek informatikai és számítástechnikai ismereteiben, illetve az eszközhasználatában lévő különbség hatalmas. Az előbbi csoportba tartozók egész életükben digitális emigránsok maradnak. A legtöbb fiatalnak a 20. életévének betöltésekor már több ezer számítógépes játékóra van a háta mögött és olyan képességek, illetve gondolkodásmód birtokában vannak, amellyel az idősebb generációk tagjainak teljesen ismeretlenek" - jelentette ki Moshe Rappoport, az IBM Research munkatársa.

"Napjainkban már egyáltalán nem számítanak ritkaságnak az olyan 25 éves emberek, akik már 6-7 cégalapításon is túl vannak. Nagyobb bennük a kockázatvállalás és a gyorsabban reagálnak az új helyzetekre. Korábban sikertelennek bélyegeztek valakit, ha nem jött be az ötlete vagy még nem működött 2 év után, ma viszont mindennél erősebb a felhasználókban az ötletek megvalósítása, az új dolgok kipróbálása iránti igény. Ennek a gondolkodásmódnak nagyon fontos szerepe van akkor, amikor a cégek új technológiákat integrálnak a meglévő rendszereikbe."

"Eddig a menedzserek technológiai szempontokból konzervatívoknak számítottak, de a digitálisan felnövekvő generáció gyökeres változásokra késztette a vállalatvezetőket. Ezekre a folyamatokra az IBM-nek és a hozzá hasonló nagyvállalatoknak is fel kell készülniük, hogy továbbra is a felhasználói igényeket maradéktalanul kielégítő szolgáltatásokat kínálhassanak. Amennyiben nem változtatnak, úgy a jövőjük gyorsan veszélybe kerül, mivel az új generációs üzletemberek könnyen lomha dinoszauruszokként tekinthetnek rájuk" - tette hozzá a kutató.

"Az elmúlt nyolc évben az életünk teljesen digitálissá vált. Ha megnézzük, a kommunikációtól kezdve a banki rendszereken és a szupermarketeken át gyakorlatilag minden az informatikai megoldásokon alapul. Amennyiben ezek működése megakad, szinte minden leáll. Ma, ha televíziót akarok vásárolni talán még elmegyek egy szaküzletbe és tanácsot kérek. De már most is minden információt megtalálok az interneten, és tájékozódhatom az árakról is. Vagyis a vevő lassan többet tud egy termékről, mint az eladó, és az információkhoz való szinte korlátlan hozzáférés megváltoztatta az eladó-vásárló erőviszonyt" - szögezte le Moshe Rappoport.

Az új technológiák kezelése
(Összesen 424 szavazat)
  • Igen, ezt én is látom a szüleimen
    46 % (197 szavazat)
  • A mai fiatalok is ilyenek lesznek 30 év múlva
    27 % (115 szavazat)
  • Minden az oktatáson múlik
    10 % (42 szavazat)
  • Egy tudálékos kutató hülyeségeket beszél
    14 % (59 szavazat)
Clemens Cap professzor, a Rostocki Egyetem előadója viszont úgy vélte, hogy egyre több ember egyre nehezebben birkózik meg a növekvő információáradattal. Éppen ezért meg kell oldani azt a problémát, hogy miként korlátozzuk és alakítsuk át bizonyos élethelyzetekben az információs teret úgy, hogy akár az egyes személyeknek is hasznuk legyen belőle. Ebben fontos szerep hárulhat például a mobil készülékekre, amelyek egyre jobban személyre szabhatók és olyan információkkal láthatók el, amelyekre csak bizonyos helyzetekben van szükségünk. Jó példa minderre a bluetooth és a GPS által lehetővé vált helyfüggő szolgálatások, az éttermi és a közlekedési rendszerek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #22
    tudtátok, hogy nemsokára ízlésileg megosztott társadalomban fogunk élni? akinek két lába van, az csokifagyi szerető, akinek egy vagy nulla lába van, az meg vanillia szerető.
    és ha ezt olvasod, akkor nem vagy reprezentatív minta.


    viccet félretéve, ez az egész cikk nem a digitálisan megosztottságról, hanem a kori megosztottságról szól...
  • mármindfoglalt #21
    Aki egy picit ért is a statisztikához, nem csak véleménye van róla, az tudja, hogy az SG újság informatika rovatát olvasók, ahhoz hozzászólók csoportja nem mondható reprezentatív mintának ebben a témában.
  • Carbuncle #20
    Az IBM idősebb alkalmazottjai akkor biztos nyeltek egyet, amennyiben tudnak erről az eszmefuttatásról, ha ez az ürge magas beosztásban dolgozik ott (és persze a cégvezetés bízik a hozzáértésében).
    Egyébként a munkatársam vakon került 2 éve a munkahelyre, ahol én is dolgozok, és szinte még semmit se tudott ekkor a számítógépről, de ma már majdnem abban a tempóban gépel, mint én, és szinte már csak azt nem tudta, hogy hogyan kell mappát, és fájlt áthelyeznie (erre a munkához nem is lenne nagyon szüksége, cak elvétve). -Egy hete már azt is tujda, pedig nem vagyok pedagógus, és ő meg nem túl fiatal már (úgy másfélszer idősebb, mint én, miközben 27 -t töltöm az év eleje tájékán).
  • RealPhoenixx #19
    Alien69: Huha, ha te is annyi vagy, es a legjobb evjarat a 69, akkor gyorsan fekudjetek ossze 69-es pozba, oszt meglatjuk mi lesz a termesetek :) /hehehe/

    Normal: igen! :) -hehehe-

    Valamit: tenyleg nem korosztaly fuggo, nem is tom miert nem latni 1920-ban szuletett embert kondizni /hiszen nyilvan az sem korfuggo/. /hehehe/
    NB: fain peldat kentel fel a falra

    Nexus6: dehogynem, korfuggo, nezd meg: egy 1990 kornyeken szuletett, tobbnyire alig tud mast, mintsem szo szerint folyamatosan jatszik, hogy informalodna?? hat nem, azt inkabb a 30-as korosztalytol folfele elhelyezkedokre jellemzo, a nyegle kis fiatal felsooktatasos kolkokre pedig szinten nem az informalodas a legjellemzobb (tisztelet a nagyon keves kivetelnek).
    Az ilyen beka segge alatti diakok miatt ugy levittek az oktatasi nivot, csakhogy a leginkabb penzes, de segghulye diakok (pl: kisGyurcsany) is diplomat kaphassanak, hogy lassan mar egy egy jobb vicc-estével er fel egy-egy vizsga

    PL: mentokerdes volt egy szakvizsgan (igaz, ez csak egy kozepiskolai volt):
    milyen alaku a fogaskerek?
    Valasz: szogletes :) -hehehe- -> kiba jot rohogtem
  • Normal #18
    Informatikus tulajdonság a fekete/fehér, igen/nem tipusú gondolkozás, valamint a "tökéletes" faszerkezetű tervek kreálása is.
  • HENCIG #17
    hujjujj!
    Tegnap egy asztalscreen-en látszott egy beszélgetési ablak is a tálcán...
    Nem tudtam elmondani, hogy az csak egy kép...nem dumálok éppen senkivel!
    LOL:DDDD
  • HENCIG #16
    Bocs!
    Hallani hallott róla.....a gépében is az van, de nem tudja, hogy mi az!
    Ezt tették a gépébe a szerelők...meg jó a hangzása is....
    Mint ahogy a P elnevezést is használják csak nem tudják, hogy mi az!
    Mikor egy 10 éves gyerkőc elmondta, hogy neki tunningolt P4-e van...aztán szólt, hogy lassú..nem csinálnál vele valamit?!
    Elsőre azt mondta, hogy várjuk meg a következő lomtalanítást....
    Válasz:De hát rá van írva, hogy Pentium 4...
    Belekukk a tulajdonságokba, majd a gépbe is...... P.III-P.IV közötti váltás korából származik..
    Nevezzük tunningolt P.III-nak...de, hogy P.IV matrica..
    Sajnos ma az intel, nvidia az ami a köztudatban van.....az AMD vagy az ATI nem hangzik olyan jól. A többiről nem is beszélve....ennyi a tudásuk.
  • HENCIG #15
    Én 68-as vagyok!
    Tiltakoztam annó 10 éve az ellen, hogy legyen a háztartásban gép...
    Később a net ellen még jobban tiltakoztam!!
    Ma 3 db van nettel megosztva...
    Ja és amit tudok azt mind a fórumokról és haveroktól szedtem össsze.
    Kaptam üzlettől ajánlatot azóta munkára!
    Úgyhogy kikérem magamnak!!!!!!!!!!!!!
    A 67-esek már igen!
    Azok biztosan elmaradtak!!!!


    :DDDDD
  • Alien69 #14
    TÉVEDÉS!!! :-) Nincs egyedül! Én is 69-s vok, az a legjobb "évjárat".
    Csak az a kutató átlagol, és ugye a 70-sek már ugye nem ugyanazok (me 70-sek, nem 60-asok). A 68-sok meg má ténylegg idősek. Hiszen, azok már 40 (!!!) évessek, MI viszont "csak" 39! Ez oriási külömbség!
    Amúgy, van egy haverom, szintén 69-s, pl rendszergazdi. Én pl playstation-on nőttem fel, mert már akkor felfedeztem, hogy a PC egy gagyif@s játékra (már nekem). Persze, mivel csóró vagyok (dolgozok, nem cégeket alapítok, hogy legyen miből kilopni a lét), ezért kénytelen voltam a PS2 helyett PC-t venni. Igaz, anno még a HT-vel kezdtem volna programozni, de gyorsan abba maradt ez a dolog (az iskolába bedöglöttek a gépek, vagy mi). Természetessen, a PC-n is főleg játszottam, de azért egy átlag user szintet elértem (nem rendszergazdi, de azért magamnak nagyrészt be/el tudok állitani mindent). Mondjuk, ettől még nem lettem okosügyes legkisebb ugrifüles, tehát tuti le tud kőrözni egy mai nyikhaj kölök. Kivéve, játékban. Erről jópár klántársam tudna nyilatkozni (Moha-BF2-BF2142). Természetessen, ismerek olyan 69-st, kollégám pl, aki nem szereti a pc-t, bár érdekes módon pár progit remekül tud használni, mert mondjuk a munka rákényszerítette, hogy megszokja/tanulja, de, hogy valamit be kellene állitani a gépen, vagy mondjuk egy routert minimálissan (tehát legalább a felh.név+jelszó) beírja, már nem megy, mert nem érdekli. A mai fiatalok sem egyformák, tuti van köztük is olyan, akit kevésbé érdekel, és kizárólag játékra/internetre használja. Ez a kutató meg tutira nem hallgat Hofi-t, akkor tudná mit kezdjen a statisztikával.
  • Ferrer #13
    És az ezután születettek meg már digitális benszülöttek lesznek?
    Vi ár dö robotsz, dübb dübb düb dübb