Gyurkity Péter

Elkészült a Google webböngészője

A Google Chrome néven mutatja be saját webböngészőjét, amely állításuk szerint gyors, letisztult és mindenki számára megfelelő sebességet nyújt. Az egyelőre béta fázisnál tartó szoftver mától elérhető.

A keresőcég némi meglepetést okozott a hivatalos bejelentéssel, amely szerint a mai napon mintegy 100 országban válik elérhetővé a Chrome böngésző első előzetes verziója. A fejlesztők egy gyors, egyszerű és kényelmes megoldást ígérnek a felhasználóknak, azzal az alapvető elgondolással, hogy a nagy többségnek nem maga a böngésző, hanem az általa elérhetővé váló tartalom számít igazán. A Google saját eredeti keresőoldalát hozza fel példának, amikor a letisztult platformról beszélnek, ezzel pedig valószínűleg nagy érdeklődést váltanak majd ki.

Az első meglepetésből felocsúdva gyorsan szemügyre vehetjük, hogy milyen konkrét újdonságokat ígér a keresőcég. Elsőként itt van a füles böngészés egy érdekes megvalósítása, amelynek eredményeként minden egyes fül külön szálként fut, vagyis az egyik összeomlása nem okoz majd hasonló tüneteket és kellemetlen végeredményt az összes többi esetében - így már a Firefox esetében megszokott, a korábban nyitva lévő oldalak gyors visszaállítását lehetővé tévő opcióra sem nagyon lesz szükség. A fejlesztők állítása szerint sokat dolgoztak a minél jobb sebességen, hogy az összetett funkciók és szolgáltatások is gyorsan fussanak a böngészőn. A V8 pedig egy új JavaScript motor, amelynél szintén a teljesítményre helyezték a hangsúlyt.


A Google a nyílt forráskódot választotta az új program esetében, amelyre már csak azért is rá voltak kényszerítve, mert bizonyos technológiákat, kódrészleteket az Apple WebKit, illetve a Mozilla Firefox megoldásából emeltek át - a Mozillával éppen a napokban hosszabbították meg megállapodásukat, így utóbbi továbbra is használhatja a cég keresőjét a Firefoxban. A szoftver egyelőre kizárólag Windows operációs rendszereken lesz elérhető, ám már dolgoznak a Linux és Mac változatokon is - ez utóbbiak megjelenési dátumáról egyelőre nem jelent meg hír. A közleményben kiemelik, hogy a böngésző még egyáltalán nincs kész, a béta jelölés is arra utal, hogy hibákra számíthatunk a mindennapi használat közben.

A keresőcég tehát egy olyan webböngészőt ígér, amely a felszínen egyszerű és letisztult, a háttérben pedig egy igen gyors motor révén a ma ismert megoldásoknál nagyobb sebességet nyújt - mától kezdve ennek bárki utánajárhat. A letöltési link már elérhető, eközben a sajtótájékoztató fontosabb részleteit is megtekinthetjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KasztnerTokman #123
    egyébként vistám van.
  • KasztnerTokman #122
    melyik böngésző fut gyorsabban az függ az oprendszertől pl nekem Internet explorer 7 gyorsabb mint a firefox 3 és a ie8 kb ugyanolyan gyors talan egy picivel hamarabb indul el. Google Chrome viszont mindegyiket sebességbe bealázza nálam, gyakorlatilag katintok és bejön az oldal, egyébként nekem a kinézete is nagyon tetszik.
  • Sil78 #121
    Egyébként most néztem, FF 3-ban szintén lehet ablakok közt is áthúzni a tabokat. Szóval még ez sem új.
  • baajos #120
    Erősen béta verzió! Nagyon sokat fog még javulni! Én amugy a rókát használom, és bármilyen más böngészőt teszteltem utána mindig visszatértem Firefoxhoz. Ja egy tévhit eloszlatás: attól mert valami szintelen,fakó és részletektől mentes felületü, még nem azt jelenti, hogy letisztult!
  • Sil78 #119
    Na, végre kijavították a FF 3.1 nightly-k Sunspiderrel kapcsolatos bugját, úgyhogy megvan a bekapcsolt tracing melletti eredményem is: 1806,6 ms. Tehát nálam egy picit gyorsabb, mint a Chrome. De mindkettőben vannak még tartalékok. :)
  • Dj Faustus #118
    "Jelenleg 4 fül van megnyitva és az ötödikben írom ezt a postot."
    Kipróbáltam az általad említett oldalakat - nem fagyott (hogy még érdekesebb legyen nyitottam mellé pár kepfeltolto.hu fület is, meg egy index.hu oldalt).

    A Neptune-nak meg érvénytelen a biztonsági tanusítványa. Ezt Firefox, Opera és Safari alatt is produkálja.
  • Myron #117
    most nézem az opera 9.5 is tudja már ezt
  • Duffy1990 #116
    Én operát használok nekem az vált be. :D Mellesleg most kipróbáltam a Chromot, de ez csak az előzmények tekintetében jó és hasznos
  • Myron #115
    sztem ff azért nyerő mert ott a millió plugin aztán ezáltal mindent tud amit csak el lehet képzelni
  • peetig #114
    kipróbáltam: gyors, letisztult design, de hiányzik az adblock (és nekem ez nagyon fontos! el is felejtettem, hogy néznek ki a weboldalak a sok idegesítő reklámmal ). majd a végleges verzióra leszek kíváncsi, meg a javás teljesítményére.