Berta Sándor

eye-Phone - mobilból idegenvezető

A superWise Technologies egy olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek a segítségével bármelyik kamerás mobiltelefon könnyen átalakítható elektronikus idegenvezetővé.

A megoldás neve eye-Phone és ötvözi a globális helyzetmeghatározást (GPS), valamint a különböző képfelismerő technológiákat. "Az eye-Phone használatával gyakorlatilag bármilyen objektumot felismerhetünk bármely helyen. Az adott tárgy lehet egy növény, egy állat, egy épület, egy kiállított eszköz vagy egy terület része" - hangsúlyozta Ernst Pechtl, a superWise Technologies elnöke. Az eye-Phone segítségével így a turisták és az érdeklődők a GPS-koordinátákon kívül számos érdekes kiegészítő információt is megtudhatnak egy vidékről és annak nevezetességeiről.

Az alapötlet egyszerű: bárki a saját kamerás mobiltelefonjával lő egy fotót és azon bejelöli az őt érdeklő részletet, például egy épületet. Az elkészítés után a képrészletet elküldi egy adatbázisba, ahol azonosítják az ábrázolt objektumot. Így később egy másik turista az eye-Phonenak köszönhetően a már meglévő és folyamatosan bővített, illetve frissített adatbázisból megtudhatja, hogy milyen épületet is lát, mik a fontosabb adatai (ki építette, mikor és milyen stílusban, mikor volt fontosabb esemény, tűz, egyéb rongálás, újjáépítés stb.) és mik a GPS-koordinátái.

A rendszer előnye, hogy gyakorlatilag korlátlan számú objektum azonosítására és a hozzájuk kapcsolódó információk tárolására alkalmas. Ezenkívül létrehozhatók külön szűrőmodulok is, amelyek képesek az egyes épületeket, fafajtákat és más tárgyakat a jellemzőik alapján kimutatni. Így bárki létrehozhatja saját túraútvonalát és kijelölheti, hogy őt mondjuk csak a klasszicista stílusú épületek érdeklik. Az eye-Phone további előnye, hogy nem csak a mobiltelefonokkal tud együttműködni, hanem az internettel kompatibilis digitális kamerákkal is.

A rendszer alapja az úgynevezett Apollo mesterséges intelligencia technológia, amely Pechtl szerint nagyban hasonlít az emberi agyra. A fő képessége a képfelismerés, azonban más területeken, például szövegértelmezésre, beszédfelismerésre is használható. A technológia nem véletlenül nyert díjat a European Satellite Navigation Competition 2007 versenyen. Ugyan az eye-Phone program egyelőre csak kísérleti szakaszban van, a superWise jelenleg is tárgyalásokat folytat számos mobilszolgáltatóval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #6
    Óriási csőd lesz.
    Egyrészt mert baromi körülményes lesz használni.
    Bekapcsolom a pda-t, lefényképezem, bekapcsolom a gpst, megvárom még talál műholdat, kb. 5 perc., aztán elküldöm a képet, megvárom még feldolgozzák és visszaküldik az adtokat, kb. 3 perc. Ennyi idő alatt már rég tíz másik látnivalót nézek meg. De még a leggyorsabb technológiákkal, előre rákészve is lassú lenne egy túrista számára, aki sok mindent lát és kevés ideje van.
    (A cellainformációs helymeghatározás meg elfelejthető, több kilométeres hibákkal dolgozik.)
    Másrészt elküldeni a képet és letölteni hozzá az adatokat nagyon lassú lesz, különösen gyéren lefedett területen.
    Harmadrészt mindenki szórakozni fog hülyeség adatok feltöltésével,
    Negyedrészt minden tó minden hegy, minden templom egyforma, egy adott helyről akár több hegy, több templom is látható, így nem lehet egyértelműen beazonosítani hogy melyik az, valamint egy hegy vagy más természeti látványosság akár több tíz km-es körzetből bárhonnan látható, tehát a fotózás helye nem képes használható mértékűre szűkíteni az adatbázist.
    Aztán az elején kevés dolog lesz csak benne, én csinálok egy képet valamiről, azt elküldöm, és mivel arról nincs adat a rendszerben, de egy arra nagyon hasonlító valamiről van a környéken, akkor azt fogom visszakapni?
    Szóval nem hiszem, hogy pár évtizeden belül ez használható lenne.

  • reaper4 #5
    tetszik az ötlet.
  • Scamp #4
    Kivitelezhetetlennek nem mondanám...ha sok a hasonló hely azok mégsem egy helyen találhatók...a központi gép a cellainformációból következtethet hogy mi lehet a hely...csak még nem nagyon tudom elképzelni hogy működjön...
  • VRSDM #3
    mikor még a captcha-kat sem fejtik meg a gépek, ezt majd megfejtik? pici szögeltérés :D nomeg elég sok hasonló hegy-tó-templom van :P
  • Sir Quno Jedi #2
    Khmmm. Ez így leírva végtelenül 1xűnek hangzik és éppen annyira kivitelezhetetlennek is a mai kommersz technológiával. Úgy vélem valami bibi csúszott a fordításba/értelmezésbe?! Ha meg nem, akkor ez kb. annyira reális mint az usaf digitális kibervadászgépei és hasonló agyatlan baromságok...
  • zeus89 #1
    wow