Gyurkity Péter

Offline alkalmazások felé kacsingat a Google

A keresőcég nem elégszik meg a kizárólag interneten használható online szoftverek terjesztésével, ezeket ugyanis hagyományos, offline üzemmóddal egészíti ki. Ezúttal a táblázatok és prezentációk bemutatását oldották meg.

A friss fejleményekről Andrew Chang marketingmenedzser számolt be a Google Docs oldalán megjelenő blogban. Elárulta, hogy a újabb két alkalmazás vált elérhetővé a csomagból internetelérés nélkül, ezek pedig a táblázatkezelő és a PowerPoint mintájára készült prezentációkezelő. Ezzel tovább éleznék a versenyt a fizetős ajánlatokkal, elsősorban a Microsoft által fejlesztett Office csomaggal szemben, ám ebben nem mindenki jósol számukra nagy esélyeket.

Az egyes alkalmazások között van egy nagy különbség, ez pedig az offline üzemmódban elérhető funkciók listája. A szövegszerkesztő esetében ugyanis megoldották - pontosabban engedélyezték - az egyes dokumentumok szerkesztését, módosítását is, a most kiegészült másik két programnál azonban kizárólag olvasási jogosultságokkal élhetünk a világháló elérésének hiánya esetén. Ez azt jelenti, hogy a Google csomagjában sem a táblázatokat, sem pedig a prezentációkat nem módosíthatjuk internetelérés nélkül, legalábbis egyelőre. Mindazonáltal hasznosnak tartják a lépést, amit azzal érzékeltetnek, hogy egy prezentáció bemutatásához ezentúl nem lesz szükség hálózati kapcsolatra.

A Google célja egyértelműen az Office megszorongatása, ez azonban nem lesz könnyű. A redmondi szoftvercéggel mostanában inkább kritikus hangot megütő Gartner is úgy véli, hogy a keresőcég által jelentett konkurencia egyelőre nem fenyegeti komolyan a Microsoft pozícióját az irodai szoftverek szegmensében, viszont ez utóbbi nagyon is erős riválisként jelenhet meg az online hirdetések piacán. Ebben lehet számukra nagy segítség a Yahoo esetleges felvásárlása, amely azonban minden igyekezetük ellenéresem akar összejönni.

Marad tehát a kivárás - jó adag türelemmel belátható időn belül megtudhatjuk, mire ment a Google az online platformmal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #5
    Hááát... Konkrétan tudom, hogy azt játszák, megbíznak cégeket adWords és adSence kampánnyal, majd a legjobban fizető ügyfeleiket a hátuk mögött megkeresik, és azt mondják nekik, hogy minek nektek közvetítő cég, szerződjetek direkt velünk... szerintem elég surmó dolog, sokmindennek nevezhető, csak etikusnak nem.
  • Adamul #4
    aha, üzletpolitikájukban azért erősen különböznek...
  • Turdus #3
    Egyre inkább az az érzésem, hogy Google = Microsoft 2.0
    Vagy csak én gondolom így?
  • Bagoly000 #2
    úgy tudom annyiban online, hogy fel tudsz vele tölteni képeket.
  • Palinko #1
    mert a picasa is online? pedig úgy tudtam hogy az egy offline kép rendszerező, "nézegető" program.
    hajrá google, megnézzük mi lesz ebből!