Berta Sándor

E-számlákkal a környezetvédelemért

Egy tanulmány eredményeire reagálva egyre több amerikai bank próbálja rábeszélni az ügyfeleit az elektronikus számlák használatára. A pénzintézetek azzal érvelnek, hogy így sokkal több papírt tudnának megspórolni és így az emberek is hozzájárulhatnának a környezetvédelemhez.

A Payitgreen Szövetség által elkészített dokumentum szerint amennyiben minden ötödik amerikai háztartás a hagyományos papírszámlák helyett az elektronikus számlákat választaná, akkor ezzel évente 68 492 tonna papírt és kétmillió tonna károsanyag kibocsátását lehetne megtakarítani. Számításuk szerint így 8,6 millió szemetes tartalmának elszállítását spórolnánk meg, és 4856 hektár erdő is megmaradhatna.

Egy amerikai család havonta átlagosan 19 papírszámlát és folyószámla-kivonatot kap. Ezeknek a dokumentumoknak az elkészítéséhez és szállításához 432 460 tonna papírra és 19 381 000 hektoliter üzemanyagra van szükség. A szervezet igyekszik rávenni az amerikai állampolgárokat a váltásra és a honlapján elhelyezett egy, az átállás előnyeit egyértelműen megmutató megtakarítás-kalkulátort. A Payitgreen Alliance tagja többek között a Bank of America, a JPMorgan Chase, a Federal Reserve Banks, a Citi és a Wells Fargo. A szövetség úgy döntött, hogy széleskörű kampányba kezd áprilistól.

A bankok ezek mellett azzal érvelnek, hogy a digitális számlák kitöltése csupán 15 percbe kerül havonta, viszont a hagyományos csekkek kezelése akár havi két óráját is elrabolja az embereknek. További előny, hogy az ügyfelek megspórolhatnának - 20 csekkre számítva - akár 100 dollár postaköltséget és további 50 dollárt a megtakarított csekkek és a postai utak miatt. Tény azonban, hogy az elektronikus ügyintézésnek vannak hátrányai vagy kockázatai is, például a szakértők szerint ezek a megoldások még nem teljesen biztonságosak. Ráadásul vannak adatkezelési, adattárolási problémák, amelyek kapcsán gyakran hallani az ügyfelek személyes adatainak és folyószámla-információinak eltűnéséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #8
    Nem bugyuta, de bizonyíték nélkül nem lehet, szabad senkit "megtámadni".
    Azért túlzásokba nem kell esni. Ha jártál volna már afrika, ázsia, közép-dél amerika elmaradott részein vagy esetleg "odavalósi" lennél még el is hinném amiket írsz. Természetesen sok minden nem tőkéletes nálunk. Sőt. De azzal, hogy ítt vagdalkózol, "vádaskodsz", panaszkodsz még nem lesz jobb. Sőt rosszabb. Nem biztos hogy mindenhol jól fogalmaztam. Bocsi ha bántó volt de nem annak szántam.
  • vax #7
    "Faszan ra is baszott erre a magat nagyon okosnak hivo fonok, tok muri volt." Mint ahogy Te is írtad, mivel nem jó úton járt bukott.
  • RealPhoenixx #6
    Vax: meg annyi (5-os hozzaszolas kiegeszitese): pont az ilyen gondolkodasmod miatt van ilyen tolvaj kormany, mert az emberek annyira bugyutak, hogy a hazugsagot ismerik el igaznak, egesz pontosan igazabbnak itelik a hazugsagot, mint magat az igazsagot, mert az igazsag tulsagosan nonszensz

    NB: nincs uldozesi maniam, nem vagyok kiegve, inkabb csak bele vagyok torodve, hogy magyarorszagon a tarsadalom minden retege az en korosztalyomon eloskodik (politikusok, nagytokesek, nyugdijasok, kulfoldi cegek, etc), mikozben az en korosztalyomnak ha megszakad a kiba sok meloban, sincs igazabol komoly kilatasa /MAGYARORSZAGON/ sajat normalis csaladnak, ahol van: sajat haz, jol iskolazott gyerekek *ahova nyugodtan lehet elengedni egy gyermeket tanulni, annelkul hogy etnikai retegek inzultalnak, etc*, es boldog gondtalan nyugdijas elet (amikoris az embernek semmi mas dolga nincs, csak oromet lelni az unokaiba, etc)

    Ha valakinek ez az igenye mas szerint uldozesi mania, mint ahogy te azt velelmezed, akkor uldozesi maniam van, de csak a te gondolkozas mododban, amugy pedig akkor sincs
  • RealPhoenixx #5
    Vax: igazad van, a hazugsagot mindig konnyebben hiszik el az emberek, mintsem az igazsagot

    Az egyik volt melohelyemen a kollegakkal eppen ezt rohogtuk: a linker gyerek (aki ossze vissza hazudozott) mindent megetetett a hulye fonokkel, a masik illeto, aki pedig elegge becsuletes, etc, annak a szavat sem akarta elhinni.
    Faszan ra is baszott erre a magat nagyon okosnak hivo fonok, tok muri volt.
  • vax #4
    Bocsi, de talán nem kellene ennyire általánosítani, főleg könyvek, hallomások alapján. Másrészt kicsit, de nagyon nem "jó" a hangvétel. Nem vagy egy kicsit nagyon "kiégett" vagy "üldözési mániás" már megbocsáss. :(
  • RealPhoenixx #3
    Vax: igazad van, de az egesz nem azert van mert "gazdag" orszag vagyunk, hanem mert egy penzmosasokkal foglalkozo vezeto beosztasu szemelyekkel vagyunk tele, akar a Tescot nezzuk, akar az Auchant, akar az interfructot, vagy a banki teruletet, vagy barmely mas teruletet.

    A lenyeg, hogy ezek a felso vezetok leirnak egy rakat hianyt, egy rakat cuccot PAPIRON, kozben pedig zsebre eladjak azt, ami valojaban megvan, de az egeszet le kell papirozni.

    PL1: borit a targoncas egy raklap sort, osszetorik mondjuk a 24 rekesz sorbol 5 rekesznyi, az adott felsovezeto leirja vagy az egeszet, vagy a 90%-ot, az alkalmazott berebol levonjak a megfelelo osszegeket, a kereskedo ceg felso vezetese fele pedig elnyomjak, hogy nem akartak az adott alkalmazottat nagyon lehuzni a kenyszerszeru kifizettetessel, etc etc, mert egyszeruen ilyen ehberekert alig jonnek melozni, raadasul targoncas vegzettsegu keves, etc etc, es a resztulajdonosok bevesznek szepen mindent /adott esetben meg azt is, hogy az egesz raklap osszes rekesze is osszetort, bar a felso vezetesnek csak oromere szolgal, hogy ilyen szinten nem kell elszamolnia/

    PL2: az ilyen helyeken dolgozo felso vezetesek keltik a magyarok rossz hiret, hogy a magyarok ilyen loposak meg olyan loposak, holott az egyik legerkolcsosebb (es elegge becsuletes) nemzet vagyunk, a lenyeg viszont most jon: azert latsz kismillio biztonsagi ort, mert ezek a felso vezetok keltik a magyarok rossz hiret celtudatosan es jo penzert cserebe termeszetesen biztonsagi szolgalatokkal kotnek szerzodeseket (a jo penzt ugy ertsd, hogy milliokat tesznek zsebre ezek a vezetok), illetve mindettol fuggetlenul a nevleges lopasok csak kis mertekben csokkennek, mert ekkor jon az a fajta hivatkozas, hogy a biztonsagi orok sem lathatnak mindent, es nem ellenorizhetnek minden egyes esetben, mert az emberi szabadsagjogokat serti, etc etc, es ezen biztonsagi orok egy resze szinten benne van az osztozkodasban.
    Masfelol: az olyan felso vezetok is PAPIRoznak rendesen, akik kulonosebben nem erintkeznek arukkal, es azok is hasonloan intezik a leirasokat, es a tobbit

    KOVETKEZMENY: a tolvajnak nevezett magyar tobbet fizet azert, mert a tobbsegi kulfoldi tulajdonosok olyan donteseket kenyszerulnek hozni, hogy akkor aremeles, etc et, igy ne csodalkozz, hogy egy kissebbsegben levo magyar tulajdonu ceg is totalisan jol tud ervenyesulni, hacsaknem annak a cegnek a tulajdonosa nincs tisztaba az ilyen tolvajlasokkal, meg az ilyen felso vezeto tolvajok letevel, es modszereivel (aki boldogul, az tisztaban van ezekkel a tenyekkel, epit be megfelelo kontrollokat, es rendszeresen-szuroproba szeruen ellenorzi a felso vezetoit)<- ezt tudomasom szerint csak 1 ceg csinalja, amely magyar, es amely nem ragozza azt kulfold fele, hogy a magyarok tolvajok, etc

    ROSSZHIR KELTES: ez a magyarokat loposoknak minosito vonas detto olyan (gazdasagi vonatkozasban), mint amit az MSZP es SZDSZ csinalt, vagyis: kiadtak kulfoldre egy "nepszerusito" propaganda anyagot, amelyben azt ragoztak: A MAGYAROK POGANYOK! /ezeket is elovennem, es gazdasagi vonatkozasban szamon kernem oket, mert ez anyagilag kihatott magyarorszagra, hiszen ennek hatasakent csokkent a turisztika *foleg a kereszteny orszagokbol*/

    Azt meg egy ellenzeki politikus sem ragozta le, hogy lam lam, ezek az MSZP-sek es SZDSZ-esek mennyire hulyek, azt sem tudjak, milyen vallasu orszagban kormanyoznak, meg akkor sem, ha a MAGYAR SZENT KORONARA neznek, ABSZOLUTE NEM BOKI EZEN BARMOKNAK A SZEMET A KORONAN LEVO KERESZT!
  • vax #2
    Nálunk meg minden "vacakról" már a nyilvántartásnak a nyilvántartását kell elkészítni, hiszen egy "gazdag", "környezetbarát" ország vagyunk. Röhejes ez a burokratikus papírozgatás. Már megfulladunk a papírokban meg a szemétben. Szánalmas.
  • Csaba42 #1
    "még nem teljesen biztonságosak."
    Valaha lesz tökéletes biztonság az informatikán belül?