MTI

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája

Megtartották a választási informatikai rendszer főpróbáját; a lebonyolításban most először résztvevő, és a kistelepülésekről adatot szolgáltató anyakönyvi informatikai rendszer a várakozásokon felül szerepelt - hangzott el az Országos Választási Iroda (OVI) sajtótájékoztatóján.

Rytkó Emília, az OVI vezetője emlékeztetett rá: a magyar választási rendszer olyan, hogy informatikai támogatás nélkül lehetetlen a választást lebonyolítani. Mint mondta, az elmúlt négy hétben is informatikai támogatással oldották meg a szavazókörök, a kijelölt szavazókörök kialakítását, az új választási honlap és az értesítők elkészítését. Az irodavezető felhívta a figyelmet a mostani népszavazás egyik informatikai újdonságára: ez az első alkalom, hogy az összes településen a kiadott igazolásokat egy központi rendszerben kezelik, nyilvántartják és első alkalommal fogják tudni már a szavazást követő negyedik napon megállapítani, volt-e kettős szavazás. A népszavazás napján, vasárnap reggel az első adatok, amelyek megjelennek az OVI honlapján, arról fognak tájékoztatni, hogy a magyarországi 11 ezer szavazókörben összesen mennyi választásra jogosult van. Ezt követően kétóránként, a nap folyamán összesen hat alkalommal közlik a részvételi adatokat.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságoknak és a velük dolgozó jegyzőkönyv-vezetőknek a legrövidebb időn belül meg kell küldeniük egy adatlapon az előzetes adatokat a központba. Az OVI honlapján vasárnap este 7 órától lesznek ezek az adatok elérhetőek, de ez még nem a jegyzőkönyvek feldolgozása alapján keletkezett végeredmény lesz, hiszen meg kell várni, amíg megérkeznek és az Országos Választási Bizottság összeszámolja a külképviseleteken leadott szavazatokat is. Rytkó Emília közölte: március 14-én lehet végleges jogi eredménye a népszavazásnak. Kedden ezt a folyamatot modellezték: a "kosztümös főpróbán" minden állomáshelyről megpróbáltak eljuttatni a központba egy-egy teszt-adatlapot, valamint tesztelték a rendszer terhelhetőségét és a szavazat-összesítést is.

Deményné Kertész Krisztina, az OVI informatikai szakértője a sajtótájékoztatón elmondta: minden olyan számítógépről küldtek most adatot, amely a választás éjszakáján "dolgozni fog", vagyis a teszt-adatmennyiség megegyezett a vasárnap várhatóval. Az informatikai eszközrendszer megfelelő teherbírású gépekből áll össze, és megerősítettük a biztonsági rendszert is - hangsúlyozta a szakember. Az adatok begyűjtéséről szólva azt mondta: két közigazgatási rendszer infrastruktúráját használják hozzá, az egyik a minden városban működtetett okmányirodai rendszer, a másik - ezen a választáson ebben a szerepkörben debütáló - a kistelepülések polgármesteri hivatalaiban működtetett anyakönyvi szolgáltató rendszer, amely külön hálózaton csatlakozik a központhoz.

A kistelepülések minden választási adatot maguk rögzítenek, nem kell az adatlapot bevinni a körzetközponti okmányirodába - magyarázta a szakember, hozzátéve: ettől azt várják, hogy az adatok gyorsabban fognak érkezni. Rytkó Emília megjegyezte: a keddi informatikai főpróba után szerdán tartják az igazgatási főpróbát, vagyis a jegyzőkönyvek ellenőrzését. Az informatikai és igazgatási próbán közel 20 ezer ember vesz részt, a próba hivatalos értékelése még hátravan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #29
    Kosz Dez :)
  • dez #28
    Hagyd, menthetetlen. :)
  • RealPhoenixx #27
    Mad Mind:

    Bocsi, csak be kellett fejeznem a tananyagok hibajavitasait, de mostmar tok valaszolni.

    Szval, igazad van, sokszor abban van a nagy le, vagyis a karbantartasban es az uzemeltetesben es nem a rendszer megvasarlasaban.

    Amikor biztonsagtechnikai cegnel dolgoztam, olyan uzemeltetes volt, amire szerintem nagymertekben nem lett volna szukseg, marmint a heti helyszini megjelenesre, etc, de megis meg kellett csinalni, mert ez majdnem egy olyasfajta protokoll jellegu dolog, es teny, hogy tavfelugyeleti jelleget is kepes ellatni az adott kiepitett rendszer, de megsem alkalmazzak, mert annyira fosnak a halozati betoresektol, etc.

    NB: hiaba tor be egy ember neten keresztul egy biztonsagi belepteto rendszerbe, ha nem tudja ertelmezni a logikai cimeket, melyek valojaban a fizikai eszkozok "elnevezesei", de a logkeszitest is be lehet allitani ugy, hogy tobb halozati heyre is adott idoszakban lementse etc, tehat az sem serulhet megfelelo kezeles eseten, es meg ragozhatnam a sort :)
  • RealPhoenixx #26
    L3zl13:

    Nem vagyok sem antiszemita, sem paranoias, en csinalom a dolgomat, es megvannak a tapasztalataim, informacioim, amelyek alapjan dontok vagy igy, vagy ugy, de lenyeget tekintve konkret allasfoglalasom van.

    Viszont hidd el, hogy nem izgat fel, hogy mit gondolsz azzal kapcsolatosan, amit leirok azok alapjan, amiket tudok /mert ezek konkretumokon alapulnak, nem pedig .../.

    Es nem szandekom a hitvilagod atalakitasa sem, mint ahogy a rozsaszin almaid szetcincalasa sem /azt te majd megteszed magad, majd akkor, mikor felebredsz -talan/.

    NB: pihizz nyugodtan, almodj sok szepet, joejt :-)
  • L3zl13 #25
    Az első hozzászólásaid még némileg szakmainak tűnnek, az újabbakban viszont már egyértelmű, hogy nem sok objektivitás szorult beléd, ellenben annál több paranoia és antiszemitizmus. Innentől fogva viszont már a szakmai hozzászólásaidnak sem igazán tudok hitelt adni...
  • mad mind #24
    De meghívásoson igen, hogyha a rendszer árát "kis" összegre állapítják meg. Persze utána a meglévő rendszerre, lehet nagyösszegű karbantartási, üzemeltetési szerződést kötni.
  • RealPhoenixx #23
    Mad Mind:

    Tudom, hogy szerzodes hogyan mikent etc, de mivel korbejartam a temat rendesen, ezert inkabb egyertelmu az amiket irtam.

    Ezt titkositott palyazatban nem nyomhattak ki, hiszen ...... :-)

    Vagyis az ok nem mas az OVB reszerol, mint a korrupcio felso fokon, vagyis: lopjuk a koz penzet, hasonlo dolgokat csinalnak amugz, mint a fel millas kakao biztos billentyuzet, ami egyebkent valojaban par ezer forint, etc
  • mad mind #22
    De az is megtörténhet, hogy már lefolytattak egy közbeszerzési pályázatot és azért mondta neked, hogy már van. Egy ilyen szerződést ahogy gondolom te is tudod, évekre kötnek, tehát attól még, hogy kormányváltás van nem minden szerződést mondanak fel.
    Azonkívül miért gondolod, hogy veletek kell szerződnie a kormánynak?
  • RealPhoenixx #21
    Cat: Ne legy ironikus :-)

    Probalj meg ironizalni barmely zsido kepviselovel, mindjart megtudod (par ev, mivel csak ennyi kell, hogy elintezze, hogy tutti utca lako legyel) mi az a szolasszabadsag es mi az az uj gyülölettörvény :-)

    De tekintheted ezt is:
    Új törvény: indoklás nélkül elbocsáthatnak?
    http://209.85.135.104/search?q=cache:iGM6jhjbSggJ:nol.hu/cikk/477573/+%C3%BAj+t%C3%B6rv%C3%A9ny&hl=hu&ct=clnk&cd=7&gl=hu

    Es meg van egy rakat mas is ! :)
  • wOlFbYTe #20
    Fórumozótársam a leendő informatikai rendszerre értette a kérdést és nem a múltra :)