Berta Sándor

WiMAC@home - intelligens tartalomlejátszás

Egy a német gazdasági és technológiai minisztérium által is támogatott programban a televízió kapja a központi szerepet a lakáson belüli tájékoztatásban.

A WiMAC@home (Wireless Media and Control at Home) projekt célja, hogy a háztartásban található szórakoztató elektronikai készülékeket a WLAN-technológia segítségével egyetlen intelligens rendszerré alakítsák át. A cél egy olyan különleges multimédiás televízió (iDTV) kifejlesztése, amely a tévéfunkció megtartása mellett egyetlen hatalmas digitális archívumként működik és amely képes videók, zeneszámok és fotók tárolására, rögzítésére, más eszközökhöz, például monitorokhoz való továbbítására, illetve lejátszására.


A berendezésnek köszönhetően egy lakásban fellehető minden tartalom egyszerűen és könnyen elérhetővé, illetve megoszthatóvá válik. Ráadásul kényelmes is, mivel segítségével a videók, a zeneszámok vagy éppen a fotók azon a készüléken jeleníthetők meg, játszhatók le, amely a legközelebb van a felhasználóhoz. A lakók helyzetének meghatározását egy WLAN-kompatibilis eszköz, például egy okostelefon végzi el. A kifejezetten a vezeték nélküli hálózatokra optimalizált rendszer szoftverét a Fraunhofer Intézet fejleszti ki és alkalmas akár az RFID-chipeken keresztüli személy- és pozícióazonosításra is.

A WiMAC@home támogatja az Universal Plug and Play (UPnP) szabványt és alkalmas a háztartási készülékek, például a mosógépek, a hűtőgépek, a fűtő- és a klímaberendezések, valamint a riasztók irányítására. A televíziót a Loewe Opta készíti és a projektben részt vesz még az IRT Rádiótechnikai Intézet, a Nagravision és a Weinzierl Engineering. "A kezelőprogram támogatni fogja az MPEG AVC, az AAC és az MPEG Surround szabványokat. A célunk a leghatékonyabb képi megjelenítés és hangzás elérése a televízión és más készülékeken. A prototípust egy HDTV segítségével be is mutatjuk az idei CeBIT-en" - mondta Andreas Werner, a Fraunhofer Intézet munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anakyn #4
    1983 dec. 31
  • Sanyix #3
    1984 :DDD
  • Vorpal #2
    Jön az mééég - hűűű.D
  • sirpalee #1
    Csodálkozom hogy még egyetlen 1984 hozzászólás sem érkezett :) .