Berta Sándor

A környezet­véde­lem lesz az idei CeBIT egyik fő témája

Külön zöld informatikai sátrat hoznak létre az idei CeBIT-en, és a rendezvényen az eddiginél jóval nagyobb figyelmet kapnak az energiatakarékos készülékek valamint technológiák.

A német számítástechnikai kiállítást ebben az évben március 4. és 9. között rendezik majd meg Hannoverben. Az esemény egyik fő mottója a zöld IT lesz. A témák között nem csak az üvegházhatást erősítő gázok mennyiségének mérséklése, hanem az áramfogyasztás és a szerverek fogyasztásának csökkentése is szerepel.

Az IDC szerint tavaly sok infor­matikai és távközlési vállalat már töb­bet költött az áram­számlájára és a meglévő számító­gépei hűtésére, mint az új hard­verek beszerzésére. Az elmúlt hóna­pokban egyre több olyan nyilat­kozat és bejelentés látott napvilágot, amelyben a számítógép­gyártók és más cégek egy­mást igye­keztek alulmúlni termékeik és számító­gépközpont­jaik káros­anyag-kibo­csáj­tá­sá­nak csök­ken­­té­sé­ben. A Fujitsu-Siemens például a világ első olyan hardver­gyártója akar lenni, amely kizárólag energia­takarékos árucikkeket kínál a vásárlóknak, ráadásul mindezt ala­csony áron. Bernd Bischoff, a cég elnökségének vezetője szerint az idei CeBIT jó lehetőséget kínál, hogy még inkább felhívják az emberek figyelmét erre a témára.

A CeBIT szervezői külön megállapodást is kötöttek a tavaly júniusban több nagy informatikai vállalat (Google, Intel, Dell, IBM, Lenovo, Hitachi, Sun Microsystems, Microsoft és Yahoo) által alapított Climate Savers Computing Initiative (CSCI) nemzetközi kezdeményezés képviselőivel. A CSCI azt a célt tűzte ki maga elé, hogy évente 54 millió tonnával csökkenti a számítógépek használatából eredő károsanyag-kibocsájtást. Amennyiben mindez hosszú távon megvalósul, úgy éves szinten több mint 5,5 milliárd dollárnyi áramot lehet majd megtakarítani.

A szakemberek szerint az új technológiák, mint például a kevesebbet fogyasztó processzorok, a virtualizáció és a DDR3-as memóriák megjelenése jelentősen javíthat az összképen. "Nagyon örülünk ezeknek a fejleményeknek és annak, hogy a távközlési és informatikai ipar így áll hozzá a dolgokhoz. Számunkra különösen fontos, hogy jelentős mértékben csökkenjen a termékekben a PVC és más károsanyagok mennyisége. Mi mindenesetre mindennap ki fogunk tüntetni egy energiatakarékos eszközt. Azonban szeretnénk, ha a nagy bejelentéseket és szavakat, most már végre tettek is követnék" - közölte Fabian Sösemann, a Greenpeace szóvivője.

Persze nem csak a IT-ipar aktív zöld területen: február 15-én, a tokiói WWF Világklímakonferencián tizenkét neves nemzetközi multi, köztük a Hewlett-Packard, a Nike, a Nokia, a Sony és a Tetra Pak elfogadta a Tokiói Nyilatkozatot, amelyben kinyilvánították, hogy 2050-ig a károsanyag-kibocsájtást egy nagyon alacsony szintre, lehetőleg a 2000. éves szint felére kell mérsékelni. Ennek érdekében nem csak a termékeik és berendezéseik széndioxid-kibocsájtását akarják csökkenteni, hanem az embereket is környezettudatos életmódra szeretnék rábírni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csgery #4
    Dagadt hörcsögök futkosnak a kerékben ami áramot termel:)
    Ezzel ők fogynak, a park meg nem használ sdmmilyen erőművet:)
  • tomcsa4 #3
    Jah, tunningolsz egy ehető procit és ha megsül, akkor (mivel cseszheted a garit) megeheted! :)
    VAgy szó szerint lehet értelmezni az "eladó átbaltázott, egy vacak alkatrészt adott el, megyek és megetetem vele"!
    (Bocsi, gyengék voltak!)

    Komolyra fordítva: idekívánkozik az OLED is. Természetes anyagok, mely ha tönkremegy (mármint az alkatrész) akkor kidobod, elviszik és lebomlik! Az olmót és arzént (?) sikeresen abszolválták már a nyomtatókból (legalábbis elvárás már).
  • tomcsa4 #2
    Azért megnézném, hogy egy WoW szerverparkot hogy alakítanak át. El tudom képzelni az mennyit fogyaszthat és akkor még ez semmi a nagyobb szerverekhez képest. Igen, gond és tenni kell ellene valamit. Ha már az autóknál nem tudják megoldani (pedig 10 éve van már rá megfelelő ötlet és megvalósítás), akkor IT területén kellene.
  • roliika #1
    Yupiiii! Lesz ehető monitor?