Dojcsák Dániel

CES: Kapálódzik a Motorola

A zuhanó piaci részesedés miatti árral próbál meg szemben úszni a Motorola, amihez az idei CES-en négy új modellt vetett be. A komoly figyelem ellenére sikereik kétségesek.

Rossz idők járnak a Motorolára, hiszen nem elég, hogy 2007-ben a Nokia utáni örök második helyről csúnya piacvesztés (7%) után lebukva helyet cseréltek a Samsunggal, de Ed Zander vezérigazgató távozásával is meg kellett birkozniuk. 2006-hoz képest a Motorola kb. 15 millióval kevesebb mobilt tudott eladni 2007. harmadik negyedévében, míg a Nokia 22, a Samsung pedig 11 millióval tudta növelni az eladott darabszámot. Ennek ellenére a CES-en komoly figyelem övezte újdonságaikat, s azt szeretnék üzenni a világnak, hogy még élnek és továbbra is igyekeznek kielégíteni a multimédiás funkciókra és gyors adatátvitelre éhes népek igényeit.


Motorola Z10 - klikk a nagyobb változathoz

A fókuszban lévő csúcsmodell, a Motorola Z10, melyet a CES-en mutattak be először. A tipusra egy kissé nagyzolós jelzőt aggattak a marketingesek, mégpedig "mobil zseb-filmstúdió"-ként hivatkoznak rá több helyen is. Telefon szinten viszont nem is olyan nagy túlzás, hisz azon túl, hogy jó minőségű videót képes rögzíteni, össze lehet vele vágni különálló hang és videó fájlokat, illetve minimál forgatókönyvekben gondolkodva, zenei aláfestéssel ellátott kisfilmeket lehet forgatni bármilyen külső szoftver segítségével. A kész műveket pedig közvetlenül a telefonról lehet feltölteni a közösségi oldalakra vagy videómegosztókra. A YouTube hype-ra viszont még mindig rizikósnak tűnik a következő évet alapozni mobiltelefon szinten.

A Z10 lelke a Symbian alapokon nyugvó UIQ szoftver platform, aminek legnagyobb erőssége a viszonylag nagy felbontású videó rögzítés, a fejlett üzenetküldés, blog támogatás, fotómegosztás és egyéb, a többség számára feleslegesnek tűnő funkció. A nagyfelbontású videók továbbításához persze elengedhetetlen a gyors 3G/HSPDA támogatás, ami mellett még éppenséggel a GSM, a GPRS és az EDGE is elfért még. Habár a Motorola nagy durranásnak szánta az új Z10-et, meg kell hagyni, hogy külsőleg és belsőleg sem ugrottak nagyot a tavalyi Z8-hoz képest.


Motorola E8 - klikk a nagyobb változathoz

A multimédiás készülék mellett a másik nagy reménység a Rokr E8, ami a Sony Ericsson Walkman modellekhez hasonló módon a zenehallgatásra fókuszál. Az E8, a Motorolák történetében elsőként mutatkozik be az úgynevezett ModeShift, azaz "mód váltás" funkcióval, amivel egy csapásra átalakul a készülék telefonból zenelejátszóvá. Transformers produkcióra persze nem kell számítani, a változás csupán szoftveresen zajlik. A Motorola szerint eljött az ideje, hogy megtörjön a különálló készülékek hegemóniája a zenelejátszás terén és a telefonok ne legyenek alárendelt szerepben ebben a szegmensben sem. A kijelentés jól hangzik, csak kissé fura egy évvel az iPhone és két évvel a Walkman láz után ezt hallani.

Az E8 egy hüvelykujjra optimalizált scroll gombbal, automatikus hangerőszabályozással és Windows Media Player 11 kompatibilitással, beépített 2 GByte memóriával és a maximum 4 GByte-os microSD támogatással igyekszik a vevők kedvében járni.


Motorola W230 és W270

A két csúcs mellett az alsó kategóriákban is neveznek, mégpedig egy sima (W230) és egy kinyitható (W270) modellel. A korábbi évek alsó kategóriájához képest a különbség idén, hogy ezek a telefonok is bővíthető memóriával, vállalható zenelejátszási képességekkel és jobb hangminőséggel rendelkeznek. Mind a négy készülék 2008. második negyedévétől lesz elérhető, árazásukról viszont egyelőre nincs hivatalos közlemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nagycitrom #4
    Filmet vágni mobilon, végre a világ fellélegezhet, hiánypótló
  • roliika #3
    Motorola V360 om van. Tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Lehet vele telefonálni, zenét sokat hallgatok rajta..jó nem túl jó a hangminőség de elmegy.
    12 000Ft volt, lassan 2 éves, és komolyan jól bírja. Olvasható..hát a menüje lehetne gyorsabb is, az SMS írás elég brutál, de havonta 2-t írok vele kibírom. Jó az akksija. Szóval Nokia ami ilyen tudású akkor volt 60. Ezért az árért ez a pár negatívu, úgy gondolom belefér. Nokia tényleg faxa teló, de irreálisan drága a tudásához képest. Ami ár érték arányben van az az LG, Sonyericsson. Alcatel telókat sajna egyre kevesebbet látok pedig igen kis szívós telefonok azok, és olcsók. :)
  • god25 #2
    Mobil siker: 1xű kezelés. 1xű menü. Látható betűk és számok. Ez a NOKIA (alapvető) sikere. Nem kell, h vékony legyen, nem kell, h 3gr legyen. (jah, a legfontosabb: nem bíííírom tönkretenni)!
  • Kovász #1
    Hamár ennyi márka felsorolásra került, az SE-t miért kellett kihagyni?