Berta Sándor

Német nemzeti IT-csúcs - közel sem mindenki elégedett

Angela Merkel kancellár és Michael Glos gazdasági miniszter sem ért egyet azzal a javaslattal, miszerint mindenképpen meg kellene nyitni a német informatikai munkaerő-piacot a külföldi szakemberek előtt.


Angela Merkel kancellár
"Elsősorban a helyi munkavállalókat kell segí­tenünk és őket kell továbbképeznünk" - mondta Angela Merkel, akinek az álláspontját osztotta a német gazda­sági miniszter is. "A helyi ipar és a cégek fela­data, hogy bizto­sítsák a megfelelő szakember-után­pótlást. Ráadásul először a több millió munka­nélkülit kellene munká­hoz segí­teni. Amennyiben telje­sen kinyit­nánk a kapukat a képzett külföldi munka­vállalók előtt, az még egyáltalán nem jelen­tené azt, hogy azt kap­nánk, amire valóban szüksé­günk van" - nyilatkozta Michael Glos.

"Amennyiben nem tudjuk kielégíteni a helyi munkavállalókkal az ipar igényeit, akkor külföld­ről kell szakem­bereket Német­országba csábí­ta­nunk, akár olyan áron is, hogy módosítjuk a jelen­legi tartóz­kodási és beván­dorlási jogsza­bályokat, hogy így teremtsünk vonzó munka­lehetőségeket" - foglalt állást a munkaerő­piac megnyi­tása mellett Annette Schavan német kuta­tási miniszter.

A Német Nemzeti IT-Csúcs 2.0 nevű rendezvényen több mint 500 politikus, tudós, menedzser és gazdasági vezető vett részt. A konferencia zárásaként kiadott úgynevezett Hannoveri Nyilatkozat szövegébe bekerült egy új pont is, ez pedig az IT 50 plus program elindítása, amelynek célja az 50 év feletti szakemberek képzésének és továbbképzésének támogatása. Angela Merkel bejelentette azt is, hogy a német kormány jövő január elsejétől Hans Bernhard Beus belügyminisztériumi államtitkárt új informatikai megbízottnak nevezi ki, akinek a fő feladata a német szövetségi, tartományi és közösségi IT-beruházások és rendszerfelújítások koordinálása, segítése lesz. Eldőlt az is, hogy jövőre a harmadik nemzeti IT-csúcsra Darmstadtban kerül majd sor.

"Óva intenénk mindenkit attól, hogy az új informatikai és távközlési technológiákra csak mint új technikai alkalmazásokként és új piacokként tekintsünk. Szerintünk ezenkívül túl kevés szó esett a szabad véleménynyilvánításról, az adat- és a fogyasztóvédelemről. Fontos lenne azt is megvizsgálni, hogy az egyes IT-projektek mennyire gazdaságosak és mennyire térülnek meg a befektetett költségek. Emellett azt szeretnénk, ha minden, amit közpénzből finanszíroztak, mindenki számára hozzáférhető legyen" - szögezte le a hannoveri csúcstalálkozót követően Achim Meerkamp, a Ver.Di német szakszervezeti szövetség elnökségi tagja.

Mint ismeretes, a német kormány tegnap immár második alkalommal ismertette a legfontosabb célkitűzéseit, amelyek közül első továbbra is a világban a vezető informatikai pozíció megszerzése, ehhez azonban elengedhetetlenül szükség van a súlyos szakemberhiány megoldására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #5
    baszki, a németeknek miért jutott okos kancellár? nekünk meg miért neeem? :'(((
  • fade2black #4
    mindenki jogász, menedzser, pszihologus meg filozofus akar lenni németben (is), mérnöknek nem megy senki mer uncsi szakma.

    Márpedig egy gazdaság alapja a képzett mérnökréteg és nem a filozofus/pszihologus/menedzser/jogász...
  • roliika #3
    Ezek a szegééény németek. Nálunk bezzeg minden frnakó. :D
  • angyi #2
    fizikus. azt is tudja hogy működik..
  • barret #1
    Szerintetek tudja mit tart a kezeben? :D