Gyurkity Péter

A régi bulletin boardok is zavarják a kiadókat

A kiadókat képviselő amerikai RIAA a BitTorrent után az ősrégi bulletin boardokat és hírcsoportokat nézte ki, amelyek szerintük még a jelenleg népszerű fájlcserélő hálózatoknál is veszélyesebbek.

A jogvédő szervezet ugyanis támadást indított az ilyen szolgáltatásokat összefogó Usenet.com ellen, amely a nyolcvanas évek óta létezik és ad otthont számos bulletin board és úgynevezett newsgroup működtetőinek. A kiadókat elsősorban azon bináris hírcsoportok érdeklik, amelyek lehetővé teszik a különböző állományok gyors csereberéjét - ezen állományok között természetesen az MP3-zeneszámok is megtalálhatók, ezzel pedig a felhasználók szentségtörést követnek el.

"Az Usenet.com gyakorlatilag a népszerű fájlcserélő hálózatokkal egyenértékű funkcionalitást biztosít, eszköztára és működése hasonlít a Napster, az Aimster, a Grokster és a Kazaa megoldásához. Lehetővé teszi és megkönnyíti a jogsértő másolatok terjesztését, sőt még ennél is tovább megy és fennen hirdeti a jogsértéseket" - áll a RIAA beadványában. A portál napjainkban több mint 120 ezer (!) hírcsoportnak ad otthont, amelyek egy része a nyolcvanas évekig vezeti vissza tevékenységét. Ezek egy része szöveges alapú, mások pedig úgynevezett bináris hírcsoportok, amelyek már az állománycserére szakosodtak.

Az oldal maga úgy fogalmaz, hogy manapság az ilyen hírcsoportok számítanak a legnépszerűbb megoldásnak, és érdemes elfelejtenünk a gyorsan avuló fájlcserélő megoldásokat. Nyilván ez a mondat is felhívta a hálózatra a RIAA figyelmét, igaz egyes vélemények szerint a szervezet már jó ideje küzd - színfalak mögött - a hírcsoportok ellen. Eképpen fogalmaz Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation (EFF) ügyvéde is, aki kollégáival folytatott beszélgetéseiből tudja, hogy a kiadóknak már jóval korábban fennakadt a szeme az Usenet.com oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • virs lee #15
    És ki az aki nem megváltoztatott kiterjesztéssel / csomagolva küldené az mp3-at? ~~
  • virs lee #14
    persze
  • Juszufka #13
    Jaj ne! Én szoktam fütyörészni a kedvenc számaimat. Most akkor engem lecsuknak?
  • ostroml #12
    Mit akartok ? már nem egyszer volt hír hogy az európai unió megadóztatná az Emileket :D

    hamarosan kijön az MSN fizetős változata min +1 dódért küldhetsz mp3at ha külföldre küldöd akkor a ria ha Magyarországra akkor a proartnak kel utána utalnod :D közel a jövő ….

    nemlene gond ha minőségi szolgáltatás felé és nem az elkorcsosult mindent kiadok szindróma lenne és ez vonatkozik nagyon filmipara is.

    Kitérdekel a 100lerágot csont amikkor már más szinészekel megnéztem vagy 5x most nem az űrbe hanem a garázsba jácódik .. Az igényes termékekre mindig is lesz kereset és igen erőseb kutya toszik
  • Csi9aa #11
    Net nélkül is még mindig ott lenne az egész szerzőijogi "botrányt" anno elindító magnókazetta, esetleg CD-másolás.
  • falu #10
    szerintem elég lenne csak az internetet letiltani
  • Csi9aa #9
    Tiltsák be hangszálakat is, hiszem az ember akár EL IS DÚDOLHATJA (úristen, hogy tudtam akár leírni is ezt a borzalmas bűntényt, megyek és főbe lövöm magam) illegálisan a szent jogvédelem alá tartozó zenéket... Ez a legnagyobb veszély a US gazdaságra.
  • assdf #8
    De pl be lehetne már tiltani ezt a tetves emailt is. Hisz a userek szabadon küldözgethetnek vele mp3 zenéket. Sőt a taligát is tiltsák be, mert én speciel azzal tolom át a szomszédba a másolt cd-ket...
  • atys2 #7
    Viszont leállítathatják a bin. csoportot...
  • kvp #6
    Nem kell aggodni, a hircsoportok uucp-t hasznalnak. Ez technika elosztott szerveres levelezolistakra es az uj levelek tovabbmasolasara epul. Tehat minden hircsoport teljes anyaga megtalalhato minden hircsoportokat kezelo szerveren. A google pedig folyamatosan archivalja is oket. Az osszes egyetemi es magan hircsoport szervert nem lehet leallitattni, foleg mivel a jo reszuk nem amerikai foldon van. Magyarorszagon pl. a muegyetemen is van ilyen szerver. A technika leginkabb a mai elosztott filecserelokhoz hasonlit, annyi kulonbseggel, hogy itt minden resztvevo megprobal letolteni es megosztani minden tartalmat. (eredetileg innen szarmazik az a vicc, hogy a hircsoportok teljes tartalma 200 cd-n elviheto, csak a szoveg 3 floppy)