Berta Sándor

Airbus A380 Linux PC-kkel

A Singapore Airlines összesen kilenc új Airbus A380, illetve Boeing 787 Dreamliner típusú repülőgépét látja el Linux-PC állomással. A rendszer része a KrisWorld nevű fedélzeti csomagnak, amelynek köszönhetően minden utas válogathat a különböző filmek, zeneszámok és más információk közül.

A Singapore Airlines repülőgépeibe a KrisWorld egy elsősorban irodai munkát támogató, továbbfejlesztett változatát szerelik be, amely már tartalmazza a Red Hat Linux-disztribúciót és a Sun Star Office irodai programcsomagját. Utóbbi segítségével repülés közben is készíthetők bemutatók vagy szöveges anyagok.

Minden üléshez egy 40 gigabájtos merevlemez tartozik, amelyek összeköttetésben állnak a filmeket, zenei anyagokat és más információkat tároló központi Linux-szerverrel. A winchestereken kívül minden ülésnél található egy USB-port, így a repülőút során elkészített adatok átmenthetők egy memóriakártyára vagy USB-kulcsra. A port emellett persze egér vagy billentyűzet csatlakoztatására is alkalmas, utóbbiakat akár a repülőgépen is megkaphatják az utasok.

A nemcsak az üzleti és az első osztály, hanem az átlagos utazók számára is elérhető szolgáltatással a Singapore Airlines szeretne kitűnni a többi légitársaság közül. Az egyes osztályon utazók különbséget csak az LCD-kijelzők méretében fedezhetnek fel. Az Economy osztályon 10,6 colos, 1280 x 768 képpont maximális felbontású monitorok vannak, a Business osztályon az LCD-k 15,4, a First Class osztályon pedig 23 colosok. A szolgáltatás használata a repülés ideje alatt ingyenes. Az utasoknak egyedül az internethozzáférésről kell egyelőre lemondaniuk.

"A repülőgép-fedélzeti Linux ugyanazokat az előnyöket kínálja, mint amiket más területen is. Könnyebben ellenőrizhető és frissíthető, mint bármely másik fedélzeti operációs rendszer" - közölte a bejelentést követően Dirk Kissinger, a Red Hat európai, afrikai és közel-keleti régiójának (EMEA) marketingmenedzsere. A vezető szerint egyre több légitársaság érdeklődik a Linux-alapú rendszerek iránt, jó példa erre a müncheni repülőtér irányítótornyában működő terminál Linux-disztribúcióval való felváltása is.

Az Airbus A380 első útjára október 25-én kerül majd sor, Szingapúrból Sydneybe. A repülésre szóló jegyeket az eBaynél tartott aukció keretében sorsolja ki a légitársaság. Az árverésen minden osztályra lehet jegyet szerezni, a bevételt jótékonysági célokra fordítja a cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #6
    Hát igen, vagy legyen előbb mindenkinek biztosítva a holnapi reggeli, ebéd, vacsora a földön. Más kérdés hogy a két dolog bár összefügg, de ha pénzt akarnál átcsoportosítani a repülőgépes PC->éhező gyerek irányba akkor komolyabb ellenállással találnád magad szemben mint az amcsik a partraszálláskor.
  • turul16 #5
    Around 560,000 students in 33 German Universities will soon be running SuSe Linux Enterprise Desktop Platform!
    itt

    Még senki nem mondta, hogy Linux miatt fognak lezuhanni a gépek. :D
  • Caro #4
    Nálunk nincs csatorna, és hála az égnek, mert így legalább olcsóbb a víz.
    Egy utcával odébb már van.
  • Darth Sith #3
    " Az utasoknak egyedül az internethozzáférésről kell egyelőre lemondaniuk."
    egyelőre! Előbb lesz ott minden repülőn internet mint nálunk mindenhova bevezetett csatornás víz. Egyes helyeken, magyarországon, még mindig vödörrel viszik a vizet.. Szégyen nem?..
  • kopa1 #2
    Bezzeg a Pekingi Olimpián Windows lesz és az nagyobb szám!
  • medawo #1
    És most jöjjenek a "bezzeg a Pekingi Olimpián Windows lesz és az nagyobb szám..." című hozzászólások.