Berta Sándor

Az első német per egy kiberterrorista ellen

Redouane El-H.-t többek között az al-Kaida támogatásával és egy terroristacsoport megalakításával vádolja a német ügyészség. Az eljárás precedensértékű abból a szempontból, hogy a vádirat szerint a marokkói állampolgár gyakorlatilag az összes terhére rótt bűncselekményt a világhálón követte el.

A Schleswig-Holsteini Tartományi Bíróságon megkezdődött per során nemcsak a házkutatás során lefoglalt merevlemezeken talált félmillió adat szolgál majd bizonyítékként, hanem számos rögzített chatbeszélgetés és lehallgatott VoIP-hívás is. Redouane El-H. diákvízummal utazott be Németországba, majd hogy tartózkodási engedélyhez jusson, elvett egy német nőt feleségül, később pedig egy másik marokkói és egy jordániai férfi segítségével létrehozott egy terroristacsoportot. Két társát egyébként Svédországban tartóztatták le és kiadták Németországnak.

A meghirdetett szent háború célpontja Szudán lett volna, azonban az nem derült ki, hogy konkrétan ki vagy kik ellen akartak harcolni. A férfi rendszeresen kapott pénzügyi támogatást az al-Kaidától és hosszú ideig készítette elő szudáni útját. Megalapított egy internetes kávézót, majd felvette a kapcsolatot az egyik szeptember 11-i merénylő, Ramsi Binalshibh feleségével. Emellett Redouane El-H. online hűségesküt is tett Oszama bin Ladennek. A Kieler Nachrichten című lap tudósítása szerint a 37 éves férfi legalább négy potenciális al-Kaida harcost csempészett be Irakba, 5000 eurót utalt át szíriai és egyiptomi iszlám terroristacsoportoknak és elvégzett egy robbantási tanfolyamot is.

"Sok barátom volt, partikra jártam és cigarettáztam - számomra ez volt az élet. A vallás nem érdekelt. Soha egy fegyvert nem fogtam kézbe, még egy kést sem. A testvérem 2003-ban bekövetkezett halála volt a fordulópont. Nem értettem miért halt meg. Hónapokig teljesen bezárkóztam, megszakítottam minden kapcsolatot az ismerőseimmel. Megsemmisítettem az elérhetőségeiket tartalmazó könyvet, a saját versgyűjteményemet, felmondtam a munkahelyemen. Sokat olvastam az iszlámról az interneten. A depressziómat csak erősítették a nyugati katonák által Irakban elkövetett iszonyatos gaztettek képei. Ezután alapítottam meg az internetkávézómat. Volt időm chatelni, ismerkedni emberekkel, napi 16 órát dolgoztam ott" - nyilatkozta a bíróságon a Casablancán, egy kilencgyermekes jómódú családban született, Marokkóban filozófiát, szociológiát és pszichológiát tanult férfi.

Matthias Krauß főügyész elmondta, hogy a marokkói állampolgár és a csoportjának tagjai folyamatosan pénzt, fegyvereket, kamerákat és laptopokat szereztek be. Azelőtt tartóztatták le tavaly július 7-én a hamburgi Dammtor pályaudvaron, hogy terveit megvalósíthatta volna. A lefoglalt merevlemezekről összegyűjtött 512 000 adat közül eddig a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal munkatársai csupán 300 000-et tudták átnézni, csak egy töredéküket lefordítani, a legtöbb információ és dokumentum még kizárólag arab nyelven elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #18
    Gondoltam azzal hogy "nem katonanak hivjak oket" ezzel a terrorizmusra es a terroristakra celoztal, valamint ezzel megprobaltad megindokolni hogy miert is vannak ott "jogosan" az amerikai csapatok.
    A belinkent cikk jol bemutatja hogy milyen hatasokat valt ki az mikor egy szuperhatalom "kulfoldre megy vadaszni". Azaz a dolgok ok-okozati osszefugeseiben nem ertunk egyet.
    Ahogy az eredeti mondat, amire te reagaltal is pont erre az ok-okozati osszefuggesre probalt volna meg (szerintem) ravilagitani: "Azt nem szabad elfelejteni, hogy nem arab katonák vannak amerikában, hanem amerikaiak arábiában."
  • eax #17
    Tok jo, de ez hogy kapcsolodik ahhoz, amit irtam?
  • Ronny #16
    Bin Laden már 1996-ban kiadott egy fatwát aminek ez volt a címe:
    "Declaration of War against the Americans Occupying the Land of the Two Holy Places".

    azért indította a háborút, mert az amerikaiak már ott voltak(!!!)a Közel-Keleten és nem fordítva. Katonákat állomásoztattak Szaud-Arábiában, lerohanták Irakot és utána még TÍZ ÉVIG BOMBÁZTÁK(átlagban minden negyedik napon). A helyiek szemében az sem utolsó szempont, hogy Izrael minden gaztettét aktívan támogatják.
  • Ronny #15
    az ilyen ok-okozati összefüggéseket már nem képesek felfogni.
  • remark #14
    Szerintem olvasd el ezt a hirt, es utana gondold at ujra a terrorizmus kerdeset:
    http://www.fn.hu/kulfold/0707/iran_ellen_fegyverzi_fel_szovetsegeseit_168556.php
  • remark #13
    "1. A második világháború térképátrendeződése óta amerika egyik történelmi feladata, hogy hatalmi egyensúlyt képezzen (ez feladata a nagyhatalmaknak) - hogy jól csinálja vagy nem az más kérdés"
    Amerika tortenelmi feladata? Mi lenne az? Csak nem az, hogy demokraciarol papolva diktaturakat eroszakoljon ra olyan orszagokra akik a sajat fuggetlensegukert es szabadsagukert harcolnak? (Lasd tortenelem: Del es Kozep-Amerika orszagai, Delkelet-Azsia orszagai, Kozel-Kelet orszagai.)
    USA szimplan kihasznalja (60 eve folyamatosan) az erofolenyet arra hogy szamara kedvezoen uzletelhessen. Azon orszagokra meg akik nem ismerik el amerika erofolenyebol adodo elojogait, csunyan megbunteti, es ezzel masokat is figyelmeztet arra hogy valaszthatnak, vagy egyuttmukodnek veluk (belemennek az USA altal kikovetelt feltetelekbe, ami altalaban egyenlo a kizsakmanyolaba valo beletorodessel) vagy ok is hasonlo sorsra jutnak (vö. Gyarmatositas).

    "2. Másik történelmi tény ami a vallásukkal is összefügg, hogy nem álnának meg, a földközi tenger alatt (vallásuk se engedné, hogy a tisztátalanok felettük álljanak)"
    Keresztenyek se alltak meg sehol, inkabb felperzseltek a Foldet Isten neveben (persze kozben a penzre es hatalomra gondolva) mar vagy tizenhatszor, hiszen az o vallasuk felsobbrenduseguk legekesebb bizonyiteka. Akkor meg - gondolták - miert ne teritsek meg (vilagositsak fel - tuzzel vassal) a vilagot? A tőke most is csak “felvilagosit”, “felszabadit” es “felemel” vilagszerte. Sot, a kommunizmus elleni szent haboru is csak egy “felszabadito” haboru volt, mint ahogy a terrorizmus elleni szent haboru is csak megmutatja a vilagnak az igaz utat. Aki ebben nem latja a demagogiat, annak ebreszto...
    Ugyhogy szvsz maradjunk annyiban hogy senki se szent, de talan ideje lenne egymast beken hagyni, nem?

    “3. Mi egy nyugati gondolkodásmódot képviselünk, és kötve hiszem, hogy sokan feladnák ezt, ennek ára van pedig.”
    Ok meg egy megint mas gondolkodasmodot kepviselnek, nem ertem miert kellene mindenkinek ugy pattognia ahogy mi fütyülünk, vagy miert kellene feladniuk a szuverenitasukat, fuggetlenseguket, az onrendelkezeshez valo jogukat.

    “4. Addig amíg minket nem érint a terror fenyegetettség, addig sok lessz a nagyszájú és nem csak itt!”
    Hogy minket nem erint a terror fenyegetettseg? Mindenkit erint. A vilag korulottunk a terrorfenyegetettseg neveben alakul at szepen lassan.

    "5. És ez legyen inkább csak végszó, minden embernek van helye a földön amíg nem akar másoknak rosszat! Ez igaz emberre, kultúrára, államra is."
    A logikadat kovetve az USA-nak nincs helye a Foldon...
  • eax #12
    "Ki nem szarja le USA gazdasagat ha a fold jovoje e tet? (koltoi kerdes)"
    Pl. en, es igazabol mindenki, aki figyelt anno makrookonomia eloadason. Az USA gazdasaga eleg fontos a vilag gazdasaga szempontjabol, es ha a vilag gazdasaga szetzuhan, akkor nem lesz mibol megoldani a problemakat, beleertve a kornyezetszennyezest, tehat osszessegeben rosszabb lesz mindenkinek.
    Persze ettol meg alairhattak volna a kiotoi egyezmenyt, abba nem haltak volna bele.
  • Tripax #11
    1. A második világháború térképátrendeződése óta amerika egyik történelmi feladata, hogy hatalmi egyensúlyt képezzen (ez feladata a nagyhatalmaknak) - hogy jól csinálja vagy nem az más kérdés
    2. Másik történelmi tény ami a vallásukkal is összefügg, hogy nem álnának meg, a földközi tenger alatt (vallásuk se engedné, hogy a tisztátalanok felettük álljanak)
    3. Mi egy nyugati gondolkodásmódot képviselünk, és kötve hiszem, hogy sokan feladnák ezt, ennek ára van pedig.
    4. Addig amíg minket nem érint a terror fenyegetettség, addig sok lessz a nagyszájú és nem csak itt!

    5. És ez legyen inkább csak végszó, minden embernek van helye a földön amíg nem akar másoknak rosszat! Ez igaz emberre, kultúrára, államra is.

    Reménykedek a tudatos jó irányba.
  • alien47 #10
    Amugy a T-virus jo 5 let csak az USA ban kellene bevetni eloszor!!!!!!!!

    Kijelentik hogy nem csatlakoznak a Kiotoi es egyeb egyezmenekhez mert a gazdasaguk... stb.
    Ki nem szarja le USA gazdasagat ha a fold jovoje e tet? (koltoi kerdes)
  • alien47 #9
    Esetleg nem kellene a kedves USA nak felvallalni a vilag rendorsege szerepet, meg mindenkit aki kicsit is nem tetszik es olajjal rendelkezik rafogni hogy terrorista.
    M.O ot is ellepnek az amcsi katonak ha kiderulne hogy az orszag alatt hatalmas olajmezo talalhato. Segitenenek megoldani a cigany kerdest :)