MTI

Parlamenti vita az elektronikus kereskedelemről

A vállalkozások terheit csökkenti az elektronikus kereskedelemről szóló törvény módosítása - mondta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára szerdán az Országgyűlésben.

Az előterjesztés könnyít a vállalkozások terhein: 2008. március 31-vel megszünteti azt a kötelezettséget, hogy a csomagküldő szolgálatoknak üzlethelyiséget kell fenntartani - mondta az államtitkár az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában. Garamhegyi Ábel közölte: a fogyasztói bizalmat is fokozni kívánják az előterjesztéssel azzal, hogy hatékonyabban járnak el a magyarországi eredetű kéretlen reklámtevékenység, azaz a spamek ellen.

Hozzátette: a törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy az sms-en, MMS-en és telefaxon küldött hirdetések, valamint a reklám küldésére engedélyt kérő levelek is kéretlen reklámnak minősülnek. Az államtitkár azt mondta: lehetővé válik, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság az elektronikus hirdető azonosítása végett a szolgáltatótól adatokat kérjen ki. Garamhegyi Ábel elmondta: Magyarországon az elektronikus kereskedelem forgalma évről-évre növekszik, de mindez alacsony bázisról indult. Magyarországon az online kiskereskedelemnek 0,8 százalékos részesedése van, az EU 15-ök átlaga 1,9 százalék - fűzte hozzá.

Nyitrai Zsolt (Fidesz) azt mondta, a kormány számára nem fontos az informatika. A politikus szerint a felhasználók még mindig bizonytalanok és bizalmatlanok az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatban. Pettkó András (MDF) szerint erélyes törvényi szabályozásra van szükség az internetes kéretlen hirdetések és levelek ellen. Hozzátette: az elektronikus kereskedelmet a jog eszközeivel is szabályozni kell. Pető Iván, az SZDSZ képviselője szerint az elektronikus kereskedelem a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, és mindent meg kell tenni azért, hogy ez fennmaradjon. A fogyasztóvédelem érdekében fokozni kell az ellenőrzést az elektronikus kereskedelem területén - tette hozzá.

A világhálón, telefonon, faxon érkező kéretlen elektronikus hirdetések nemcsak sértik az azt fogadó felhasználók magánszféráját, de egyre nagyobb terheket okoznak mind a felhasználóknak, mind a hálózatok üzemeltetőinek. A törvényjavaslatban megfogalmazott módosítások a kéretlen hirdetések elleni hatékony hatósági fellépést segítik, ezzel összefüggésben teljesebbé téve a személyes adatok védelmét is - olvasható az indítvány indoklásában. A törvényjavaslat 2008. március 31-jével megszüntetné a csomagküldő kereskedelem esetében az üzletnek minősülő vevőszolgálat céljára szolgáló helyiség fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #2
    Székhelyüknek lennie kell úgyis, ez csak az üzlethelyiségről szól, ami tényleg baromság, mert ők nem árulnak semmit, csak felveszik a küldeményt.
  • tar86 #1
    Igy még jobban el tudnak majd bújni, ha még telephelyük sem lesz.