Berta Sándor

Deutsche Telekom: 15 000 alkalmazott sztrájkol

A német konszern átalakítási terve miatt egyre nagyobb a feszültség a munkáltatói és a munkavállalói oldal között. Ma minden eddiginél több alkalmazott szüntette be a munkát.

Mint ismeretes, április 12-én csak ezer, április 13-án viszont már 8000 ember vett részt a ver.di német szakszervezeti szövetség által a Deutsche Telekom átszervezése elleni figyelmeztető sztrájkban. Miután az április 24-én kezdődött tárgyalássorozat is kudarcba fulladt, a dolgozók és a szakszervezet a sztrájk mellett döntöttek. Múlt héten pénteken így a Deutsche Telekom mintegy 11 ezer alkalmazottja lépett országszerte sztrájkba. A szolgáltatásban dolgozókat tömörítő szakszervezet, a ver.di tagjainak 96 százaléka voksolt a munkabeszüntetésre.

A helyzet a hétvégén csak tovább romlott, a viszony rendkívül feszültté vált a két fél között. A ma reggel kezdődött munkabeszüntetésben becslések szerint már 14-15 000-en vesznek részt. "A Telekom vezetői mindent elkövetnek a feszültség fokozására és a nyilatkozataikkal csak minket erősítenek" - jelentette ki Ado Wilhelm, a ver.di sztrájkjának vezetője.

A vezető egyúttal azzal vádolta meg a DT vezetőit, hogy folyamatosan megpróbálják megfélemlíteni a dolgozókat, mondván, aki csatlakozik a sztrájkhoz, azt kirúgják. De ugyanakkor előfordultak sztrájktörésre utaló jelek is úgynevezett vészhelyzeti szolgálatok létrehozásával, valamint arra is akadt példa, hogy személyenként 300 eurót kínáltak a dolgozóknak, ha azok nem vesznek részt a munkabeszüntetéshez. "Ez utóbbi ajánlat egyenesen sértő az alkalmazottakra nézve" - tette hozzá Ado Wilhelm.

A sztrájk egyre nagyobb fennakadásokat okoz, elsősorban a hibaelhárításban és az ügyfélszolgálatok munkájában. A várakozási idők nagyon megnőttek, különösen Berlinben, Brandenburgban, Bajorországban és Északrajna-Vesztfáliában lehetnek fennakadások. Jelenleg 70 részleg szüntette be a munkát, de nemcsak a nagyobb, hanem a kisebb településeken (például Cottbusban, Wildauban stb.) is sztrájkolnak az alkalmazottak.

Ez az első sztrájk a német telefontársaság történetében, és az első komolyabb munkaügyi konfliktus azóta, hogy a vállalatot tizenkét évvel ezelőtt privatizálták. A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezet között már hetek óta tart a kötélhúzás amiatt, hogy a vezetés a vállalat különböző szolgáltatóegységeiből az új, egységes és külön számlán kezelt T-Service-be helyez át mintegy 50 ezer alkalmazottat. A tervek szerint az áthelyezettek számára a heti munkaidő az eddigi 34 óra helyett 38 óra lenne, és a kiszervezendő több tízezer dolgozó bérét két és fél év alatt 12 százalékkal csökkentenék, cserébe a cég 2010 végéig szavatolná a munkahelyek megtartását.

Emellett a Deutsche Telekom új munkahelyteremtést is kilátásba helyezett. Ezt a javaslatot azonban a ver.di visszautasította. A változtatásokat a belső piac visszaesésével, mindenekelőtt a vezetékes szolgáltatások veszteségeivel, a költségcsökkentés szükségességével indokolta a vállalatvezetés. Az átszervezés július 1-től lépne életbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #16
    Ja, és tegyük hozzá, hogy nem hajtanak halálra. Mondhatni itt még létezik a normális munkatempó, és megvannak a szabályok is, hogy hogyan ne hajtsák halálra az embert, mert nem lenne baj, ha holnap is tudna jönni dolgozni..
  • Madve #15
    Na ez az, ami nekik van, nekünk meg soha nem lesz. Normális szakszervezet, ami tényleg szem előtt tartja a munkások érdekeit. Ott nem hagyják, hogy a mínuszért dolgozd halálra magad, ott kiállnak érted. Mert ami Mo-n megy, az tényleg az... Dolgozol látástól mikulásig, és arra jutsz, hogy kevesebb a mínuszod, vagy nulla közeli állapotban vagy. Értelme? Semmi. Azt veszed észre, hogy ebben a tempóban ha folytadod, akkor 40 éves korodra jó, ha még nem leszel rokkant. Persze azt nem engedheted meg magadnak, hogy rokkant legyél, mert az luxus. Én ezért is jöttem ki angliába. Alig másfél hünapja vagyok kint, de már van munkahelyem, itteni viszonylatban még nem a legjobb az állásom, mert alig kapok többet mint a minimálbér, de már ebből is tudok félrerakni, és a pillanatnyi fizetésem az otthoni átlagfizetéseim 3-5-szöröse. A kaja hasonló árban van, lakni viszont drágább. És ez csak az első munkahelyem. Kérdem én megéri otthon a semmiért dolgozni, azt még akasszak a nyakamba egy lakáshitelt is? Na erre nincs szakszervezet otthont, és ezért megy ott a szívás, de rendesen.
  • gabeone #14
    Shabba: Nagyon jól megfogalmazott a levél, amit írtál. Úgy sejtem, hogy a MT egy szakembere vagy.

    Külföldön, és Németországban is, több tíz MB-es szolgáltatás, magyar pénzre átszámolva fele ennyibe nem kerül, mint nálunk.

    A statisztikai adatokkal kapcsolatban Alien69-el szinte teljes mértékben egyetértek, nagyon sok esetben csak adatok, nem többet. Konkrét példával nem élnék, nem is hiszem, hogy ez változtatna bármit is.

  • nyalógép #13
    És az hogy is volt amikor a MT a DT-nál leszerelt elavult cuccokat nálunk jó pénzért újra eladta? Gondolok Pl. az ISDN rendszerekre. Négy év technikai lemaradás már elegendő arra, hogy íly módon megmaradjon az extraprofit. És arra vigyáznak hogy ez így is maradjon.
  • Alien69 #12
    Ez mind szép, csakhogy ez statisztika! Márpedig, nem ártana (sőt, kötelezővé kellene tenni), hogy az olyan degenerált vezetők, mint akik vannak az MT/DT területeken, HOFI-t kelljen hallgattniuk! Ezek a szemetek a szocban (már nálunk) jól megtanulták a statisztikát (kint meg suliban tanulták), és úgy forgattják, ahogyan ŐK akarják (minden követtkezmény nélkül megtehetik). Azt akarják elhitettni, hogy ez tényleg kell. Persze, nem azt mondom, hogy nem kell, meg kell vizsgálni, ki mit csinál efektive. Ha mondjuk egy hibaelhárító napi 1 munkát csinál, az tényleg (lehet), hogy luxus (bár ez is statisztika, nem látni a mögötte lévő tényleges munkafolyamatokat). Nem is beszélve, hogy ezzel az erővel, sokkal gazdaságosabb éppenséggel a FŐNÖKÖK béréhez, és létszámához nyúlni! Egy főnök kitesz 10 "munkást", ergo, lapátra a felét. De ugye, ezeket a cégeket MANAGEREK "irányítják", ezért ezek fogják egymás kezeit. Mióta privatizálták a Matáv-ot (T-COM), most először fordul elő, hogy a leépítéseknél főleg főnököket bocsájtanak el, ami megalol. Főleg, mert éppenséggel nem teljessen elbocsájtják őket, hanem kisebb beosztást ajánlanak fel, és vagy elfogadja, vagy megy az utcára.
    A többi "kedves" hozzászólónak meg kívánom, hogy hasonlóan járjanak, és lebegjen felettük a "kard", hogy bármikor kirughattják őket! Látszik itt is, hogy magyarok vagyunk.
  • kicsizoz #11
    shabba: ne akarj a divattal szembe menni! :)
    Egyébként én mégkisebbnek gondoltam a MT nyereségét a DT-hez viszonyítva.
    Ja és köszi a konkrét számokat!
  • shabba #10
    Van nyeresége a DT-nek a MT-ben, ha nem lenne miért is tartaná meg? De azért nem akkor mértékű mint ahogy egyesek képzelik. Kicsi piac a miénk, épp ezért a nagy DT mérlegében is kis pont vagyunk.

    A DT bevétele 61,3 milliárd euro, profitja 3,9 milliárd euro 2006 végén.
    Az MT bevétele 2,5 milliárd euro, profitja 290 millió euro 2006 végén és a DT az MT-nek 60%-ban tulajdonosa, szóval nem a teljes összeget kell nézni. Profitban ez a 60% 175 millió euro, ami persze nem kevés pénz, de a DT szintjén nem is meghatározó tényező.

    A költségeket a munkabér és a beruházási és működtetési költségek határozzák meg. Bérek szintén van eltérés magyar és német bér között, de beruházásnál pl. a hálózati eszközök ára és a működtetés költségei pl. üzemanyag, energia, magas kvalifikáltságú munkaerő terén már nincs igazán eltérés, ott a világpiaci árak dominálnak.

    A "kis szolgáltatás, magas ár" dolgot nem igazán értem, nálunk is közel ugyanolyan netes és egyéb távközlési csomagok vannak mint németben és az árak is közel azonos szintűek. A korábban sem volt olyan szignifikáns eltérés.

    Az árak csökkenése egy jellemző trend, hisz a távközlési szolgáltatások az évek során egyre olcsóbbak lettek. Ha a bevételi oldal fogyatkozik akkor nem marad más mint a költségeket is csökkenteni. Az eszközárak csökkenése fokozatos, a szolgáltatónak arra nincs kihatással, ahogy az energia költségek növekedésére sem. Marad a munkaköltség csökkentés. Az ezzel járó leépítések idehaza megvoltak az elmúlt években, németben viszont az állami tulajrész miatt gondolom politikai okoból ezt húzták-halasztották és most már nagyon kínos hatásai keletkeztek. Valamit lépniük kell ami persze a dolgozóknak nem fog tetszeni ezért sztrájkolnak.

    A 2006-os DT éves jelentésből látszik az alkalmazottak eloszlása.
    - A mobil üzletág ami a legtöbb bevételt termeli 32 milliárdot, 54 ezer alkalmazottat foglalkoztat.
    - A broadband/vezetékes üzletág ami 24,7 milliárdot vagyis 3/4-ét a mobilnak kétszer annyi 109 ezer alkalmazottal teszi, amiből 88 ezer a német piaci munkaerő.
    - Az üzleti előfizetők 12,6 milliárd bevételt hoznak és a mobillal megegyező létszámú 56 ezres a foglalkoztatottak száma.
    - az egyéb 3,7 milliárdos bevétel mellett 30 ezer alkalmazottal.

    Ebből is jól látszik miért a mobil az amin világszerte mindenhol a legjobban keresnek a szolgáltatók és ami számukra a profitot termeli. A vezetékes szegmens bevételei csökkennek miközben a költségek túl magasak, főleg a bérköltségek a sok alkalmazott miatt. Nem véletlen hogy a DT elsősorban ebben a szegmenseben akar leépíteni, főleg a hazai területen ahol a legtöbb ilyen alkalmazott van.

    Csak ez ott nehéz meccs mert a német állami mint legnagyobb tulajdonos politikailag a munkahelyek megőrzésében érdekelt, üzleti oldalról viszont a leépítések elkerülhetetlenek ha nyereségesen akarja tartani a DT-t.
  • gabeone #9
    Szerintem is így van.. Igazából a Telekom magyarországon szedi meg magát.

    Itt alacsony költségvetéssel biztosítanak, kis szolgáltatásokat, magas árért, ennek semmi akadálya sincs. Választási lehetőség, meg aztá végképp!
  • Garrett27 #8
    látom, már megtanultál "kicsinek" lenni...

    Sztrájkoljanak csak, legalább látni, hogy nem besz@ri alakok! Lehet, hogy nektek soknak tűnik a fizetésük, és "kényes" bandának látjátok őket, de ők is megdolgoznak a bérükért, és bizony nem mondható el, hogy tejben-vajban fürödnének a magas béreikből! A baj sztem inkább az, hogy páran nagyon jól keresnek, ott fönn, a "magasban", és a maradék 90 % meg ... ja és maradt sztem olyan 5 % aki jól s.gg.t nyal és van is haszna belőle...
  • tomsh #7
    Nem is értem a németeket, miért nem töltik fel magyar, román és egyéb már EU-s nációkkal a gazdaságukat a nagyobb haszon reményében, mert fele bérért is kussba dolgoznánk ott akár heti 60 órát is mint a kisangyal...
    Gondolod, hogy a németek elnéznék, hogy törökök, magyarok, románok, korlátlanul negyed bérért elárasztanák őket? Ott nem magyar mentalitás van, ott védik a saját munkásaikat, nemzetüket mert elsősorban Németország a németeké… Tetű, alja melóra meg ott a kvóta. Oda mehetünk.