Kruza Richárd

Több cache memória lesz az új IBM processzorokon

Az IBM ma jelentette be új technológiáját, melynek segítségével az eddiginél több memóriát tudnak majd chipjeikre helyezni. A cég szerint az új módszerrel lényegesen gyorsabbak lesznek az új processzorok.

Jövőre kezdik az új, 45 nanométeres processzorok gyártását az IBM-nél, melyekben az eddigieknél háromszor több memóriát helyeznek majd el, ráadásul az SRAM (statikus ram) helyett DRAM-ot (dinamikus ram) fognak felhasználni erre a célra. Subu Iyer, a 45 nanométeres kutatási vezetője elmondta, hogy az IBM ma fogja ezirányú terveit bemutatni az International Solid State Circuits Conference-en.

Napjaink chipjeiben közvetlenül a processzor szerkezete mellett van a cache memória, azzal közvetlenül és nagy sebességgel kommunikál, segítve ezzel a gyakori számítások elvégzését. Eddig a gyártók SRAM-ot használtak, de egyre nehezebb dolguk van mert a processzorok egyre kisebbek és az SRAM-nak egyre nehezebb lépést tartania a fejlődéssel. A probléma a kóbor árammal van, és a DRAM ebből a szempontból jobb, mert kevesebb tranzisztor van benne.

Iyer szerint eddig senki nem tudta a DRAM-ot erre a célra felhasználni a silicon-on-insulator (SOI) technológia felhasználásával. Az IBM a SOI technológiát eddig is alkalmazta már a Power 5-ben felhasznált tranzisztorokban, miközben egyes processzoroknál - amilyen a Blue Gene processzor - már beágyazott DRAM található. Tulajdonképpen ezt a két technológiát kell egyesíteni.

Az IBM 45 nanométeres technológiáján alapuló új processzorok lesznek az elsők melyek a DRAM előnyeit nyújtják. Az első ilyen processzorok 2008-ben fognak megjelenni, és 24-48 MB memória lesz bennük, ami tényleg sokkal több akár az idén megjelenő Power6-os processzorban található 8MB-hez képest is.

Az IBM és az AMD közös fejlesztésekben vesz részt, bár az AMD ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott, mivel az Innovative Silicon-nal közösen hasonló saját technológiával rendelkezik, melyet Z-RAM-nek neveztek el. Emellett az Intel is továbblép és az SRAM helyett a "floating-body cells" technológiát fogja alkalmazni. Az Intel Montecito Itanium processzoraiban máris 24 MB cache található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    "nemértem. a cache úgytudom a gyakran használt programrészletek, részeredmények tárolására van, és a nemsokára szükséges programkódok tárolására. Nade 48 megába sztem minden programkód egészben elfér :D legalábbis ha 1edül van"

    A programkod igen, de az adatok nem. Ma mar neha egy kep is tobb mint 48 Mb. Egyebkent ilyen volt a c64 is. Processzor sram cache nelkul es a vele egy orajelen jaro dram. Nem sokat fejlodtunk... (arrol nem is beszelve, hogy az a rendszer is ddr-es, 2 kozponti egyseges, kozos memorias volt, az egyik volt a cpu a masik meg a vic, mai neven a gpu)
  • sathinel #4
    ) hehe a vista most megeszik egy rakat erőforrást és két év múlva már ki akarják adni a következőt ahhoz jók lesznek:D
  • Sanyix #3
    nemértem. a cache úgytudom a gyakran használt programrészletek, részeredmények tárolására van, és a nemsokára szükséges programkódok tárolására. Nade 48 megába sztem minden programkód egészben elfér :D legalábbis ha 1edül van.
  • god25 #2
    48Mb Cache???!!!... Hmmmm... Finom... :D
  • Tetsuo #1
    Na végre, nem csak GHz emelkedés.. meg 80mag, LOL