Gyurkity Péter

Új keresővel erősít az Ask.com

Az InterActiveCorp tulajdonában lévő Ask.com új technológiákra támaszkodva erősítene helyzetén, amíg a Google egyéb területekre koncentrál. Szerintük a verseny még nincs lefutva, van esélyük a nagyokkal szemben.

Az Ask nemrég dobta sutba a korábban jó ideig használt Jeeves márkanevet, hogy az Askx.com címen kipróbálja új keresőjét. A letisztult, puritán külső mögött technológiai változásokat és fejlesztéseket ígérnek, amelyek révén újult erővel szállhatnak szembe a nagy riválisokkal. Több megoldást is egyszerre indítanak útjára, míg az olyan óriások, mint a Google, más területekre fordítják figyelmüket. Az állítólagos fanatikus rajongótáborra alapozva növelnék ismertségüket és befolyásukat.

Az új szolgáltatások egyike az AskCity, amely gyakorlatilag a Google Local riválisaként száll versenybe. Itt a megszokott módon kereshetünk rá az egyes városokban található üzletekre, szolgáltatásokra, a lista pedig hamarosan tovább bővül. A jelöltek között több oldal is szerepel, hiszen az InterActiveGroup tulajdonában olyan portálok is megtalálhatók, mint a Citysearch és a Ticketmaster, emellett ötletekből sincs hiány. Az már más kérdés, hogy miben tudnak valami igazán újat felmutatni, miért lesz majd érdemes ezt a megoldást használni a megszokottak helyett.

Az ígéretek szerint a kereső által kidobott találatok eltérnek - vélhetően pontosabbak lesznek - a riválisokhoz képest. Ez már csak azért is így lesz, mert jövőre lejár a Google-lal kötött szerződés, így új partner után nézhetnek, ami viszont a szponzorált keresési találatok módosulását is jelenti majd. Előfordulhat, hogy az MSN-nel, vagy a Yahoo-val állapodnak meg, ebben az esetben érdekes pozícióba kerülhetnek a nagyok versenyében.

A megkapaszkodásra mindazonáltal egyelőre nem sok esély mutatkozik: a felmérések szerint az összes keresések 80 százalékát a három nagy végzi, az Ask mindössze 2,1 százalékos részesedést birtokol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mentrid #2
    nem rosz de a google az verhetetlen..:)
  • csorfab #1
    Mégis ki a szart érdekel? A Google-t gyakorlatilag lehetetlen kirobbantani a pozíciójából. Lehet, hogy van kereső, ami gyorsabb, vagy netán pontosabb, de a Google a minimalizmusával, megszokottságával, megbízhatóságával, támogatottságával (pl. FF kereső kiegészítéssel, OSX widget, GDS, meg még a franc tudja mi) lekörözhetetlen.