Gyurkity Péter

Új processzorhűtéssel kísérletezik az IBM

A Nagy Kék zürichi laboratóriumában olyan megoldást dolgoztak ki, amely a vállalat szerint radikális növekedést jelent a processzorhűtések hatékonyságában. Az ötlet a természetes szerkezeteken alapul.

Az IBM közleménye szerint a fejlesztést a Londonban zajló Power and Cooling for Data Centres Summit alatt mutatták be elsőként. A "high thermal conductivity interface technology" névre keresztelt megoldás a hagyományos hűtési megoldások és a processzor között helyezkedik el, és speciális közvetítőként jóval nagyobb hatékonysággal adja át, illetve vezeti el a leadott hőmennyiséget, mint a jelenleg használt eszközök. Erre véleményük szerint már csak azért is szükség van, mert a technológia fejlődése révén a hűtési megoldások határait feszegetjük.

Az IBM által kidolgozott szerkezet gyakorlatilag egy sapka, amely a processzor és a hűtőborda közé kerül. Ebben a természetben is megtalálható alakzatok alapján kirajzolt csatornarendszer helyezkedik el, amely a fák levelének, vagy a gyökerek mintázatához hasonló elrendezésben vezeti el az alkalmazni kívánt pasztát. A kutatók szerint ezzel a megoldással jóval vékonyabb rétegben terítődik szét az anyag, következésképpen megugrik a hőleadó, hőelvezető hatékonyság. Maga az anyag nem érintkezik a vezető felülettel, attól teljesen elzárva végzi dolgát, egyenletesebben terítve szét a hőmennyiséget - ehhez kétszer kisebb nyomásra van szükség külső oldalról, miközben a hőt tízszer hatékonyabban vezeti el.

Első lépésben hagyományos pasztát (szilikonzsírt) alkalmaztak az IBM laboratóriumában, ezzel érték el a jobb eredményeket. Tervezik azonban víz felhasználását is, amelyet mintegy 50 ezer miniatűr fúvókával fecskendeznének be és szívnának ki a csatornarendszerből, a jelenlegi vízhűtések egy új, eddig még nem próbált változatát megvalósítva. Ezt főként szervereknél alkalmaznák, ahol nemcsak a processzorok hűtését javítanák, de a teljes rendszerek által igényelt helyet is csökkentenék, vagyis gazdaságosabb lenne a szerverparkok üzemeltetése, fenntartása.

A Nagy Kék jóslata szerint az elkövetkező években igen nagy szükség lesz majd az új megoldásokra, annál is inkább, mert minden gyártástechnológiai és egyéb fejlesztés ellenére továbbra is emelkedik a tranzisztorszám, a chipek egyre összetettebbek lesznek és egyre több hőt termelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sazsmadar #20
    egyet tudok érteni az előttem szólóval. Nem az a fejlődés, hogy teljesítmény mindenáron. Az is fejlődés ha jelenlegi teljesítmény kissebb energia felvétellel. Ez régi orosz megoldás volt. Ha teljesítmény kellett adtunk neki egy kis kakaót. Ott ahol van nem gond.
  • dez #19
    Ja,
    "Erre véleményük szerint már csak azért is szükség van, mert a technológia fejlődése révén a hűtési megoldások határait feszegetjük."

    Khmm, inkább fejlődésének lelassulása, ami miatt egyre több hő termelésével jár az egyre nagyobb teljesítmény kisajtolása. (És ezt a csíkszélesség csökkentései csak ideig-óráig ellensúlyozzák.)
  • dez #18
    Megoldható. Vizet kell forralni a proci hőjével, és a gőzzel egy kis turbinát hajtani, ami egy generátort vagy dinamót hajt. (Ugye így megy ez még az atomerőművekben is.) :)
    Ahhoz, hogy ne kelljen 100 fok fölötti hőmérséklet, mert azt a proci nem szereti csökkenteni kell a nyomást. De ez már a heat-pipe-okban is így van.
  • shusaku #17
    perpetuum mobile? :D
  • arty #16
    valami olyan cucc kéne, ami a keletkező hőt energiává alakitja, s az igy kapott energiával megtáplálja a pertiel elemet :)
  • wbtist #15
    Bár már ott tartanánk... :)
  • JTBM #14
    Az IBM azt oldaná meg, hogy a vízhűtés közvetlenül a processzormagot hűtse (ne a tokot, mint ma). Ezzel lehetőség lenne jóval több hő elvezetésére.

    Szerintem azért fejlesztik ezt a technológiát, mert a többrétegű chip-ek gyártásához elengedhetetlen. A többrétegű chip-ekben több chipet építenének fel egymás fölé. Így "Cube"-ot lehet készíteni, ami akár többezer chip-et tartalmazhat és alig foglal el több helyet, mint egy mai chip, ugyanakkora alapterületű, csak kb. 1-2 cm magas.

    Egy ilyen Cube-ot akár ma is le lehetne gyártani, de a jelenlegi chiphűtési technológiák egy chipréteg hűtésére alkalmasak, ami miatt egy cube ma azonnal elfüstölne.

    Ha az IBM megoldja a vérereken alapuló hűtést, akkor lehetőség lesz Cube-okat gyártani. Egy Cube-ba persze bele fognak tenni X CPU-t, X GPU, az összes memóriát, minden olyan eszközt, ami ma számításokat végez a PC-kben. Az alaplap sokkal kisebb lehet, mert csak a csatolókat fogja meghajtani.

    Szerintem pár év múlva Cube-ok lesznek a mai processzorok helyén és egy PC akkora lesz, mint egy 50-es csomag CD és kb. 500-szor gyorsabb a mai PC-knél...
  • Black Ice #13
    Hát nem tudom. Nem olyan hangos.
    Szerintem nem kell fűteni.
    Ki kell nézni a wapochill megoldását..az a szigetelő elég vastag.
    A másik meg, a nehéz a dologban,hogy meg kell oldani ,hogy ne kerüljön levegő a hűtő felület közelébe..legalábbis ne cirkulálhasson..a levegőnek van pára tartalma ami oda fagy a hűtőelemhez.
    Ezt úgy lehet megoldani,hogy a csövet egyrészt több centi vastag hőszigetelést kap. Meg ott ahól a proci találkozik az hűtőblokkal úgy le kell szigetelni,hogy oda levegő nem mehet..de egy kis ügyeskedéssel ezt meg meg lehet oldani ragasztóval...ami nem marja szét a nyáklap vékony lakk rétegét.
    Akkor aztán már meg van oldva a pára lecsapódás problémálya.
    Szerintem meg nem fogyaszt sokat. És bőven elég egy régi kis Box doboz hűtőnek a kompresszorra. Az állandó gáz párologtatás mínuszok alá se perc alatt lehűti a kis procit..
    kérdés az ,hogy ez jót tesz e neki..hosszú távon? :S
  • fade2black #12
    víz nagyon jó, halk, miegymás csak még mindig baromi drága.
    egy 22Ks TT bigwater meg alig hűt jobban mint egy 10Ks 120as HPs csoda.
    Persze egy jó nagy radis, turbulens blokkal elátott rendszernek nem ellenfél semmilyen léghűtés és ezt teszi 0hangal.
  • fade2black #11
    egy kompresszoros hütés barom sokat fogyaszt + a hermetikusan leszigeteled nagy kamuduma ha ne fütőd a visszatérő ágat lehet, hogcsak 3halatt mert olyan durván leszigetelted de megindul a páralecsapódás aztán már el is köszöntél pl az alaplapodtól.

    hang tekintetében is kétségeim vannak egy 5Ks 20éves hütő kompresszora nem a "nagyon halk" kategóriába tartozik még egy zsírúj kompresszor is bőven 20dB(A/B tök8) felett leledzik.