Gyurkity Péter

Chipfejlesztéssel kacérkodik a Microsoft

Lapértesülések szerint a szoftvercég saját csoportot alapított olyan új processzorok kifejlesztésére, amelyek saját termékeihez készülnek majd. A lehetséges célpontok között szerepel az Xbox és a hangfelismerés területe.

Az Xbit labs a New York Times tudósítására hivatkozva számolt be arról, hogy a Microsoft saját chipeket fejlesztene a jövőben megjelenő termékeihez. A vállalaton belül létrehozták ugyanis a Computer Architecture Group nevű csoportosulást, amely főleg tervezőkből és mérnökökből áll, feladata pedig új, speciális feladatot ellátó chipek kifejlesztése. A részletek még meglehetősen homályosak, de két valószínű célpont már körvonalazódni látszik.

A csoport vezetője, Charles P. Thacker, úgy nyilatkozott, hogy kezdetben a Redmondban és a Szilícium-völgyben egyaránt megtalálható kutatólaboratóriumok végzik majd a munka oroszlánrészét. A kijelölt célterületek között szerepel a következő Xbox konzol, amelynek fejlesztését - legalábbis elméleti síkon - már most meg kell kezdeni, illetve a hangfelismerés, ahol szintén komoly tervei vannak a cégnek. Többek között ezért, pontosabban az új elképzelések gyors vizsgálata érdekében határozták el magukat saját hardverek kifejlesztésére, a hangsúly tehát a tesztelésen lesz.

Érdekes gondolatot pendítenek meg ugyanakkor a vállalattal kapcsolatban: elképzelhető, hogy az Xbox 360 utóda egyedi PowerPC helyett már teljesen a Microsoft által fejlesztett központi processzorra épül majd. Erről ugyan egy árva szó nem esett a beszélgetésben, ám azt nem mulasztották el megjegyezni, hogy a versenyből eddig kimaradó, abban nem igazán érdekelt cégeknek most, a stagnálni látszó frekvenciák, a többmagos, párhuzamos megoldások megjelenésének idején van lehetőségük megkapaszkodni, bekapcsolódni a küzdelembe. Ez a Microsoft esetében nagy valószínűséggel az Intellel ápolt kapcsolat módosulását is jelentené, de erről még szintén korai lenne következtetéseket levonni.

A szoftvercégnél elsősorban hosszú távban gondolkodnak, kíváncsian várjuk milyen megoldásokkal állnak majd elő az elkövetkező években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #23
    Hányat tervetél eddig?
  • nedudu #22
    Szólok már Linusnak is, hogy csináljon gyorsba egy full linux hardware-t
  • BiroAndras #21
    "Ha már rendes oprendszert nem tudnak írni,akkor megpróbálkoznak valami bonyolultabb dologba"

    Valójában nagyságrendekkel egyszerűbb procit tervezni, mint oprendszert.
  • asysoft #20
    Hidd el, nem a szoftverfejlesztők fognak nekiülni processzort farigcsálni:) S azt hiszem MS-nek van elég pénze ahhoz, hogy alaposan "bevásároljon" fejlesztőkből... Hosszú távon bármi megtörténhet.
  • asysoft #19
    Annak volt egy hosszabb verziója is, ahol eleinte tökéletesen ment.
  • szgege #18
    Ha már rendes oprendszert nem tudnak írni,akkor megpróbálkoznak valami bonyolultabb dologba. :D
    Azért nem olyan könnyű dolog procit tervezni s főképpen,hogy tudatában kell lenni a gyártási technológia határainak. S nem is igazán egy billentyűzet vagy egér szintű dolog ez. Nem hiába áldoz az Intel vagy az Amd akkora összegeket a fejlesztésbe. Nem lehet azt csak úgy ripsz-ropsz nekikezdeni.
  • NEXUS6 #17
    És a logo-n kívül mit terveznek/gyártanak a hw termékeikben?

    Hol van pl az x-box gyáruk, meg a processzor gyáruk?
    Na jó a termék dobozát valszeg az M$-nél tervezték.;)))
  • JTBM #16
    Szerintem az MS a hardware-es programvédelmet fogja elsősorban beletenni az új procikba.

    Ha ez bekövetkezik, vége lesz a Software Piracy-nak, mert hardware-es védelmet nem lehet feltörni.

    Igazából nem bánnám, mert ez a Software árak radikális csökkenésével és minőségibb software-ek kiadásával járna.

    De ez még pár év...
  • xuldar #15
    Látom, rengetegen használtak már Microsoft hardvert... Ha így lenne, nem írtatok volna ekkora marhaságokat. Lehet, hogy a programjaik hagynak "némi" kívánnivalót maguk után, de a hardvereik kiváló minőségűek (billentyűzet, egér, stb). Nyilván más 0 tapasztalattal belevágni a processzorbizniszbe, de így az x86 örökölt betegségeit is ki lehet küszöbölni.
  • snorbi #14
    Szoftvert nehezebb fejleszteni, mint hardvert. (Itt komoly cégekre gondolok, nem pedig arra, hogy a 11 éves Pistike elgondolkodik, hogy szoftver- vagy hardverfejlesztéssel üsse-e el az időt. Persze, hogy ő szoftvert fog fejleszteni :\ )
    A hardverek helyességének igazolására jóval kiforrottabb formális technikák vannak, míg a szoftvereknél csak elvétve alkalmaznak formális módszereket hatékonysági okokból (pl. vasúti forgalomirányító megoldásoknál ha jól tudom ez kötelező is, de gondolom más egyéb veszélyes területeken is).