MTI

Európai szintű szabályozás az online zenepiacon?

Nagy sikerrel mutatta be az Európai Parlament jogi bizottságában Lévai Katalin alelnök az internetes zenei kereskedelem szabályozására vonatkozó tervezetét hétfőn Brüsszelben - közölte az MSZP EP-delegációja.

Az internetes kereskedelem a globális kihívások mellett már szétfeszítette a nemzeti kereteket és modern, versenyképes szabályozást igényel. Mindez a 25 EU-tagállamban közel egymillió művészt érint, és ez az üzleti szektor több mint 10 milliárd euró jövedelmet jelent évente - többszörösét az amerikai vagy a japán bevételeknek. Különösen fontos ez a szektor kis- és középvállalkozásoknak, amelyek az európai gazdaság gerincét és a munkahelyteremtés alapját jelentik - áll a közleményben. Ugyanakkor mindeddig a szakemberek számára szinte megoldhatatlan problémának látszott a versenyképesség követelményeinek összehangolása a nemzeti kultúra védelmével, az európai kulturális sokszínűség erősítésével.

Erre a régóta égető problémára ajánlott megoldási lehetőséget Lévai Katalin mintegy negyvenoldalas előterjesztése, amelyhez mintegy száznegyven oldalas szakmai tanulmány kapcsolódik. Összegzésében Lévai Katalin elmondta, a különböző érdekek egyeztetésére törekszik és ösztönözni kívánja a szabadon választható, kreatív modellek kialakulását, remélve, hogy a születendő irányelv a lisszaboni stratégia célkitűzéseit követve nagymértékben hozzájárul az európai online zenei szolgáltatóipar fellendítéséhez, és az európai versenyképesség és munkaerőpiac fejlesztéséhez.

A szocialista alelnökasszony előadása minden parlamenti párt vezetője részéről gratulációt és elismerést váltott ki. Klaus Lehne, a parlament legnagyobb pártja, a jobboldali néppárt egyik vezetője szerint "a jogi bizottságban megszokhattuk a magas szintű munkát, de Lévai Katalin előterjesztésének szakmai színvonala minden eddigi teljesítményt felülmúl". Az előterjesztés jelentőségét fokozza, hogy amennyiben a képviselőasszony javaslata nyomán egységes és mindenkire kötelező európai szintű szabályozás jön létre, úgy ez a folyamat tovább folytatódhat, és kiterjedhet más rokon területekre is a művészet és a kultúra világában - derül ki a tájékoztatásból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #10
    "Az internetes kereskedelem a globális kihívások mellett már szétfeszítette a nemzeti kereteket" érdekes mondat.

    Az internetes kereskedelem 1000-szer többről szól, mint zeneművek másolásáról. Ezért sem tudtam semmit kihámozni a cikkből. Ahhoz pedig, hogy egy 40+140 oldalas, jogi zsargonban megírt szöveget végigböngésszek, nincs időm és a képességeim sem elegendőek. (lehet hogy vagyunk így páran:-)
  • halgatyó #9
    Ne jöjjön senki azzal a dumával, hogy ez itt "csak" Magyarország, az meg a naagynagy ejrópa. Ezt a Magyarországot pont a törvényi KISKAPUK hihetetlen száma és rafináltsága, a kisemberek kiszolgáltatottsága, az igazság fejreállítása miatt ez a naagynagy Európa még sohasem bírálta. Sőt, minél többet rúgnak a dolgozó középosztályba, annál jobban becsüli ezeket Európa.

    A korábbi demokratikus és jogállami elvek megtiprása (pl. a bizonyítási kényszer megfordítása), a sajtó- és szólásszabadság egyre fokozódó korlátozása mint monetáris eszközökkel, mind pedig -- egyre inkább -- büntetőjogilag is, mindezt SOHA egyetlen szóval sem kifogásolta Európa.

    És azok a politikai körök, akik mindezen változások élén álltak és állnak itt Magyarországon, nos őnekik egyik oszlopos tagjuk Lévai Katalin.

    Ezért én sem várok semmi jót ettől az egésztől. Bár talán lehet 1 % esélye, hogy jóirányba csalódok majd, de nem több.
  • halgatyó #8
    Mindannyian tudjuk, hogy a mai magyar álapotok mit jelentenek: az igazi bűnözők a törvényi kiskapuk segítségével büntetlenek maradnak, míg a parkolási időt 3 prccel túllépők (pl. az orvosi rendelőből kijöve) keményen meg lesznek büntetve. Mindannyian tudjuk, hogy egy jogi ügy kimenetelét az ügyvéd(ek) "minősége" és száma határozza meg, az igazság nem bír jelentőséggel.

    Ennek egyik -- legfontosabb -- oka a törvények túlbonyolítottsága, a dolgozó kisember számára teljesen megérthetetlen hosszúsága és sok-értelmű nyelvezete.

    Ezért kár lenézni azt az embert, aki egy 40+140 oldalas törvénytervezetből semmi jót sem tud kinézni.

    Tőlünk azt várják el, hogy betartsuk a TÖRVÉNYT. Amelynek a nem-tudása nem mentesít, mint tudjuk.

    Olyan törvényeket, amelyek PONTOS ÉRTELMEZÉSE még sok évtizedes gyakorlattal rendelkező, és állandó tanulással szintentartott bírók, ügyészek, ügyvédek képességeit is meghaladja.
  • rumos #7
    azért remélem, hogy az usával ellentétben az eu-ban nem csak a pénzéhes kiadók és filmgyárak érdekeit fogja figyelembe venni a szabályozás. bár nekem eléggé mindegy...
  • valamit #6
    Hidd el, a jelenlegihez képest bármilyen további megkötések is lesznek, sokan mindenképpen berzenkedni fognak.
  • strogg #5
    Jaja. Pontosan. Semmit nem lehet tudno arról, hogy holnaptól mindannyian bűnözők, és terroristák vagyunk-e, vagy végre valami egészséges szabályozás készülődik.
  • echo #4
    Kár hogy nem derül ki semmi konkrétum a cikkből...
  • LaPalma #3
    sokallod a beadvány méretét? pedig az annyi.
    ezért ülnek hozzáértők ott, ahol és ezért maradsz te is azon a szinten, ahol jelenleg vagy...
  • sonicXX #2
    te miről beszélsz?

    azért mert a kormányprogram kisebb terjedelmű lett mint egy házidolgozat, nem abból kéne kiindulni. Ez egy tisztességes terjedelem. Ennyinek kell lennie.

    Amúgy olvastad egyáltalán mielőtt a színvonalas véleményedet ideírtad?
  • bundee #1
    baszki...

    40 meg 140 oldal??????????? max 10 oldal, a tobbi bullshit