Specker Balázs

Veszélyes az AOL ingyenes szoftvere?

Az egyik vezető szoftverfigyelő szervezet arra hívta fel a felhasználók figyelmét, hogy tartsák magukat távol az AOL ingyenes kliens alkalmazásától és badware-nek minősítette a programot.

A badware kifejezés azokra a különböző letölthető alkalmazásokra vonatkozik, amelyek megfelelő tájékoztatás nélkül plusz komponenseket telepítenek fel a felhasználók számítógépeire. Az önkényes programokat felügyelő StopBadware.org csoport nyomozása után kérdőre vonta az AOL-t a szóban forgó szoftver miatt. A jelentés szerint az AOL előfizetőknek szóló kliensszoftvere titokban más alkalmazást is feltelepített, megváltoztatta a böngészőt illetve több rendszerkomponenst is anélkül, hogy erről a felhasználót értesítette volna, ráadásul az eltávolítás után sem tűnt e maradéktalanul.

A fent említett vonások leginkább a különböző kém és reklámszoftverekre jellemzőek, így nem csoda ha a szervezet ilyen minősítéssel élt. A StopBadware szervezetet azért hozták létre, hogy segítsen a felhasználóknak kiszúrni az ilyen jellegű alkalmazásokat. A csoportot a Berkman Center for Internet and Society és az Oxford Egyetem Oxford Internet Institute-ja működteti. Weblapjukra több visszajelzés és panasz is érkezett a felhasználóktól az AOL szoftverével kapcsolatban. Ezután döntöttek úgy, hogy maguk is utána járnak a dolognak.

"Mi csak annyit kérünk, hogy a felhasználók őszinte tájékoztatást kapjanak" - mondta John G. Palfrey, a Berkman Center vezérigazgatója a CNet oldalán. Andrew Weinstein, az AOL szóvivője úgy nyilatkozott, hogy dolgoznak a Palfreyék által említett problémákon, és a következő hónapban a kliensszoftver frissítésével már megoldják őket. "Az AOL-nál senki sem tett többet, hogy megóvja a felhasználókat az ártó szándékú szoftverektől" - védekezett Weinstein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nedudu #3
    Elég későn jöttek rá
  • arty #2
    én alzheimerre emléxem, de mind1
  • Shadow_THH #1
    Az AOL maga veszélyes

    ugyanis köztudottan downkórt okoz