Berta Sándor

Kurblis mobil­te­le­fo­nok a Motorolától

A kurblizható notebook után elkészült a hasonló elven működő mobiltelefon is. Készítője, Andre Minoli Motorola PVOT-nak nevezte el a készüléket, amelyet a szegény országoknak szán.

Az eszköz egy 125x125 képpontos felbontású LCD-kijelzővel és egy futurisztikus billentyűzettel rendelkezik. A mobiltelefon működését két AA akkumulátor biztosítja, amelyeket hálózati adapter nélkül, a kurbli folyamatos tekerésével is fel lehet tölteni. Minoli szerint 25 tekerés elegendő egyetlen perc beszélgetéshez. Az ugyanakkor még kérdéses, hogy a különc mobil készüléknek valaha megindul-e a sorozatgyártása, illetve, hogy a harmadik világ szegény országain kívül más államokba is eljut-e a csodamasina.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Mindenesetre az biztos, hogy azokat a felhasználókat, akik csak telefonálni szeretnének a mobiltelefonjukon és nincs szükségük sallangokra és csili-vili extrákra máris meggyőzte az új készülék. A Golem német híroldal információi szerint azonban nem ez az egyetlen olyan érdekes készülék, aminek a fejlesztésében a Motorola részt vesz. A vállalat ugyanis bejelentett egy olyan szabadalmat, ami egy, az idős emberek problémáira megoldást nyújtó mobiltelefonra vonatkozik.

Az eszköz automatikusan képes használója hangja alapján annak azonosítására és miután megállapította, hogy az idősebb korosztályhoz tartozik-e, a beépített audióprocesszoroknak köszönhetően állítani tudja a hangerőt. Így akár a hallássérült emberek is könnyen és egyszerűen telefonálhatnak a készülék segítségével.

Amennyiben valaki lassan, alig hallhatóan beszél, vagy remeg a hangja, a mobiltelefon automatikusan felerősíti a mikrofont vagy nagyobb betűket jelenít meg a kijelzőn. Az ötlet maga kiváló, azonban azt a vállalat szakemberei is elismerték, hogy sajnos még hónapoknak kell eltelniük, amíg valóban megjelennek az első ilyen készülékek a mobilpiacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • greg971 #28
    K0ZI .... az irídium rendszer még működik keményen !!!! az egész földet lefedi ... tehát a szahara közepén is tudsz telefonálni mobillal .. kissé lehetnél tájékozottabb is mielőtt konnektort vagy bázisállomást keresel ... a bázisállomás ott kering a fejed felett :D
  • greg971 #27
    Tisztelt SONANCE ... egy kis adalék a fejlődő afrikáról ... egy segélyszervezet embere kiment úgymond segíteni az afrikai júzereknek ... hosszú ideig nem értették meg hogy ő NEM pénzt hozott és NEM segélykaját , hanem más okból tartózkodik ott ... az afrikaiak úgy vannak hogy ha egy FEHÉR csóka jön , az adjon pénzt mert nekik nincs , a fehércsókának meg van miből adnia ... és adjon , mert nekik ez jár ... NO COMMENT ...
  • ZilogR #26
    ... az "egy jópár" az azt jelenti nálam, hogy "több" ...


    -=ZR=-
  • ZilogR #25
    Némi adalék: Nekem van egy jópár régebbi CASIO / HP csokiszelet méretű számítógépem kb. 130x60-as kijelzővel (kell az ilyen az egyetemre), amelyek 2db Li-elemmel másfél évig mennek napi 1 óra használattal.

    Az ötlet az, hogy úgy küldök SMS-t, email-t, hogy megirom az elemről / akkuról táplált számítógépen (ami másfél évig megy napi egy óra használattal), majd az ettől független tápellátású telefonrészt felkurblizva elküldöm. Olyan ez, mint az offline mód az emailozásnál. Az üzenetek fogadása is hasonlóan megoldható (csak említésképpen: érdemes utánajárni a régebbi nem GSM hálózatra szánt Nokia-knak: ott még volt olyan lehetőség, hogy üzenetek letöltése - asszem a 650-esnél)

    Miért ne lépnénk visszafelé, ha az célra vezet? Az is irány, nem? Legalább kikerüljük a "nem látja a fától az erdőt" agyú mérnököket! (Micsoda képzavar, vazz!)


    -=ZR=-
  • galocza #24
    ha újra lesz mobilom, ilyen lesz 8).
  • k0zi #23
    De most komolyan, ha nincs KONNEKTOR amivel feltöltsem a telefonom akkor mi a rákért lenne BÁZISÁLLOMÁS?
    Ezt elmondhatná nekem egy motorolás mérnök. Bár az is biztos csak azt gondolta, "Kurblis telefon, vazze mekkora ötlet".
  • Lordboxi #22
    nem rossz ötlet. Bár én nem a szegényebb országokban tudnám elképzelni. Sokkal hasznosabb lehet, egy több napos úrán, vándortábor satöbbi, tehát igazából a természetbúvárok védőangyala lehetne.
  • sokadikgab #21
    Nagyon szep. Nekem kellene. DE:
    -a 25 tekerés/perc kicsit soknak tunik
    -ha nem lehet smst kuldeni akkor minek a kepernyo? ezzel lehetne sporolni (arat is es akut is)
  • djukel #20
    Ezt a kibaszott morbid viccet! KOcsog motorola.
  • chokeerigo #19
    már mindent tudnak, csak telefonálni nem lassan