Specker Balázs

A vírusok a Symbiant sem kímélik

Számos olyan vírus ismert, amely a mobiltelefonokra jelent veszélyt, és a Symbian operációs rendszer is egyre népszerűbb lesz a vírusírók körében.

A mobilos vírusvédelem piacán is kulcsszerepet játszó Symantec az elmúlt hetekben kilenc olyan új trójai programot fedezett fel, amely a Symbian operációs rendszereket támadja meg. Az ilyen jellegű vírusoknak köszönhetően összeomolhatnak a mobileszközök, vagy más ártó szándékú szoftverek települhetnek fel, de az sem ritka, amikor személyes adatokat igyekeznek továbbjuttatni más hordozható készülékre.

A Symbian az egyik legelterjedtebb operációs rendszer az okostelefonok körében. A Gartner szerint a múlt év harmadik negyedévében kiszállított telefonok kétharmadán Symbian futott. Tavaly októberben a Nokia aláírt egy megállapodást, hogy a Symantec Mobile Security antivírus program felkerülhessen a cég Series 60 mobiljaira. Az F-Secure és a McAfee szintén fontos szereplője a mobilos antivíruspiacnak. Az újonnan felfedezett vírusok mindegyike - az egyre gyakrabban használt - Bluetooth vezeték nélküli technológiát használja. A Symantec január 1-je óta a Cdropper öt, a Pbstealer kettő, és a Sendtool, valamint Booton vírus egy-egy verzióját fedezte fel.

A Pbstealer a felhasználó címjegyzékét, jegyzetfüzetének tartalmát, határidőnaplóját, teendőinek listáját igyekszik átküldeni más bluetoothos eszközökre, míg a Cdropper a Cabir és Locknut nevű vírusokat próbálja meg feltelepíteni - írja a ZDNet.

Talán mind közül a Booton a legveszélyesebb. Újraindítja a mobileszközt, ám ez megszakad, mivel a trójai program közben korrupt fájlokat rak fel a rendszerre. A Sendtool pedig egy olyan programot rak a gépre, amely elsősorban más ártó szándékú alkalmazások továbbküldésére használatos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dávidb #16
    SZAR DUGOLJON EL.
  • irkab1rka #15
    A balfaszok pusztuljanak ki :)

    Amúgy van olyan symbianos telefon, amit nem lehet PC-hez csatolni? Csak azért kérdezem, mert akkor PC fut az irtó (ha már nagyon forszirozzuk a virusirtást telóra) és leirtja, amit le kell.

    Másrészről ismertek valakit, aki (fülhallgató kivételével) használja a bluetoothot?? Azon túl, hogy 1x kipróbáltuk, hogy jééééé kééék ;) nem használtam. Őszintén megmondva nekem még az USB kábel is lassú, csak lusta vagyok elmenni venni egy kártyaolvasót. Pedig kéne, mert 1G ramba sokminden belefér
  • mrzool #14
    Azért ne felejtsétek el, azért vannak mobilvírusok és azért vannak ellenük vírusirtók, mert igenis van sok-sok balfasz júzer, aki háromszor is rákattint arra a bizonyos yesre, és feltelepíti a cuccost.
  • Obi Wan #13
    "Költséghatékony víruskereső":
    - Víruskereső elindítása
    - Találtam frissítést, leszedjem? [300 Ft]
    - Frissítés leszedve, keresés!
    - Találtam 1 vírust, karanténba tettem, kiírtottam [1 MB a memóriából] és elküldtem a fejlesztőknek [300 Ft]
  • sgblake06 #12
    Az se tart örökké ! :)
  • Shadow_THH #11
    a legjobbak a telóra készített virusirtók. Elfoglalják a belső memória felét, lelassítják a telefonod, és az egész csak egy kereső progi ami lefuttat egy listát, hogy valyon a létező 5 darab vírusból van-e egy is fenn a telefonodon.
  • Shadow_THH #10
    ez így van
  • Enkil #9
    a virusírtó cégek ugylátszik kiterjesztik a virusaikat a mobiultelefonokra is ad mennyen még jobban az üzlet
  • irkab1rka #8
    Miért csak a virusirtó cégek hivják virusnak azt a programot, aminél 3x kell YES-t nyomni, hogy fertőzzön?

    Nos?
  • mrzool #7
    Itt találhatsz (ingyenes) vírusirtót is:

    http://www.virushirado.hu/oldal.php?hid=53