Gyurkity Péter

Európa átvette a vezetést a PC-piacon

A tavalyi évben a szakértők némi meglepetésére Európában kelt el a legtöbb személyi számítógép - ezzel az öreg kontinens első ízben hagyta maga mögött az észak-amerikai piacot.

A Cnet a Gartner adataira hivatkozva közölte a 2005-ös év összesített eredményeit. Eszerint Európa, pontosabban az EMEA régió (a Közel-Kelettel és Afrikával közösen) most először végzett az első helyen, több mint 72 millió eladott PC-vel, míg Észak-Amerikában 67 millió darabot adtak el. Mindkét területen növekedett a forgalom 2004-hez képest, de Európa üteme több mint kétszerese volt a tengerentúlinak. Ázsia piaca ugyan még ennél is gyorsabban bővült, ám a 42,8 millió értékesített PC-vel messze elmaradnak a két vezető régiótól.

A mostani eredménnyel a Gartner szerint Európa első ízben vette át a vezetést Észak-Amerika előtt. 2004-ben ugyanis - 64, illetve 62,4 millió darabbal - még fej fej mellett haladt a két kontinens, ám Európa 2005-ben jelentős előnyre tudott szert tenni. Elemzésük szerint ennek két fő oka volt, egyrészt az erős euró, másrészt pedig a noteszgépek iránti gyorsan növekedő kereslet - ez utóbbit az Acer használta ki a legjobban, amely egyetlen év alatt másfélszeresére növelte forgalmát. Összesített adataik alapján tavaly 15,3 százalékkal növekedett a teljes PC-piac, ám jövőre ez nagy valószínűséggel mérséklődik.

Az IDC szintén elkészítette a maga elemzését a 2005-ös évről, amelyben némileg magasabb, 16 százalékos növekedési ütemet regisztráltak. Szerintük egy év alatt összesen 208,6 millió darab asztali számítógép, noteszgép és x86 szerver készült el, 218 milliárd dollár értékben. A PC-piacot továbbra is a Dell vezeti 18,1 százalékos részesedéssel, míg a második helyezett Hewlett-Packard és a harmadik Lenovo az átlagosnál lassabban növekedett. A negyedik a Acer lett, amely szerintük is igen jól teljesített, főleg Európában.

A növekvő eladások a két vezető processzorgyártó közül egyértelműen az AMD-nek kedveztek, amely tovább növelte súlyát nagy riválisával szemben. Erről pontos adatok még nincsenek, de azt az Intel is elismerte, hogy teljesítménye némileg visszaesett ezen a területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • prezideente #6
    bocs politikusok
  • prezideente #5
    csak azt h a sok drága(szó szerint is) politikus kifosztja az országot.
    Ja és 1 staisztika szerint olyanok vunk gazdaságilag mint Portugália...
    De a körülmények hol vannak ahhoz képest...
    Ésa azt is hogy Oláh Ibolya mit elénekelt szép de semmi köze a valósághoz és ha végighallgatod figyelmesen nincs mondanivalója sem és hogy a sok nagy ember a parlamentben a obilozás helyett(ez a híradói felvételen volt) akár tehetne is valamit
    Ja és még csak annyit h... könyörgöm! majdnem 40 éve feltalálták a vízautót....
    De az emberek elmenek ölni az olajért... miért!!!!!!?
    mert pénz an benne.... kinek? a poltikusoknak...
    az nem számít hogy Kínában vhol a Himalájában 4 fokot emelkedik a hőmérséklet és leolvadnak a égsapkák az egyik hegyről meg az sem h a vízautó hivatalosan is létezik ráadásul magyar szabadalom!!!!!!
    Jajj de drága a benzin!!! Mással nem törődünk...

    --

    az ember gyarló.....
    csak ennyit akartam vele... :)
    Ne vedd magadra nem úgy értettem de elgondolkodni érdemes
  • faz #4
    Eszerint Európa, pontosabban az EMEA régió (a Közel-Kelettel és Afrikával közösen)

    A fél világ együttesen lehagyta észak-amerikát? Höhö, zsír.
  • Godefroy #3
    "arcodban látom a magam arcát"...

    ezzel mit akartál mondani?
  • prezideente #2
    Sztem Európa nyugati része így is elég fellendült :).
    Gondolj csak Luxemburgra Hollandiára(ne az árvizekre) Németországra vagy a svédekre :)
    De itt legalább az "arcodban látom a magam arcát"... Baromság :) sokkal jobban mondhatnám hogy:
    "Megbűnhődte már e nép
    a múltat s jövendőt"

    ----
    "A futóversenyben soha ne a mögöttedlévőt akrad lehygni... mindig arra törekedj hogy megelőzd az előttedlévőt"
  • Caro #1
    Ez talán Európa fellendülését jelzi... reméljük!