Specker Balázs

160 GB-os Seagate merevlemez notebookokba

A Seagate már kész szállítani a világ első 2,5"-os, notebookba való merevlemezét, mely a merőleges rögzítési technológiát használja.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az új eljárás az adatok merőleges rögzítésével (perpendicular recording), egymás feletti tárolásával éri el a kapacitásnövekedést - eltérően a hagyományos winchesterektől, ahol ez hosszanti irányban történik. A fejlettebb adatelrendezés a meghajtó gyorsaságát is növeli anélkül, hogy a forgási sebesség nagyobb lenne, mivel ugyanannyi idő alatt így több adatot érhet el a meghajtó feje. A merőleges rögzítés a megbízhatóság szempontjából is kedvezőbb a jelenlegi technikánál, mivel jobban ellenáll a hőmérséklet-növekedésnek.

A Seagate Momentus 5400.3 termékcsalád csúcsmodellje 160 GB tárolókapacitást kínál, amely jelenleg a legnagyobb a 2,5"-os meghajtók piacán. Az adathordozó lemezek alapértelmezett fordulatszáma percenként 5400, ám az ígéretek szerint ez bármikor lecsökkenthető 4200-ra, ha a felhasználó spórolni kíván az akkumulátorral - áll a cég sajtóközleményében.

"Az irány világos: a notebook PC-kből egyre több talál gazdára, a vásárlók pedig egyre nagyobb kapacitású merevlemezekre vágynak" - fejtette ki John Rydning, a IDC piackutató cég merevlemezekkel kapcsolatos kutatásvezetője a vnunetnek.

"Az IDC úgy becsüli, hogy a 80 GB-os vagy ennél nagyobb tárhellyel szállított notebookok száma a 2004-es 10% alatti értékről 2006-ra 50% fölé emelkedik. Így a Seagate Momentus 5400.3-jához hasonló nagykapacitású merevlemezek előtt újabb lehetőségek nyílnak meg" - tette hozzá Ryding.

A Momentus 5400.3 jelenleg az Ultra ATA 100-as csatolóval kerül forgalomba. A hírek szerint a 1,5 Gbps-os Serial ATA-s változat még az idén megtalálható lesz a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #2
    megnyugtatlak, semmivel sem lesz gyorsabb :)

    ez csak a busz elméleti áteresztőképessége ... ha ironizáltál, akkor ignoráld a hsz-emet ;)
  • HENCIG #1
    """A hírek szerint a 1.5Gbps Serial ATA-s változat még az idén megtalálható lesz a boltok polcain."""
    1.5 Gbps ??????
    Az igeeeen!!!!! Még az asztaliban is le fogom cserélni!!!