Specker Balázs

Jövőre ígéri új Linux-rendszerét a PalmSource

A MontaVista a hordozható eszközökre szánt Linux operációs rendszer fejlesztésével foglalkozik széles körben elterjedt Mobilinux Open Framework programjuk keretében. A PalmSource programja eddig Palm Powered Mobile World néven volt ismert, amely mobilszolgáltatókat, infrastruktúrális hálózatot, szoftverfejlesztőket tömörít magába, és fő feladta a Palm Os-alapú alkalmazások minél szélesebb körben való elterjesztése a piacon.

"A MontaVistával való szövetség segítségével gyorsabban elérhetővé tehetjük termékeinket azok számára, akik már valósággal ki vannak éhezve egy költséghatékony Linux-alapú mobiltelefonos megoldásra" - nyilatkozta Albert Chu, PalmSource alelnök a cég sajtóközleményében.

A PalmSource azt ígéri, mobilos Linux operációs rendszere jövő nyáron már elérhető lesz. "A Palmsource és a MontaVista között létrejött egyezség jó példa a következő generációs Linux alapú mobiltelefonok egyre nagyobb térhódítására" - nyilatkozta Stacey Quandt, a Quandt Alalytics vezetőelemzője a LinuxInsidernek. "Ez a szimbiózis mindkét fél számára előnyös lesz" - tette hozzá.


Nokia N770

A Palm operációs rendszere igencsak jól ismert a PDA-nak köszönhetően, ám mostanában jelentős visszaesést jegyzett a piacon, mivel a Symbian és a Windows Mobile platformok mára szinte uralják a piacot - olvasható a Softpedia oldalán. Másfelől viszont a Linux egyre inkább rokonszenvesnek tűnik a mobiltelefon-gyártóknak, akik, ahol csak lehet, megpróbálnak spórolni az előállítási költségeken.

Néhány hónapja a Nokia is előrukkolt N770-es Linux-alapú hordozható eszközével a piacon. A PalmSource és a MontVista Software szövetsége nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a Linux legyen a fő csapásirány a mobil telefonok és a PDA eszközök piacán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!