SG.hu

Itthon is emelkedik az üzleti szoftverek elterjedtsége

Emelkedik az üzleti szoftverek elterjedtsége és az általuk kiszolgált területek száma. Az idei bevezetések és fejlesztések többsége a valamilyen célalkalmazást már használó cégeknél várható.

A BellResearch piackutatása szerint a PC-vel rendelkező hazai cégek kevesebb mint fele, 82,5 ezer vállalat használ az alapvető irodai szoftvereken túlmutató üzleti alkalmazásokat az irányítási és adminisztratív folyamatok támogatására. Az alkalmazások elterjedtsége a vállalatmérettel szoros, párhuzamos összefüggést mutat. A nagyvállalati körben gyakorlatilag minden cég használ valamilyen üzleti szoftvert, és mára a középvállalatok körében is 90 százalék feletti a mutató; az 50 fő alatti cégeknél azonban a feladatok és tevékenységek komplexitásának csökkenésével együtt drasztikusan esik a penetráció.

Az ügy- és számvitel, a termelésirányítás, az értékesítés-számlázás, a bérszámfejtés és hasonló területek szoftveres támogatottságának helyzete az elmúlt egy év során a hazai üzleti szférát tekintve összességében nem változott számottevő mértékben - állapították meg a kutatók -, jelentékenyebb emelkedés a 10 fő feletti szegmensben volt mérhető.


Üzleti szoftverekkel a hazai cégek leggyakrabban az értékesítési folyamatot, illetve a számlázást támogatják: ilyen megoldással az alkalmazásokat használók 68 százalékánál találkozunk. Ezután az előfordulási sorban a pénzügyi folyamatok (kontrolling, számvitel, állóeszköz-gazdálkodás), a vevői-szállítói kapcsolatok kezelése, valamint a cégvezetőknek szóló kimutatások elkészítése következik. Szintén számottevő gyakorisággal fordul elő az anyaggazdálkodási-beszerzési, készletvezetési folyamatok kiszolgálása, utóbbi megoldásokat azonban már csak a cégek nagyjából kétötöde használja, ennél valamivel alacsonyabb a munkaerő-gazdálkodás területét támogató alkalmazások előfordulási aránya.

Az üzleti szoftvereket használó hazai vállalatok átlagosan három területet támogatnak valamilyen alkalmazással. A sokasági középértéket a mikrovállalati szféra számbeli dominanciája határozza meg, a bevont területek száma a vállalatmérettel párhuzamosan nő: a kisvállalatoknál ugyanez a mutató 4, a középvállalatoknál 5, míg a nagyvállalatoknál 6 informatikai célalkalmazással támogatott folyamatot jelez.

Idén a személyi számítógéppel rendelkező hazai vállalatok kicsivel több mint egytizede tervez alapvető fejlesztést vagy bevezetést az üzleti szoftverek terén (a meglévő szoftverek frissítésén túl). Ebben főként azok a cégek érintettek, amelyek már használnak valamilyen célalkalmazást - mutatnak rá a BellResearch elemzői -, az "új belépők" a fejlesztők alig több mint egynegyedét teszik ki. A bevezetést tervező vállalatok jellemzően legalább 250 alkalmazottal, illetve legalább 20 darabos számítógépparkkal rendelkeznek. A fejlesztések fókuszában a termelésirányítás és a minőségbiztosítás támogatása áll, a vállalatok 44 százaléka tervezi, hogy e területek működését a bevezetendő informatikai megoldással teszi hatékonyabbá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!