COMPUTERWORLD

Veszélyes mobilvírus terjed MMS-üzenetekben

A Doomboot.A nevű trójai elsősorban MMS-üzeneteken keresztül terjed, és a mobiltelefonok megfertőzése után azokon akár teljes adatvesztést is okozhat.

Először az F-Secure számolt be arról a Doomboot.A nevű trójai programról, amely a Symbian alapú mobiltelefonok megfertőzésére alkalmas. A trójai az egyik legveszélyesebb mobil vírusnak számít, ugyanis a telefonokon tárolt adatok elvesztését okozhatja.

A Doomboot.A a terjedéséhez felhasználja a Commwarrior.B vírus esetében már bevált módszereket. Ennek megfelelően nemcsak Bluetooth kapcsolaton keresztül fertőzi meg a mobiltelefonokat, hanem MMS-ben is terjed. A Doomboot.A amint megfertőzött egy készüléket azonnal elkezd MMS-üzeneteket küldözgetni. Ezáltal a telefonok akkumulátorát átlagosan egy óra alatt teljesen lemeríti. Ha a felhasználó ezután újra megpróbálja bekapcsolni a mobilját, akkor az már nem indul újra.

Az F-Secure szerint a telefonok csak azok újra­formatálása után válnak ismét használhatóvá. Ez egyben azt is jelenti, hogy a készü­lékeken tárolt telefon­könyv, naptári bejegy­zések, képek, adatok stb. elvesznek. A biztonsági cég közle­ményéből kiderül, hogy az új vírus felis­merése nem könnyű feladat, ugyanis sok­szor csak a telefon akkumulátorának gyors leme­rülése utalhat a kártevő jelen­létére. Ha mé­gis sikerül időben észre­venni, akkor a vírust alkalmazás­kezelő szoftver segít­ségével lehet eltávolítani a készülékről.

Von Troyer, a vállalat szakembere arra kéri a felhasználókat, hogy legyenek nagyon óvatosak, akkor amikor Symbian-kompatibilis programokat töltenek le az internetről, és amennyiben lehetőségük van rá, akkor használjanak mobilvírusok felismerésére, illetve irtására is alkalmas szoftvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonmail #2
    egyszerű, nem kell telefontvenni, minek, menyj haza és £o£, ott van a PC-m..................
  • Pharaoh #1
    Ebben a legnagyobb szopás , hogy egy csomó pénzt is elvisz a sok mms, az hogy lemerűl a mobil csak jó