Berta Sándor

Ismét támadják a kiadók az orosz Allofmp3 oldalt

A Müncheni Tartományi Bíróság döntése értelmében bármilyen olyan oldal támadható, amely az orosz zeneletöltő oldalra mutató linkeket helyez el, azaz szemükben jelen beszámolónk sem számítana legálisnak.

Ez apró részsiker a kiadók számára, mivel korábban minden, az Allofmp3 ellen irányuló kísérlet meghiúsult, ideértve azt az elképzelést is, amikor a zeneipar az orosz bűnüldöző szervek segítségével szerette volna bezáratni az oldalt, illetve eljárást indítani az üzemeltetője ellen. Az Allofmp3 a Német Zenei Ipari Szöveség szerint hiába kínál nagyon kedvező feltételek mellett legálisan online zeneletöltési lehetőséget, ám Németországban nem rendelkezik a megfelelő licencekkel.

A német bírósági ítélet azt jelenti, hogy a kiadók ugyan közvetlenül az Allofmp3 ellen továbbra sem fognak tudni fellépni, ám mivel így megakadályozhatóvá vált, hogy az interneten az orosz oldalra utaló linkeket tegyenek közzé, a jövőben már megkérdőjelezhető lesz, hogy az Allofmp3 legálisan működik-e. Arról, hogy az orosz oldal megfelel-e az európai jogszabályoknak, már egy ideje vita folyik. Legfőbb vonzereje olcsósága: 1 MB letöltése mindössze 2 amerikai dollárcentbe kerül, azaz egy szám átszámítva kb. 8-10 Ft, de egy teljes album sem kerül többe 300 Ft-nál.


A Müncheni Tartományi Bíróság ítéletének indoklásából kiderül: az Allofmp3 által kínált tartalom illegális és a német szerzői és a szomszédos jogi jogszabályokba ütközik. A Német Zenei Ipari Szövetség az ítéletet alapul véve úgy véli, hogy illegális az is, hogy ha valaki az orosz portált reklámozó linket vagy annak használatát ismertető cikket tesz közzé.

Nem számíthatnak elnéző bánásmódra az Allofmp3-at támogató magánszemélyek és cégek, így például a SWR3 német rádióadó sem. Ezeket a támogatókat a kiadók jogászai fel fogják szólítani, hogy távolítsanak el oldalaikról minden, az orosz oldalra utaló vagy azt reklámozó linket, reklámot, hírt és cikket. Aki ennek a kérésnek nem tesz eleget, az jogi lépésekre számíthat. Hasonló jogértelmezési okok miatt volt kénytelen egyébként korábban beszüntetni a működését Weblisten.com nevű spanyol zeneletöltő oldal is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yv@n #22
    Amúgy rohadt egyszerű, nem teszek ki linket, simán csak kiírom, hogy www.allofmp3.com ez nem link, lévén nem lehet rákattintani, és még csak a használatot sem ismerteti.

    Mellesleg pont a napokban gondolkoztam azon, hogy 2005ben neten keresztül miért lennék hajlandó fizetni, ha az zene. Ott kezdődik, hogy klipp, nem csak hang, és mostanára nyugodtan elfelejthetjük a stereo-t...elég régóta elérhető az 5.1es hang, manapság gépet már nem is nagyon lehet kapni 7.1es integrált hangkártya nélkül...a 720p felbontást pedig a klippnek már elfogadhatónak találom.
  • Cat #21
    SMSwebről is pénzért töltesz le, mégse legális :D
  • irkab1rka #20
    Akinek baja van a gondolatrendőrséggel, az jelentkezzen nálunk.

    A gondolatrendőrség
  • snorbi #19
    Vajon az SG legálisan szerzi be ezeket a képeket?
    Manapság már nagyon kell vigyázni, mert a semmiért is beperelnek...
  • M2 #18
    Nem tudom, de jól csinálják - én mindig a nénikre klikkelek...
  • pemga #17
    Vajon hány ilyen kalóznős képük van még SG-seknek? Azt vettem észre, hogy az összes ilyen jogvédős-anyázós cikk elé kalóznős képek kerülnek :). Vagy van aki azzal foglalkozik fulltime, hogy ilyen képeket keres? :).
  • Darth Sith #16
    kinem szarja le a németeket? attól még hogy nekik nem tetszik, én miért ne használhatnám, és linkelhetném ki?
  • lovagregeny #15
    Ugyaaan kérem, amiről itt írnak és beszélnek az butaság.. Ez valójában tuti a világhírű reklámról szól.
  • tomo #14
    az orosz jogvedokkel van megallapodasuk, nekik fizetnek, nezd meg az oldalt, ott leirjak.
    az , hogy oroszorszagban annyi a jogdij amennyi , meg nem jelenti azt, hoyg barkinek is a dragabb jogdiju orszagban kell vasarolnia.
  • TH448 #13
    Viszont azért arra kíváncsi lennék, hogy az oldal üzemeltetői mennyi jogdíjat fizetnek, és hogy kinek. Márcsak mert az egy dolog, hogy olcsó, meg hogy fizetnek a userek, de erős a gyanu bennem, hogy azért nagy része (ha nem az egész) illegális forrásokból van, ami pedig warezolást jelent, amit sztem nagyon el kell itélni... Ha fizetünk, akkor legyen legális, ha meg nem az, akkor ne kelljen fizetni érte, mert ugyanis elég durva lopott anyagokért fizetni...