Berta Sándor

Vezeték nélküli digitális toll a Nokiától

Milyen lenne, ha az ember tolla képes lenne megjegyezni az általunk vele leírt szöveget? Ezen tanakodhattak a HP és a Nokia mérnökei, mielőtt kifejlesztették volna a vezeték nélküli technikát használó intelligens tollat.

Amint arról a két cég beszámolt, a toll látszólag külsőre semmiben sem különbözik a hagyományos társaitól. Azonban a látszólag alig feltűnő eszköz felvételeket készít magáról az írási folyamatról. A felhasznált technika képes akár a másodpercenkénti száz írási mozdulat feljegyzésére és később ezek majdnem teljesen pontos visszaadására. Magát a technikát a Hewlett-Packard fejlesztette ki és a német szövetségi tartományok bűnügyi hivatalai már egy éve tesztelik. A Nokia az adatátviteli technikáért felel, a feljegyzett adatokat Bluetooth segítségével továbbítják először egy mobiltelefonnak majd ez küldi tovább őket egy szervernek.


A módszer újdonsága pont a vezeték nélküli technikák alkalmazásában rejlik. Eddig ugyanis már léteztek hasonló digitális intelligens tollak, ám azok az USB-kábelt használták és egy számítógéphez vagy laptopokhoz csatlakoztatták őket.


A Hewlett-Packard és a Nokia tájékoztatása szerint az új eszköz iránt már érdeklődnek különböző egészségügyi intézmények, pénzügyi hatóságok és kormányszervezetek is. Ezeknél a hivataloknál ugyanis egy már leírt szöveg digitális rendszerbe való bevitele A4-es oldalanként egy dollárba kerül. A két vállalat úgy véli, ezzel a módszerrel az intézmények óriási pénzösszegeket takaríthatnának meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #13
    nem az elektronikus kitöltés a lényeg, hanem hogy bármit megjegyez amit írnak vele.
  • Xantia #12
    Nem értem a lényegét, miért nem elektronikus kérdőívet használnak, érintőképernyővel?
  • Jimmyke #11
    Majd lesz kisebb változat is :)
  • akyyy #10
    én szivesen kipróbálnám..
  • Supergamer_real #9
    Kapcsolódó cikkek:
    · AMD processzor a HP új Media Center gépében (2004. október 16.)
    · AMD Athlon 64 alapú számítógépek a HP-től (2004. április 2.)
    · Különlegesen ellenálló HP hordozható számítógépek (2004. március 19.)
    · AMD Opteron alapú szerverek a Hewlett-Packardtól (2004. február 24.)
    · 2,33 GHz-es Athlon XP 3200+ processzorok az AMD-től (2003. december 6.)

  • Janek81 #8
    Szvsz baromi kényelmetlen lehet ezzel a doronggal írni... :) És nem csak kénylmetlen, de nehéz is. Elég megnézni a toll "hegyét", milyen vastag az is. Ha nem a hegye ér le hamarabb a lapra, már nem is ír. Szal biztos azért tesztelik már egy éve, mert legalább 340 nap, mire megszokják vele az írást. :))
  • mondnick #7
    Ha csinálnak hozzá majd grafológusprogramot, csak ilyennel írhatod alá a munkaszerződést
  • Shadow_THH #6
    és mivan ha kifogy belőle a tinta? :D
  • valamit #5
    Minden szavazóhelyiségbe ilyen tollat ;)
  • Flashy #4
    "a toll látszólag külsőre semmiben sem különbözik a hagyományos társaitól" mármint azon kívül hogy külön megerősített ingzseb kell hozzá mert akkora? :D