Rónai György

Áramfelvétel Ethernet hálózaton keresztül

A 3Com megoldása abban segít, hogy legalább 1-2 tápkábellel kevesebbet kelljen használni, ugyanis új vezetéknélküli hozzáférési pontjuk (AP) termékük a speciális 2226-PWR switchtől az áramot is fel tudja venni, egyszerűen az összeköttetéshez használt CAT5 hálózati kábelen át.

Bizonyára mindenki unja már a rengeteg kábelt a PC körül. A PoE-t - amit gyakran Active Ethernetnek is hívnak - arra fejlesztették ki, hogy csökkentse a 120/230V-os kábelek mennyiségét, amelyekre eddig a vezeték nélküli hozzáférési pontoknak is szükségük volt. A 3Com állítása szerint most ők az elsők, akik kompletten kínálják a megoldást a kis és közepes méretű vállalatok számára.

Az OfficeConnect Wireless 108 Mbps 11g PoE hozzáférési pont 64 felhasználó csatlakozását teszi lehetővé. A 2226-PWR úgynevezett CAT5 injectorként üzemel, a megfelelő feszültséget helyezve a kábelre. A hálózatba kötött PoE kompatibilis eszközök ezután közvetlenül a hálózati kábelen át kaphatják az áramot, tehát külön tápkábelre, adapterre nincs már szükségük.

A 3Com szerint az OfficeConnect PoE minden általános biztonsági szabványnak megfelel, így a 802.1X, AES, és WPA-nak is. A céges megoldások között van a 108 Mbps SuperG Wireless Distribution Systems (WDS) is, amely WPA-PSK over WDS-re is képes, valamint többszörös SSID-t, és 802.1Q VLAN-t is támogat. A PoE AP ára 200 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #10
    Tényleg? Hát ezt sosem hittem volna!

    De ha már itt tartunk, a legtöbb eszközbe nincs beépítve a táp, hanem kisfeszültségű bemenetük van, és általában olyan kis adaptert adnak hozzájuk, ami egybe van építve a hálózati dugóval, azaz nem sűrűn vannak 120/230V-os kábelek. És olyan is előfordul, hogy nem is kell külön táp, mert az egyik eszköz adja a tápot a másiknak, csak nem az UTP kábelen keresztül, hanem egy azzal párhuzamos másik kábelen.

    Azt meg már megbeszéltük, hogy nem új a dolog, azaz már eddig is léteztek olyan eszközök, amik UTP-n fogadták az áramot is, illetve amik azon adták.

    És mellesleg akár megtörténhetett volna, hogy az UTP-re teszik a 120/230V-ot, és az eszköz maga állítja elő belőle a megfelelő kisfeszültséget, mivel technikai akadálya nincs ennek, csak érintésvédelmi.
  • Zoley #9
    Szerinted miert az van odairva, hogy a 120/230V kabelek csokkentese vegett? Vagy lattal mar valahol 12-48V egyenaramu halozatot a falban? Az osszes eszkoz ami a konnektorba van bedugva tartalmaz egy tapot is mert rohadtul nem 120/230V kell nekik es meg csak nem is valtoaram....
    Egyszeruen csak ujra eladjak ugyanazt, mert regen nem volt meg ra szukseg es elsikkadt.
  • Yeti #8
    pontosan, ez csak marketingszöveg...
  • dez #7
    Ebből a mondatból gondoltam:
    "A PoE-t - amit gyakran Active Ethernetnek is hívnak - arra fejlesztették ki, hogy csökkentse a 120/230V-os kábelek mennyiségét, amelyekre eddig a vezeték nélküli hozzáférési pontoknak is szükségük volt."

    De épp most akartam írni, hogy remélem, csak én értem félre. Mindenesetre egyátalán nem új dolog, és nem tudom, miért komplettebb ez, mint amik már a piacon vannak. Ez valami fogjuk-rá típusú marketingszöveg, IMHO.
  • Yeti #6
    És azt hol olvastad, hogy 120-230 V váltóáramot tesz rá a 3Com?
  • dez #5
    Erm, már jópár éve létező dolog ez. És még a neve is PoE volt. Csakhogy, eddig csak 12-48V egyenáramot vittek (visznek) át így (és a fogadó oldalon legtöbbször úgy van megoldva, hogy mindegy legyen, mekkora a fesz [kapcsüzemű táp van ott]). Erre jön a 3Com, és 120-230V váltóáramot tesz oda... Nagyszerű! Azt hiszem, el fog füstölni párezer PoE fogadó egység ezután... (Ez a fesz kinyírja őket.) Nagy a véletlen összetalálkozás esélye. Főleg, ha mindegyik éppen összedugott cuccra PoE-Compliant van írva...
  • gradU #4
    Csak azt írja, hogy az AP kapja a tápot a switch-csel összekötő kábelen keresztül. Az AP sugározza ki az infót, nem az a wireless, hanem a vevő.
  • pemga #3
    Fura világ lesz: a táphálózaton jön a szélessáv, ether-en meg a táp :).
  • SZU #2
    Aha. Vigyázz, mert két közeli csomópont között megsülhetsz =).
  • FTeR #1
    tök az jön le a cikkből, hogy rádiójelen keresztűl küldi az áramot