Budai Péter

2003-ban is nőtt a digitális fényképezőgépek piaca

A 2003. év is rendkívül gyümölcsözőnek bizonyult a digitális fényképezőgépek gyártói számára - adta hírül a Reuters hírügynökség az IDC nemzetközi gazdaságkutató adatait.

A digitális fényképezők iránti igény az elmúlt évben tovább nőtt. Míg 2002-ben az átlagos, point'n'shoot gépekből körülbelül 28 millió darabot értékesítettek világszerte, addig a tavalyi évben közel 48 milliót, ami 71%-os növekedést jelent. Érdekességképpen, 1999-ben az összes eladott digitális fényképezőgép 1,8 millió darab volt.

Digitális tükörreflexes (DSLR) gépekből mintegy 850 000 darab fogyott az elmúlt évben. Ez a szegmens mutatta egyébiránt a legnagyobb fejlődést, a 2004-re szóló előrejelzések pedig 2,2-2,3 millió eladott DSLR-el számolnak, ami közel háromszoros növekedést jelentene. A rendkívüli keresletnek köszönhetően digitális fényképezőgépekből már a korábbi is évben is több darabot adtak el a világ nagy részén, mint hagyományos, analóg társaikból. Európa, az Egyesült Államok és Japán piacain jelenleg is ez az arány.


2003-ban a Sony volt a nyerő

A gyártók tekintetében 2003-ban a Sony cég értékesítette a legtöbb digitális fényképezőt, mellyel a piac 18%-át tudhatta magáénak. A Sony egyébként hosszú évek óta a világ legnagyobb forgalmazója ebben a szegmensben. Őt követi kevéssel lemaradva a Canon 16%-os részesedéssel, majd az Olympus 13%-al. A képzeletbeli dobogóról nem sokkal leszorulva a Kodak cég folytatja a sort 12%-al. Az 5. helyet a tavalyi év statisztikái szerint a Fuji érte el.

Az egyik legnépszerűbb fotózással foglalkozó online oldal, a Photo.net olvasói közvéleménykutatása alapján 2003-ban az év digitális fényképezőgépe a Canon EOS 300D lett 43%-os szavazataránnyal. Az említett gép egyébként magasan a legtöbb példányban eladott digitális tükörreflexes fényképező. Második helyen "nagytestvére" a Canon EOS 10D végzett 24%-al, a bronzérmet a Nikon új zászlóshajója a D2H érdemelte ki 12%-al. Az őket követő típusok: Minolta Dimage A1 (10%), Olympus E-1 (4%), Sony F828 (3%), Sigma SD10 (1,5%), Pentax *ist D (1%), Panasonic DMC-FZ10 (1%), Fuji F7000 Z (0,5%).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #10
    Akkor a Revel, Madrigal Audio vagy akár az Audio Note cuccai hol vannak?
  • Cat #5
    Európában a Canon az első
  • AtisH #4
    Szerintem a Canon fejlődése régebb óta tart. Ha jól emléxem akkor az EOS 1D-t valamikor 2001 körül dobták piacra. Én inkább azt látom, hogy a profi kategóriából nyitott az alsóbb és popullárisabb kategória felé.
  • Lateralus #3
    Inkább az a meglepő, hogy a Canon mennyit fejlődött. Pár éve az első 3-ban sem volt benne, most meg már a Sony trónját ostromolják. A Sony amúgy évek óta piacvezető, de most visszaesett, mert 20% körül szokott lenni a részesedése. Világszerte az első 3 így szokott működni: Sony, HP, Olympus. Területenként meg tényleg lehet szórás. USA-ban a Kodak nagyon elől van mindig 1. vagy 2. (hazai pálya ugyebár). Koreában meg pl. az Olympus vezet. Japánban a Sony szokott, EU-ban meg a Canon.