Rónai György

A mobilok térhódítása miatt zuhannak a PDA eladások

A Gartner nevű elemző cég jelentése szerint a 2003-as PDA eladások mintegy 5,3 %-kal estek vissza, a 2002-eshez képest, amely így 11,5 millió eladott egységet tett ki. A cég az egyre jobban feltörő okostelefonokat, és egyéb nagyteljesítményű mobilokat okolja, amelyek egyre inkább elfoglalják a low-end PDA piacot.

Mind a cégek, mind az egyéni felhasználók egyre inkább felismerik, hogy a számukra szükséges PIM (Personal Information Management) szolgáltatások egy okostelefon által is ugyanúgy elérhetőek, mint a jóval drágább tenyérgépekkel. A Gartner szerint ez nagyon érzékenyen fogja a továbbiakban is érinteni a Palm OS eszközöket, hiszen a PDA felhasználók nagy többsége amúgy is csak alapvető PIM funkciókat használ ki a gépén. Az ilyen kézi eszközök piacán egyébként a cég szerint 2005-ig a Microsoft részesedése is jelentősen csökkenni fog, ugyanis ők is felismerték már, hogy az okostelefonokban jóval nagyobb üzlet rejlik mint saját Pocket PC megoldásaikban, így egyre inkább ebbe az irányba tolják el az érdekeltségeiket.

Ezzel szemben a Research In Motion jelentése szerint saját Blackberry megoldásuk felhasználói jelentősen megsokasodtak, azokat is beleszámolva akik régi Blackberry eszközről frissítenek. A RIM állítása szerint már csaknem 1 millió előfizetőjük van.

A Gartner egyébként gratulált a HP-nek a tavalyi széles modellválasztékáért, és a palmOne-nak is a sikeres Tungsten T3 készülékéhez. Kimutatásaik szerint ugyanakkor a fő érdeklődés még mindig a legkisebb tudású eszközökre irányul. Piaci részesedésben a legnagyobb visszaesést a palmOne könyvelhette el, amely a 2002-es 54,8 %-ról 43,4 %-ra esett vissza. A legerősebb növekedést pedig a RIM, a HP, és a Dell vitte véghez.

A 2004-es évet illetően a Gartner jóslatai szerint az amerikai PDA eladások még a gyenge dollár ellenére sem változnak, viszont az európai régióban majd némi fellendülésre is számítani lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SoDI--- #13
    Na ja, de kapásból 50 ezer forinttal olcsóbb, ha előfizetéssel, és részletre veszed.
    100-asért már elhozható, 80-at meg ráérsz egy év alatt fizetni...

    Ugye hogy így már nem is olyan drága :-))
  • Darth Sith #12
    Épp vmelyik nap láttam egy haverom faterjánál egy P900 -at, és el is kérteme gy kis tesztelésre, nekem tetszett.. csak kibszott drága.. :)
  • SoDI--- #11
    lehetne.
    Media Marktban 230 ezer egy P900.
  • SoDI--- #10
    CSAK ahol konkrétan témába vág :)
  • Sub #9
    "The PDA is dead!" mondta David Levin, a Symbian elnöke.
    És milyen igaza volt :DDD
  • galocza #7
    én a magam részéről ahhoz a furcsa állatfajhoz tartozom, amelynek nincs telefonja, de van pda-ja (asus a620bt). semmire nem használom amire kitalálták, viszont a 1/2 gigás kártyával hosszú unalmas utakat le lehet vele 'rövidíteni': 16 könyvet, 15 albumot és egy filmet vittem magammal a 'kis szutyokban' (így hívják 8) az utolsó, 2x 7 órás utamra...
    nekem a pda szolgáltatások csak a szükséges plusssz, de meglep, hogy mo-n ennyire ismeretlen és népszerűtlen a műfaj - rohadt hasznos kis vackok.
  • papabear #6
    1. eddig sem ismerték fel, ezeket után sem fogják jobban
    2. már az okos pda+telefonoknak is akkora a kijelzőjük és van hozzájuk gps meg minden ami egy pda-ra kell

    3. Miért nem közelítík úgy meg a dolgot, hogy a telefonálásra is alkalmas PDA-ké a jövő? (pl. Palm Treo) Ugyanott vagyunk, csak másképp hangzik... persze akkor nem lehetne miről elemzéseket írogatni.
  • NormalisEmber #3
    Ja és mellesleg a P900-asod árából hány PDA-t is
    lehetne venni?....
  • Pheel #2
    Neked mióta megvetted a telefonodat életcélod, hogy mindenhová beírd és gizdulj vele? Kissé irritáló szokás, ráadásul gyerekes. Irigy nem vagyok, nekem nem kellene soha SE :-P
  • SoDI--- #1
    Naná. Minek PDA, ha egyszer minden van a P900-asomra is? :)