JohnnyCage

Az IBM és az Intel erősített a szuperszámítógép TOP500-ban

A "Kék Óriás" IBM Corp., valamint az Intel Corp. társaságok jelentősen feljavították pozíciójukat a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépek 500-as listáján. A vezető helyet azonban továbbra is a Hewlett-Packard őrzi.

A legtöbb rendszerrel a Hewlett-Packard képviselteti magát a listán. A társaságnak jelenleg mintegy 159 szuperszámítógépe tartozik a világ 500 leggyorsabb ilyen számítógépe közé. A HP fél évvel ezelőtt még "csak" 137 számítógéppel képviseltette magát a német Mannheimi Egyetem, illetve a Tennessee-i Egyetem intézmények által közösen, évente kétszer kiadott jelentésben.

Az IBM viszont jelentősen megközelítette a vezető HP-t, és a fél évvel ezelőtti 131 után immár mintegy 158 toplistás szuperszámítógépet tudhat magáénak. Szintén jelentősen beleerősített a világ legnagyobb chipgyártójaként számontartott Intel, amely jelenleg 119 TOP500-as szuperszámítógéppel rendelkezik. Az Intel alapú szuperszámítógépek döntő többsége Xeon chipre épül, és viszonylag kevesebb rendszer tartalmaz Itanium processzort. A chipóriás fél évvel ezelőtt még csak 56 toplistás rendszert jegyzett, vagyis a társaság hat hónap alatt több, mint duplájára növelte TOP500-as szuperszámítógépeinek számát.

Ami a TOP500-as rendszerek 375 billió művelet/másodperces összesített teljesítményét illeti, az IBM vezet 34 százalékos részesedéssel. A japán Earth Simulator (Föld Szimulátor) a teljes számítási teljesítmény hozzávetőleg egytizedét képviseli.

A SUN Microsystems jelenleg mindössze 9 toplistás szuperszámítógéppel dicsekedhet.

A teljesítménynövekedés ütemét mutatja, hogy az a 245 gigaflop (milliárd számítás/másodperc) teljesítmény, amely jelenleg csak az 500-adik helyre elegendő, fél évvel ezelőtt még a 285. helyet jelentette volna.

Érdekességnek számít a listán a Dell Computer klaszter alapú Windows rendszere 384 darab Xeon processzorral, amely jelenleg az 50-edik helyet foglalja el. Szintén említésre méltó a HP 64 darab 1,5 GHz-es Itanium 2 6M Madison chipre épülő rendszere, amely a 362-edik helyen található. Itanium rendszer ennél előkelőbb helyen is áll azonban: A HP 1540 Itanium 2 chipre épülő szuperszámítógépe a lista 8-adik helyét foglalta el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    aha én a heat absorb skillemet növelem minden nap itt a 500 fokba
    nem erre a top 500 ra gondoltak. jjaaaa