JohnnyCage

Visszavonul Leslie Vadász, az Intel úttörője

A chipóriás Intel bejelentése szerint nyugdíjba vonul a magyar születésű Leslie Vadász, a chipóriást 35 évvel ezelőtt megalapító csapat egyik tagja.

Vadász, a chipóriás stratégiai befektetéseivel foglalkozó Intel Capital elnöke június 1-jén vonul nyugdíjba. A 66 éves vezető számos fejlesztői, illetve vezetői pozíciót betöltött az Intelben pályája során, és egyebek között Ő irányította azt a fejlesztőcsapatot is, amely elkészítette a világ első mikroprocesszorát, az Intel 4004-et még 1971-ben.

Az Intel 4004 2300 darab tranzisztort tartalmazott, amely ma már elenyészően alacsony számnak tűnik az 57 millió tranzisztort magába foglaló Pentium 4-es mellett.

Szintén Vadász felügyelte az első piaci forgalomba hozott DRAM memóriachip kifejlesztését, valamint az első elektronikusan programozható EPROM chip megalkotását. Elmondása szerint akkoriban senki nem gondolta volna, hogy a mikrochipek ilyen óriási fejlődésen fognak keresztülmenni, és egész életünket behálózzák majd.

"Amikor elkezdtük, ez egy olyan üzlet volt, ahol mérnökök adták el megoldásaikat mérnököknek, és az átlagembernek nem tudták elmondani, tulajdonképpen mit is csinálnak. Ma már százmilliók veszik hasznát a technológiának, és ez a legszebb az egészben" - mondta Vadász.

Vadász László Magyarországon született, és 1961-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol először a Transitronnál dolgozott, majd a Fairchild Semiconductor Internationalhoz került. Vadász több másik fejlesztő társával, köztük Bob Noyce-szal, Andy Groove-val, és Gordon Moore-ral kilépett a társaságból, hogy megalapíthassák az Intelt.

Vadászt 1975-ben választották az Intel elnökhelyettesének, 1988-tól 2002-ig pedig a társaság igazgatói tanácsának tagja volt. Júniusi nyugdíjba vonulása után helyét John Miner, az Intel Capital vezérigazgatója veszi át.

Az Intel Capital több, mint 30 ország mintegy ezer társaságába fektetett be, mióta Vadász 1991-ben megalapította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz_8 #5
    Ebben az országban már jó ideje nem becsülik meg az értelmiségit. Szent-Györgyi Albert, Neumann, és még sorolhatnám...
    Ezért tartom aktuálisnak a Beatrice Nincs helyed! c.számát:
    "Nem olvasol újságot
    és nem hallgatsz rádiót,
    nélküled is pompásan vezetik a világot.
    Akármibe belefogsz, úgyis belebuksz
    ... csak legyen sör, meg Rock and roll
    változtatni úgy sem tudsz.

    Nincs! Nincs helyed!"
  • gz8 #2
    Már annyira nem becsülöd a földidet, hogy megfelelő mutató névmást használj? GRRR!

    Egyébként a golyóstollat is magyar emberke találta fel :-)
  • Bonewerkz #1
    mivan, ez is magyar??