JohnnyCage

MPF: Chipgyártók a jövő technológiáiról

Október 14. és 18. között kerül megrendezésre az idei Microprocessor Forum (MPF), amelyen a notebook, asztali PC, szerver, és kéziszámítógép processzorokat fejlesztő társaságok rántják le a leplet féltve őrzött újdonságaikról.

Az eseményen többek között az IBM, Intel, Advanced Micro Devices (AMD), VIA Technologies, Fujitsu, és Cisco Systems cégek fogják ismertetni legújabb fejlesztési eredményeiket. A konferencián, amelyet a Microprocessor Report rendez San Jose-ban (Kalifornia), a csúcskategóriás chipek teljesítményének összehasonlítása mellett számos technikai megbeszélésre, előadásra, és bemutatóra is sor fog kerülni.

Az IBM 64 bites PowerPC chipjének terveivel érkezik, amely igen nagy érdeklődésre tart számot a Mac és Linux közösségek körében. A processzor kezdetben az alsókategóriás szerverekben találhat helyet magának, később azonban a munkaállomásokban is megtalálható lesz, mivel ez a chip az Apple rendszerek fejlődésének következő lépcsőfoka, mondta Kevin Krewell, a Microprocessor Report főszerkesztője. A 64 bites PowerPC chip várhatóan 2003 második felében jelenik meg, bár az IBM nem erősítette meg ezt az értesülést.

A chipóriás Intel elsősorban új, Banias nevű mobil processzorát helyezi a középpontba a konferencián, és természetesen érdekes, új információkkal is szolgálni fog, mondta Krewell. A társaság többek között a processzorhoz kifejlesztett "Odem" chipkészletről számol be részletesebben, valamint kifejti, hogy a kutatóknak milyen áldozatokat kellett hozniuk ahhoz, hogy a Banias alacsony fogyasztású maradjon, de nagy teljesítményt nyújtson.

A tajvani VIA Technologies a konferencián mutatja be Nehemiah kódnevű processzorának amerikai változatát. A társaság a chipet azoknak a felhasználóknak szánja, akik alacsony áron elfogadható teljesítményt szeretnének. A 2003 első felében megjelenő chipek kezdő órajele 1,2 GHz lesz.

Szó lesz emellett az AMD 8. generációs Athlon, illetve munkaállomásokba és szerverekbe készülő Opteron processzorairól, valamint a Fujitsu Unix szerverekhez készített, Zeus kódnevű SPARC chipjeiről, amelyeket a napokban jelentett be a társaság 1 GHz fölötti órajellel, és nem mellékesen mérsékelt fogyasztási adatokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #4
    miért? az SSE+SSE2 162utasítás? vagy miért pont 162?
  • braindance #2
    ohh, az új IBM proci 160+ vector instruction set-je bárcsak pont 162 lenne.

    egy kő esne le a szivemről.
  • tomcs #1
    "A tajvani VIA Technologies a konferencián mutatja be Nehemiah kódnevű processzorának amerikai változatát"

    ez most az a p4 masolat amit nagyonregen harangoztak be vagy azota valtozott a tervezet?