Franczy

Újgenerációs OLED technológia

Az Eastman Kodak Company és a Sanyo Electric Company képviselői a napokban bejelentették, hogy a két cég mérnökei egy közös fejlesztési projekt keretein belül kifejlesztettek egy olyan újgenerációs, fehér organikus elektrolumineszkáló alapanyagú, színszűrős OLED (Organic Light Emitting Diode) kijelző technológiát, mely technológia sikerrel alkalmazható a nagy átmérőjű, nagy felbontású OLED kijelzők gyártásához. Az említett két cég az üggyel kapcsolatban olyannyira nem a levegőbe beszél, hogy a napokban zajló CEATEC Japan 2002 szakmai konferencia keretein belül Makuhariban a Sanyo be fog mutatni egy ezen új technológiákat felvonultató, 14,7 colos képátlóval rendelkező OLED kijelző prototípust.

A közelmúltban többek közt a Toshiba Corporation munkatársai mutattak be egy 17 colos képátlójú, polimer-alapú OLED kijelző prototípust, ezenkívül pedig a Sony Corporation is rendelkezik egy olyan, 13 colos képátlóval rendelkező, úgynevezett kismolekulás alapokon nyugvó OLED kijelzővel, melyet a cég képviselői már több szakmai konferencián is bemutattak. A Toshiba és a Sony OLED kijelző prototípusai a tekintetben megegyeznek egymással, hogy esetükben vörös, zöld és kék színű elektrolumineszkáló képpontokat alkalmaznak a fejlesztők. A Kodak és a Sanyo által most bejelentett újgenerációs OLED technológia abban különbözik a Toshiba és a Sony által használatos technológiáktól, hogy fehér organikus elektrolumineszkáló alapanyagra, valamint színszűrő megoldásokra épül. Ugyancsak említésre méltó, hogy a Sanyo munkatársai által az említett szakmai konferencián bemutatni kívánt OLED kijelző prototípus 16:9-es képaránnyal rendelkezik.

"A fehér elektrolumineszkáló alapanyag, valamint a színszűrők használata révén az általunk kifejlesztett újgenerációs OLED kijelzők esetében nincs szükség olyan rendkívül pontos és drága gyártási technológiákra, mint a korábbi pixel-alapú OLED kijelzők esetében. Tény, hogy a színszűrő megoldások alkalmazása miatt az új kijelzők működési hatékonysága némileg csökkent, azonban nagy előny, hogy ezen új technológiák alkalmazása révén minden eddiginél nagyobb képátlóval rendelkező, nagy felbontású OLED kijelzők lesznek gyárthatók" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Kenichi Shibata, a Sanyo kijelzők fejlesztésével foglalkozó részlegének az igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #1
    mit értenek a "kijelzők működési hatékonysága" alatt?