HNR

Heti Pc Piac - Alaplapok

Mai összeállításunk fókuszában az alaplapok állnak. A várakozásokkal ellentétben az integrált grafikus vezérlővel szállított termékek nem tudtak számottevő piaci részesedésre szert tenni. Lássuk a részleteket.

Alaplapok

A Socket423-as alaplapok talán utolsó példányai ezekben a napokban fogynak el Magyarországon, így rövid életciklus után ez a megoldás is végleg a múlté már. A Socket370-es (P3) még ideig-órági tartja magát, azonban az eladások egyre tekintélyesebb hányada a P4 platformot támogató Socket478-asoké. A memóriamodulok teljesítményének növekedése ill. az árak alakulása ismét számottevő hatással lehet az eladásokra, a 333MHz-es DDR SDRAMot támogató termékek kereslete növekehet erőteljesen az elkövetkező időkben. Különösen igaz ez a SocketA-ra épülő AMD processzorok esetében. Az Athlon XP-k rendívül kedvező árazása miatt az AMD részesedése számottevően növekedhet itthon is. Az AMD-s rendszerekből azonban a tesztek szerinti teljesítményt csak gyors memóriákkal szerelve préselhetjük ki, így a processzor SDRAMmal való párosítása jelentősen visszafoghatja a számítási sebességet. Nem véletlen, hogy egyes piaci információk szerint az AMD az eddigi 133MHz-es (ami alapesetben 266MHz a DDR SDRAM esetében) rendszerbusz 166 MHz-re (333-as memória sebesség) gyorsításán fáradozik, sőt az átállásra várhatóan még ez év végén sor kerülhet. A lapkagyártók már felkészültek a következő ugrásra, nyakunkon vannak a 400 MHz-es DDR SDRAMot támogató chipsetek, így a feljődés továbbra is garantált.

Most pedig lássuk, hogy alakultak a legkedvezőbb nettó kiskereskedelmi árak ezen a héten:


A lista bővülése csalóka, mindössze két bolt kínálatában található Socket423-as lap.


A kínálat bőséges, bár néhány gyártó ismét kiszorulni látszik a magyar piacról. Az árak jelentősen mérséklődtek és rengeteg az új modell.


Az alaplapok többsége csak 1-1 helyen kapható. Új modellek megjelenése szinte kizárt, pár hónap és végleg eltűnhetnek a polcokról ezek a típusok.


Az AMD processzorokra épülő PC-k sikeréhez nagyban hozzájárulhat, hogy az elmúlt hónapokban az SocketA alaplapok jelentősen olcsóbbak lettek. A slágert egyértelműen a VIA KT333-as chipsetre épülő lapok jelentik, a KT400-as megérkezéséig valószínűleg ez már nem is fog változni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Petyus_ #6
    MSI lapokon az A=ATA-133, R=RAID, U=USB 2.0