Csabi

Új technológiák és eszközök notebookokhoz

A hordozható számítógépekről általánosságban elmondható, hogy az egyre nagyobb hatékonyságú processzorok mellett, egyre jobb grafikus teljesítményt biztosító komponensekkel, és mind nagyobb adatátviteli sebességet nyújtó megoldásokkal bővülnek.

A Comdexen a hordozható számítógépekhez kifejlesztett processzorok közül a legnagyobb érdeklődés a mobil Pentium 4 CPU-kat kísérte. Ezek várhatóan a jövő év első félévében fogják felváltani a jelenlegi Pentium III-M processzorokat. Az első mobil Pentium 4 várhatóan 1,5 GHz-es frekvenciával fog működni. Természetesen a nagy rivális AMD sem ment el üres kézzel a Comdexre, hiszen bemutatta az 1,2 GHz-es mobil Athlon 4 és a 950 MHz-es mobil Duron processzorait. Amíg a két nagy rivális egymással verseng, addig természetesen az alacsony fogyasztású processzorairól híres Transmeta sem pihen. A cég tervei szerint a következő évben két új CPU-t is bemutat majd. Az új, 2002 második félévében piacra kerülő Crusoe TM 6000 processzorok többek között integrált északi és déli híddal is rendelkeznek majd.

A notebookok esetében is egyre fontosabb szerephez jutnak a komolyabb teljesítményt igénylő grafikus alkalmazások, amelyek hatékony grafikus chipek és eszközök használatát teszik szükségessé. A Comdexen az Nvidia és az ATI is bemutatták a legújabb chipjeiket, amelyek az eddigieknél nagyobb teljesítményt és alacsonyabb fogyasztást biztosítanak. Az Nvidia NV17M és az ATI MOBILITY FIRE GL 7800 is kiváló grafikus megjelenítést nyújt a notebookokon futtatott alkalmazások használata során.

A hordozható számítógépek esetében a Comdexen is nagy jelentőseget tulajdonítottak a cégek a különböző vezetéknélküli kommunikációt lehetővé tevő szabványoknak és eszközöknek. A kiállításon elsősorban a 802.11b előírásokkal kompatibilis számítógépekkel lehetett találkozni. Bár olyan notebookokat is bemutattak a cégek, amelyek a 802.11b mellett a Bluetooth szabványnak is megfelelnek. Ezen PC-k közé tartoznak például egyes MultiPort technológiát támogató Compaq notebookok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!