SG.hu

Az NMHH szerint a "magyar" és a "család" voltak 2023 online hívószavai

A magyar online média kínálatát 2022-ben naponta átlagosan 4,2 millióan keresték fel, ez a szám 2023-ra 3,9 millióra csökkent - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Médiahatóság online média használatáról készült éves elemzéséből az is kiderült, hogy a hírolvasók figyelmét 2023-ban leginkább a pápalátogatás, a törökországi földrengés, a Wagner-csoport zendülése, az izraeli-palesztin háború és Suhajda Szilárd halálával kapcsolatos hírek kötötték le.

Az NMHH a hírportálok, valamint a nézettebb tévék, hallgatottabb rádiók és olvasottabb újságok hivatalos Facebook-oldalainak posztjait más szemszögből is vizsgálta. Mint írták, minden hónap száz legnépszerűbb bejegyzésének szövegelemzése alapján megállapítható, hogy milyen szavakat preferálnak az újságírók. Toronymagasan vezet a magyar, de az élet, a sport, a válogatott, a család és Európa is felkerült a listára - közölték. Az elemzés szerint a magyar online média kínálatát 2022-ben naponta átlagosan 4,2 millióan keresték fel, ez a szám 2023-ra 3,9 millióra csökkent. Napi szinten 64 millió oldalt nyitottak meg, egy olvasó körülbelül 16 hírt, blogbejegyzést, időjárás-jelentést, menetrend-információt vagy éppen szórakoztató tartalmat keresett fel 24 óra alatt. Hozzátették, hogy az applikációkkal és a külföldi oldalakkal együtt a teljes netes választékra napi 5,5 millióan voltak kíváncsiak

Megközelítőleg huszonhárommilliárd alkalommal kattintottak magyar oldalakra, ez 11 százalékkal marad el a megelőző év 26 milliárdjától. Ennek egyrészt az az oka, hogy 2022-höz képest kevesebbet neteztek a magyarok, azaz a teljes internetes forgalom visszaesett. A másik - kevésbé jelentős - ok, hogy számos felhasználó átvándorolt külföldi oldalakra - jegyezte meg a Médiahatóság. A kifejezetten hazai hírekkel foglalkozó rovatoknál nagyjából napi másfél millió oldalletöltés volt jellemző - írták a közleményben. A 2023. március 11-én, az M1-es autópályán történt baleset 3,2 millióra tornázta fel az értéket, Ferenc pápa magyarországi látogatásának első napja 2,8 millió kattintást generált, szeptemberben pedig egy esztergomi robbanáshoz 3,3 millió oldalletöltés kapcsolódott.

Az elemzés szerint a nagyvilág eseményei közül nagy érdeklődést vonzott a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés; a mentés, a holttestek felfedezése, a magyar csapatok részvétele és a részvétnyilvánítások több mint egy hétig irányították az olvasók figyelmét a külföldi hírekre. A Wagner-csoport június 23-án kezdődött lázadása az átlagos napi 1,9 milliós megtekintést 5,9 millióra növelte. Október 7-én az izraeli-palesztin háború került a hírcentrumba, a megrendítő történések körülbelül másfél héten keresztül fenntartották az érdeklődést - tért ki a részletekre az NMHH.


A sporteseményeket tekintve a magyar labdarúgó-válogatott győzelmeit felkapta a média. Az év legtöbb érdeklődőjét vonzó beszámoló Suhajda Szilárd hegymászó tragikus balesete volt, a sportoló a Csomolungma megmászási kísérletekor életét vesztette. Az augusztus 19-től 27-ig Budapesten megrendezett atlétikai világbajnokság eseményei és a magyar sportsikerek szinte a verseny teljes ideje alatt fenntartották a sport iránt lelkesedők olvasási kedvét. Az NMHH közösségi médiában a legtöbbet olvasott bejegyzések alapján összeállította a 2023 hírkalendáriumát. Eszerint januárban a legolvasottabb hírek Baumann Péter rendőr halálra késeléséről, a férfi kézilabda-válogatott Izland elleni hazai győzelméről és az Aranybulla című sorozat 1,2-es IMDb-s értékeléséről szóló "pennaháborúk" voltak.

Februárban a Deák téren megkéselt 18 éves fiú halála, a törökországi és szíriai földrengések és az azt követő mentőakciók voltak a legolvasottabbak. Márciusban a 3-0-ás magyar győzelem a Magyarország-Bulgária labdarúgó Eb-selejtezőn és a törökországi és szíriai földrengések utáni mentések. Áprilisban Vágó István halála és Ferenc pápa magyarországi látogatása, májusban Suhajda Szilárd, Lang Györgyi és Tina Turner halála voltak a leolvasottabbak. A júniusi hírek között Szoboszlai Dominik Liverpoolhoz igazolása és Rákay Philip nyílt vitái, júliusban Szoboszlai Dominik Liverpoolhoz igazolása, a magyar sportsikerek és egy ferencvárosi pad színváltó históriája.

Augusztusban a Budapesten rendezett atlétikai világbajnokság eseményei, a magyar győzelem a férfi vízilabda-világbajnokságon és a Szoboszlai Dominikot méltató posztok voltak kedveltek a közösségi médiában. Szeptember az újabb magyar sportsikerek, a Szoboszlai Dominikot ünneplő posztok és a Törökországban, egy ezer méter mély barlangban megsérült kutató mentőakciójában kulcsszerepet játszó magyar barlangászok és barlangász orvosnő volt a legolvasottab bejegyzés.

Októberben a magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatos hírek és a Gáspár Győzőről szóló posztok, míg novemberben újra a magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatos posztokra voltak a legtöbben kíváncsiak. December a Szoboszlai Dominikot dicsérő posztok, a karácsonnyal és a szilveszterrel kapcsolatos bejegyzések, valamint a magyar labdarúgó-válogatott kisorsolt Eb-csoportja, a meccsek időpontjai és helyszínei voltak a legolvasottabbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!