SG.hu

Szomorú jövőt jelez a Google számára az Epic elleni trösztellenes vereség

Még két hasonló per van folyamatban a cég ellen, és a mostani döntés előrevetíti azok eredményét. Ezek együttese azzal fenyeget, hogy átformálják a Google üzleti tevékenységét és elszívja a nyereségét. A Google elleni ügyek részei a nagy technológiai vállalatokkal szembeni szélesebb körű szabályozási háborúnak, amelyet a hatóságok és a törvényhozók világszerte támogatnak.

A Google egy hónapos trösztellenes tárgyalás után gyors vereséget szenvedett a San Franciscó-i szövetségi bíróságon. Alig több mint három órával azután, hogy az esküdtszék megkezdte a tanácskozást, visszatértek az ítélettel. Tizenegy trösztellenes keresetet nyújtott be az Epic Games, a Fortnite című nagysikerű videojáték gyártója a Google androidos mobileszközökre szánt Play Store áruháza ellen, és az esküdtszék mindegyikben a Google-t találta hibásnak. Ez volt az első tesztje annak, hogy a Google miként állhat helyt az Egyesült Államokban a trösztellenes perekben - és a vállalatot elkaszálták. A bírósági vereség előrevetítheti a Google jogi sorsát két, még jelentősebb trösztellenes ügyben, amelyek meggyengíthetik a világ legbefolyásosabb internetes vállalkozását, és évekre átformálhatják a technológiai iparágat.

A Google jövőre többet fog megtudni az ügyek irányáról. San Franciscóban James Donato, az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bíróságának bírája a jövő év elején dönt majd arról, hogy a Google milyen büntetést érdemel az alkalmazásboltjával kapcsolatos versenyellenes magatartás miatt. A Google és az amerikai Igazságügyi Minisztérium várhatóan májusban tart záróbeszédet egy másik trösztellenes perben Washingtonban, amely a Google elsöprő népszerűségű keresőmotorjára összpontosított. A vállalatnak pedig még egy harmadik trösztellenes perrel is szembe kell néznie egy virginiai szövetségi bíróságon, amely az online hirdetési üzletágát érinti.

A Google 2024 végére jelentős változásokkal nézhet szembe a működésében, és évekig tartó fellebbezésekkel nézhet szembe az ország bírósági termeiben. "A Google számára ez egy hatalmas bizonytalansággal teli időszak lesz, hiszen nem tudják, hogy két-három év múlva milyen lesz az üzleti gyakorlatuk" - mondta egy interjúban Sam Weinstein, az Igazságügyi Minisztérium volt trösztellenes ügyvédje, aki jelenleg a Cardozo School of Law professzora. Az ügyek részei a nagy technológiai vállalatok elleni szélesebb körű szabályozási ellenlépéseknek, amelyet a hatóságok és a törvényhozók világszerte támogatnak, mert úgy vélik, hogy az IT-óriások túl nagy hatalommal rendelkeznek a kereskedelem, a politika és a mindennapi élet felett. Amy Klobuchar minnesotai demokrata szenátor máris lendületet adna a Big Tech visszaszorítására irányuló jogalkotási erőfeszítéseknek. "Meg kell tennünk a következő lépést a kongresszusban, hogy végre a digitális kornak megfelelően frissítsük fogyasztói törvényeinket" - mondta egy nyilatkozatában.

A Google tervezi, hogy fellebbez az ítélet ellen, és "továbbra is megvédi az Android üzleti modelljét" - mondta Wilson White, a Google kormányzati ügyekért felelős alelnöke. Hozzátette, hogy a per "világossá tette, hogy keményen versenyzünk az Apple-lel és annak App Store-jával, valamint az androidos eszközökön és játékkonzolokon található alkalmazásboltokkal".


A Google vezetője több éves kemény időszak elé néz

A San Franciscó-i kilencfős szövetségi esküdtszék megállapította, hogy a Google három kulcsfontosságú módon ássa alá a versenyt a mobilalkalmazások ökoszisztémájában: a Play Store és a mobil számlázási rendszer piacának monopolizálásával; ésszerűtlen kereskedelmi korlátozásokkal sújtja e piacok szereplőit; és összeköti a két ajánlatot, így a vállalkozásoknak mindkettőt használniuk kell. A Google és az Epic január második hetében tér vissza a bíróságra, hogy ismertesse, milyen változtatásokat kellene a Google-nek végrehajtania a Play Store-on belüli verseny javítása érdekében. Bár a Google már megfogadta, hogy fellebbez a döntés ellen, Weinstein szerint valószínű, hogy Donato bíró az alkalmazásbolt megnyitására törekszik majd, így az Android-felhasználóknak több választási lehetőséget kell kapniuk az alkalmazások letöltésének és fizetésének módját illetően.

A Google és az Igazságügyi Minisztérium, valamint tucatnyi állam között a keresőmotor és a keresőhirdetési gyakorlatával kapcsolatban zajló per nagyrészt ősszel zajlott, de a záróbeszédeket május elejére tervezik. Az ügy középpontjában az állt, hogy a Google tisztességtelenül használta-e fel befolyását és dollármilliárdjait arra, hogy keresőmotorját tisztességtelen előnyhöz juttassa a jóval kevésbé népszerű versenytársakkal szemben. Amit Mehta, a Columbia kerület amerikai kerületi bíróságának bírája a tárgyalás végén azt mondta, hogy fogalma sincs, hogyan fog dönteni az ügyben. Ha Mehta bíró az Igazságügyi Minisztérium oldalára áll, a kormány számos jogorvoslati lehetőséget kérhet, többek között azt, hogy a fogyasztók könnyebben eldönthessék, melyik keresőmotort szeretnék használni, és azt, hogy a Google keresőplatformjait, például a Chrome webböngészőt vagy az Android operációs rendszert válasszák ki a vállalatból.

Egy virginiai szövetségi bíró egy másik, az Igazságügyi Minisztérium által indított pert vizsgál, amelyben azzal vádolják a Google-t, hogy jogellenesen visszaél a hirdetések online közvetítésének technológiája feletti hatalmával. A Google olyan eszközöket készít, amelyeket a kiadók a honlapjaikon lévő hirdetések értékesítéséhez használnak, és olyanokat, amelyeket a marketingesek használnak a hirdetések elhelyezéséhez, valamint olyan digitális aukciós rendszereket, amelyek közvetítőként működnek a két fél között. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a Google-t arra kellene kényszeríteni, hogy válassza szét a display-hirdetési üzletágat. Az ügy tárgyalása akár már jövőre megkezdődhet.

De európai ügyek is vannak. Az Európai Bizottság júniusban azzal vádolta meg a Google-t, hogy megsértette a trösztellenes törvényeket, mivel az online hirdetések terén meglévő erőfölényét kihasználva alákínált a versenytársaknak. Az európai hatóságok már több mint 8 milliárd eurós bírságot szabtak ki a Google-ra az Android mobil operációs rendszerével, a vásárlási szolgáltatásával és egy másik hirdetési üzletágával kapcsolatos trösztellenes jogsértések miatt. Mindezek az ügyek a Google fellebbezésére várnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!